• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B’eter – Salade in een weckpot

B’eter – Salade in een weckpot

23 juni 2025 door Jana Verboom

In de maanden juli en augustus schrijft Jana geen nieuwe teksten voor het BD. We herhalen nu eerder geschreven en geplaatste teksten, deze werd op 18 juni 2016 in het BD geplaatst.

Lang, lang geleden kocht ik mijn lunch iedere dag in de bedrijfskantine. Zo’n kantine met grote dienbladen, echte porseleinen borden en echt bestek. Zouden ze nog bestaan? Die van ons is al lang geleden wegbezuinigd en vervangen door een “pantry”, maar dat terzijde – Totdat ik op een dag uit ging rekenen hoeveel geld ik per maand kwijt was aan deze kantinelunches, en het tot me doordrong hoe inconsequent het was om te mopperen over de prijs van biologische producten in de supermarkt of natuurvoedingswinkel en aan de andere kant handen vol geld uit te geven in de kantine.

Sindsdien kom ik er nog maar zelden. Maar de keren dat ik een kantine bezoek valt me altijd op hoeveel plastic er aan te pas komt. Soep wordt geserveerd in een wegwerpbeker met een plastic lepel, sommige broodjes en alle rauwkost en salades zitten ook in plastic verpakt. Als je niet uitkijkt blijf je achter met een hele berg plastic afval, en dat wordt bij ons op kantoor ook nog eens niet gescheiden ingezameld. (Terwijl ik dit opschrijf voel ik schaamte en verontwaardiging). Over de kwaliteit, herkomst, en gezondheid van het kantine-eten zou ik nog een alinea kunnen schrijven.

Er zijn dus verschillende goede redenen om zelf je lunch mee te nemen naar school of werk. Het liefst eet ik tussen de middag een flinke salade. Zo’n lunchsalade maken hoeft weinig moeite te kosten, bijvoorbeeld als je de vorige avond wat extra hebt gekookt en de restjes de volgende dag meeneemt, al dan niet aangevuld met wat extra rauwkost. Voor mij is het niet bij-scheppen maar bewaren bovendien een goede oefening in matigheid. De automatische piloot wil nog wel eens aansturen op te veel eten.

Juni is een fijne tijd om veel groente te eten, rauw en gekookt (of gebakken). In de zomermaanden smaakt rauwkost heerlijk fris op een warme dag, en er is nu volop verse groente en fruit van de volle grond, waarmee je eindeloos kunt variëren. Maar liefst 72 soorten groenten en fruit krijgen een label A of B in juni

Een trend die uit de VS is overgewaaid, die ik omarmd heb, en hier graag met jullie wil delen is het maken van maaltijdsalades in laagjes in een ouderwetse (of moderne) weckpot. Het verhaal gaat dat je salades in een weckpot wel 6 dagen vers kunt houden. Doe de sla bovenin (en de dressing onderin) en de sla blijft knapperig. Je zou dus op zondagavond bij wijze van spreken weckpotten kunnen klaarmaken voor de hele werkweek, met telkens iets andere ingrediënten voor de afwisseling: naast rauwkost en gekookte groenten kan er ook een restje pasta, rijst, aardappelen, peulvruchten of zaden en noten in, bijvoorbeeld. Ook restjes pesto doen het erg goed, al dan niet losgeroerd met een beetje (olijf)olie en (balsamico)azijn. Praktisch al je maaltijdresten kunnen er in. Zelfs soep (zie onder).

Uit de weckpot smaakt het eten stukken beter dan uit plastic. Je kunt rechtstreeks uit de pot eten (even van tevoren omschudden om de dressing door de overige ingrediënten te mengen) of de salade overscheppen in een kom. Alleen als de ingrediënten te grof gesneden zijn is het lastig om zonder te morsen uit de weckpot te eten.

Hoe maak je een laagjessalade? Begin onderin met de dressing. Ik gebruik meestal een scheut olijfolie, een scheut kruidenazijn, wat verse of gedoogde kruiden (zoals oregano) en een snufje zout. Daarop komt een laagje rauwkost die lekkerder wordt na een verblijf in de dressing: geen sla of andere bladgroenten maar paprika, tomaat, ui, komkommer, geraspte wortel. Daarop kunnen laagjes aardappel/pasta/gekookte groente/risotto/peulvruchten enzovoort, daarop de sla of andere bladgroente (ver weg van de dressing) en maak de salade af met (al dan niet geroosterde) noten, zaden, pijnboompitten e.d.. Laat minstens een nacht staan. Alleen tropische vruchten zoals avocado zou ik pas vlak voor het serveren toevoegen, die gaan er meestal niet op vooruit in de koelkast.

Ik voeg een foto bij van plaatjes van Internet, en een collage van enkele eigen weckpotsalades.

Beter salad in a jar google search juni 2016

Salade 1 bestaat uit een restje gemengde salade (met dressing van olie en wijnazijn), daarop mac-n- cheese, daarop cherry tomaten en ijsbergsla met peterselie.

Salade 2 bestaat uit dressing (olijfolie en balsamico azijn), komkommer, tomaat, in de schil gekookte aardappel, kalamata olijven, radijs en ijsbergsla met peterselie.

Salade 3 bestaat uit een restje hazelnootrucolapesto  paprika komkommer tomaat venkelpaddenstoelenrisotto , romaine sla.

Salade 4 bevat gazpacho (https://boeddhistischdagblad.nl/achtergronden/boeddhistisch-leven/30687-gazpacho/) en kikkererwten.

Salade 5 bevat een dressing van tamari met sesamolie en een nieuw recept: gestoomde en roerbakken groenten met tofu spekreepjes. Het is een recept van de site www.kitchenoflove.com en maakt deel uit van de “7-Day Massive Energy Boost Challenge” (je kunt een zevendaags menu downloaden met tips en recepten). Het originele recept is met tempé. Ik vond het “ roerstomen” van groenten voorafgaand aan het roerbakken een goede tip. Ook de andere recepten zijn erg de moeite waard, en alles is plantaardig.

Tempé of tofu spekreepjes

Ingrediënten (voor ca. 3 personen of 2 personen en een lunch):

  • 150 gram tempé of 250 gram tofu
  • 1 ½ eetlepel kokosolie
  • ½ theelepel sesamolie
  • 2 eetlepels tamari of sojasaus
  • ¼ theelepel gemalen komijn
  • Mespuntje asafoetida
  • Snufje zout

Zorg voor een goede ventilatie want er ontstaat nogal wat rookontwikkeling in de pan. Misschien dat daar de rokerige smaak vandaan komt? Snij tempé of tofu in dunne plakjes of reepjes. Gebruik je tofu dan moet het goed uitgelekt zijn. Meng tamari en kruiden in een kom. Roer daar de tempé of tofu doorheen totdat de stukjes van alle kanten bedekt zijn. Laat uitlekken maar vang de marinade op voor later gebruik. Bak de reepjes in een mengsel van beide oliën op halfhoog vuur tot ze krokant zijn (voor zover dat lukt met tofu). Bak eventueel in twee etappes. De tempé reepjes laten zich netjes aan beide kanten krokant bakken. Laat afkoelen.

Gestoomde en geroerbakken groente

Ingrediënten:

  • Roosjes broccoli (ca. 250 gram)
  • Roosjes bloemkool (ca. 250 gram)
  • Snijbonen en/of andere groente schoongemaakt en in stukjes (ca. 250 gram)
  • 2 theelepels sesamzaadjes (of net iets meer, of gebruik tahin)
  • ½ – 1 kopje water (200 ml)
  • ¼ theelepel sesamolie (of iets meer)
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 2 eetlepels tamari of sojasaus, of gebruik de marinade uit het vorige recept
  • Eventueel nog een snuf zout en/of peper
Eigen salades in weckpotten.
Eigen salades in weckpotten.

Breng in een wok het water aan de kook en stoom de groenten al roerend op hoog vuur bijna gaar. Bonen zijn rauw giftig dus neem hier de tijd voor. Voeg eventueel nog wat heet water toe in geval van twijfel. Als al het water verdampt is en de groente bijna gaar voeg je beide oliën toe samen met de sesamzaadjes en roerbak je de groenten tot ze een kleurtje hebben en gaar zijn. Roer er tot slot de marinade of tamari/sojasaus doorheen.

Doe de restjes met rauwkost in een glazen (weck)pot en neem mee voor een lekkere, gezonde, goedkope en afvalvrije lunch. Zelf vond ik deze maaltijd na 24 uur in glas, aangevuld met rauwkost en een tamari-sesamoliedressing, nóg lekkerder geworden.

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Columns, Geluk, Gezondheid, Jana Verboom, Voedsel Tags: Jana Verboom, juni, kantine, salades, weckpot

Lees ook:

  1. B’eter -Salade in een weckpot
  2. Salade in een weckpot
  3. B’eter- Variëren met wortel
  4. B’eter – Mueslicake met abrikozen en hazelnoten

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 20 augustus 2025
    The wild orchid of the heart
  • 22 augustus 2025
    Boeddhistische retraite - Hoe het hart ontwaakt
  • 23 augustus 2025
    Mindfulness: de zachte leraar, die elk gevoel transformeert
  • 26 augustus 2025
    Boeddhisme en meditatie (kennismakingscursus)
  • 28 augustus 2025
    Introductie workshop ‘Leven vanuit Vrijheid’
  • 30 augustus 2025
    Open Dag Nyingma Centrum Nederland
  • 31 augustus 2025
    Open Dag - Maitreya Amsterdam
  • 1 september 2025
    Dagstart Online
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 9 augustus 2025

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    Deconstructie van het godsbeeld van Pseudo-Dionysius

    Hans van Dam - 23 mei 2025

    Over het verschil tussen weten-wat-niet en niet-weten.

    De wolk van niet-weten

    Hans van Dam - 22 mei 2025

    Over beeldloze mystiek en mystiekloze beelden.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Guy – dhammazaadjes – Zonder ‘zelf’ (P. anatta)
    • Zijn boodschap is eeuwenoud, maar actueler dan ooit: de Dalai Lama in Wisdom of Happiness
    • Peter – de zwarte bh van Awa
    • Boeken – Over vrijheid
    • Gesprekjes: de bonbon-maker

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.