• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Seitan neprunderlapjes met pittige saus

Seitan neprunderlapjes met pittige saus

4 februari 2023 door Refreshing Earth of the Heart

Ik viel op een foto op de receptensite van one green planet. Foto’s maken van eten is een vak (en vaak komt er nep-eten aan te pas) maar mijn lezers moeten het doen met slechte kwaliteit kiekjes die ik met mijn telefoon maak, soms onscherp door de dampen die van het eten af komen. Het is zoals het is, denk ik, jullie zullen het er mee moeten doen, want ik heb meestal geen tijd om tussen koken en eten ook nog eens goede foto’s te maken.

Zeker in de winter is het behelpen, als er beperkt daglicht is. De kleuren van de foto’s die met flitslicht worden gemaakt zijn vaak niet waarheidsgetrouw, de foto’s zonder flitsen zijn onscherp. Zouden de seitan short ribs net zo lekker smaken als ze er op de professionele foto uitzien? Ik besloot om het gerecht te maken, al moest ik naar verschillende winkels om alle ingrediënten bij elkaar te sprokkelen (“Edelgistvlokken? Nóóit van gehoord”). Geeft niks, ingrediënten bij elkaar scharrelen bevredigt mijn innerlijke jager-verzamelaar.

one green planet braised short ribs in spicy chili sauce
one green planet braised short ribs in spicy chili sauce

Het recept is er niet eentje die je in een handomdraai maakt. Je hebt er redelijk wat tijd voor nodig, zoals voor alle seitanrecepten, maar dan héb je ook wat. Erg geschikt om vlees met jus te vervangen bij een hutspot of andere stamppot, en al kost het wat meer tijd, daar staat tegenover dat je er waarschijnlijk een paar keer van kunt eten, en een deel kunt invriezen voor later. Overigens staat het gerecht twee keer een uur in de oven, dus dat is tijd die je aan iets anders kunt besteden. In mijn geval aan het typen van dit stukje.

Ingrediënten (voor 2 x 4 personen)

Voor de kruidenmix:

  • 1 theel. gerookte paprika
  • 1 theel. zout
  • 1 theel. gedroogde oregano
  • 1 theel. knoflookpoeder
  • ½ theel. gemalen peper
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt of uit de knijper

Voor de Seitan neprunderlapjes:

  • 2 kopjes tarwegluten (molen)
  • ¼ kopje edelgistvlokken (natuurvoedingswinkel)
  • 1-3 eetl. chilipoeder (ik had bijna 2 gedaan, resultaat was vrij pittig)
  • 3 eetl. uipoeder
  • 3 eetl. knoflookpoeder
  • ½ theel. gemalen peper
  • 2 kopjes water
  • ¼ kopje tahin
  • ¼ kopje sojasaus
  • 1 eetl. zonnebloemolie

Voor de pittige saus:

  • enkele eetl. olijfolie
  • 1 grote ui, fijngehakt of in plakjes
  • 1 grote wortel, in blokjes of plakjes
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt of uit de knijper
  • 1 kop rode wijnazijn (of rode wijn, ik gebruikte witte wijnazijn)
  • ¼ kopje chilisaus
  • 2 eetl. Worcestershire saus (pas op, niet alle merken zijn vegetarisch, bevat soms ansjovis)
  • 1 theel. gedroogde tijm
  • 1 theel. gedroogde oregano
  • ½ theel. zout
  • 2-3 laurierblaadjes
  • 4 kopjes bouillon
  • ½ bosje peterselie, fijngehakt

Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet drie kommen klaar. In de kleinste kom meng je de ingrediënten voor de kruidenmix. In de grootste kom meng je de gluten, gistvlokken en seitankruiden. In de middelste kom meng je het water, tahin, sojasaus en olie. Voeg de natte ingrediënten aan de droge toe en meng tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel nog wat gluten toe. Kneed het deeg lichtjes tot het elastisch aanvoelt. Te lang kneden leidt tot taaie seitan.

Vet een rechthoekige ovenschaal in. Doe het deeg in de ovenschaal, druk en rek het zo uit dat het de vorm van de ovenschaal aanneemt. Gebruik een scherp mes om het deeg te snijden in lapjes. Ik sneed het in 32 rechthoekige stukken (één portie is ongeveer 4 stukken).

Doe de kruidenmix bovenop het deeg en wrijf of masseer het een beetje in met je vingers. Snij dan eventueel het deeg nogmaals in. Bak gedurende 60 minuten in de oven. Haal de schaal uit de oven en laat iets afkoelen.

seitan nepstoofvlees
seitan nepstoofvlees

Doe een scheutje olijfolie in een braadpan/stoofpan. Voeg de ui, wortel en knoflook toe en bak een vijftal minuten op zacht vuur in de olie. Voeg de rode wijnazijn, bouillon, chilisaus en worcestersaus toe. Voeg de tijm, oregano, zout en laurier toe. Laat een tiental minuten wat inkoken zonder deksel.

Verhit ondertussen een scheutje olie in een koekenpan op een matig vuur. Haal de stukjes seitan uit de ovenschaal (opnieuw insnijden met een mes is nodig). Bak in etappes de seitanstukjes aan, ongeveer 2 minuten per kant. Leg de aangebruinde stukjes op een bord en ga verder met de rest van de seitanlapjes. Proeven mag. Doe na afloop wat water in de koekenpan, roer de aanbaksels los, en voeg dit aan de saus toe.

Doe de seitanlapjes in de braadpan in de saus en schep voorzichtig door, zodat ze goed gemengd zijn met de saus. Dek de pan af met een deksel en zet in de oven. Stoof gedurende 1 uur op ca. 150 graden, tot de seitanlapjes zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Maak ondertussen de bijgerechten.

Haal de pan uit de oven en verwijder de laurierblaadjes. Garneer met verse peterselie.

Serveer met aardappelpuree of stamppot, bij voorbeeld stamppot venkel. Omdat wij eergisteren al venkelstamppot aten, heb ik er puree en snijboontjes bij geserveerd. Uit Marokko. Oeps. Toch klasse B in februari (want: onder folie geteeld en per boot vervoerd) volgens de Milieu Centraal Groente- en Fruitkalender.Venkel (uit Spanje) is klasse A, want op de akker geteeld en per vrachtwagen vervoerd. Veertig soorten groente vallen in klasse A in februari, dus er is volop keus.

gestoofde-seitan-lapjes-in-de-pan
gestoofde-seitan-lapjes-in-de-pan

Was het net zo lekker als de foto suggereert? Ja en nee. Ik kneed seitandeeg wel eens te lang, dan wordt het taai, dus nu had ik me voorgenomen om kort te kneden. Het resultaat deed meer denken aan rundergehakt dan aan runderlapjes. Volgende keer toch maar weer wat langer kneden. Verder was het erg pittig, en daardoor minder geschikt voor kleine kinderen. Iets minder chilipoeder dus de volgende keer. De saus was door de wijnazijn vrij zuur geworden, maar dat was niet erg. De wijnazijn vervangen door een restje wijn zou leiden tot een minder zuur, meer boeuf bourguignon-achtig resultaat. Pluspunt: het is ondanks de lange bereidingstijd en de uitgebreide lijst ingrediënten simpel te maken en het bakken van seitan in de oven in plaats van koken of stoven is voor herhaling vatbaar. Eerst bakken en dan stoven van seitan biedt perspectieven voor allerlei stoofpotjes met bijvoorbeeld bier en mosterd (een runderstoofschotel van Jeroen Meus) of wijn en champignons (vega boeuf bourguignon).

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: runderlapjes, saus, seitan

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken
  2. Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken / recepten uit Libanon II
  3. B’eter: Nogmaals hummus (met variaties)

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Vrijdag Zindag – Wat Schoof had willen zeggen
    • Je kunt niet gezond zijn op een zieke planeet
    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.