• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter Koken in de wildernis

B’eter Koken in de wildernis

9 augustus 2013 door Refreshing Earth of the Heart

 

Terwijl je dit leest, zit ik mogelijk in de wildernis ergens in Noord-Noorwegen voor mijn tentje te koken op een simpel spiritusbrandertje. Veroordeeld tot slow food, maar met alle tijd om te genieten. Waar het me thuis lukt om aardig duurzaam te koken en te leven, is het op vakantie vaak minder gemakkelijk.

Thuis weten we de weg naar de natuurvoedingswinkel of boerenmarkt, lezen we de etiketten, hebben een kast vol kruiden en andere smaakmakers, bewaren de restjes en scheiden ons afval. Maar in het buitenland, onderweg met rugzak, fiets of auto zijn we al blij als we af en toe een winkel tegenkomen, spreken we de taal niet, hebben geen koelkast, en krijgen we te maken met afvalscheidingssystemen die voor een buitenlander volstrekt onbegrijpelijk zijn. Je komt dan al gauw uit op eten uit pakjes of blikjes.

Vroeger gingen de Maggi wonderstamppotten mee op reis. Kokend water erbij en je had een warme maaltijd, die na een lange dag buiten best te eten was. Er waren minstens drie smaken, voor de afwisseling. Maar Maggi maakt geen wonderstamppot meer, of verkoopt ze (boerenkool) voor veel geld via webwinkels aan expats.

B'eter koken in de wildernis 2Handig voor op reis, als je niet de inhoud van je hele kruidenrek mee wilt nemen, zijn kruidenmengsels als chili en kerrie. Maar met chili is het oppassen geblazen. Vroeger was chilipoeder een mild kruidenmengsel bestaande uit onder andere gemalen cayennepeper, knoflook, komijn en oregano. In recepten van vóór pakweg vijf jaar geleden was chilipoeder een ingrediënt dat werd afgemeten in eetlepels. Je deed er één of twee eetlepels van in je chili con/sin carne of om allerlei Aziatische en Latijns-Amerikaanse gerechten op smaak te brengen. Maar tegenwoordig bestaat chilipoeder uit 100% gemalen chilipepers. Dit is theelepel-werk. Maak je dus een oud recept met de nieuwe chilipoeder, dan is het resultaat erg heet. “dit product is heter dan cayennepeper” staat er als waarschuwing op. Nou, dat hebben we geweten. Er zijn een paar jaar geleden op vakantie enkele gerechten mee verpest, voordat ik doorhad wat er aan de hand was. Gek genoeg hoor je er niemand over. Hierbij staat het nieuws dus alsnog in een dagblad.

Gelukkig is het simpel om zelf chilipoeder te maken. Meng de volgende ingrediënten:

– 1 eetlepel milde paprikapoeder

–  ¾ eetlepel komijnpoeder (djinten)

– 1 eetlepel oregano (gedroogd)

– 1 theelepel cayennepeper of chilipeper, of meer als je van pittig houdt

B'eter koken in de wildernis 1Het recept van vandaag staat bij ons in de vakantie met enige regelmaat op het menu, omdat het in één pan, op één brandertje, in korte tijd, met een beperkte hoeveelheid goed houdbare ingrediënten te maken is. Het bevat bovendien hoogwaardig plantaardig eiwit. Quinoa is een gezond supervoedsel, al is het eten ervan niet onomstreden. Door de toegenomen vraag uit het westen profiteren weliswaar de boeren in de Andes, maar schijnt de prijs voor de lokale bevolking nogal omhoog gegaan te zijn. Zo zie je maar weer hoe alles met alles samenhangt en hoe moeilijk het is om ergens over te oordelen. Onderaan staan varianten zonder quinoa (met couscous, gierst of andere granen).

Quinoa met studentenhaver (4 personen)

– scheutje plantaardige olie

– 1 grote of 2 kleine uien

– 2 teentjes knoflook, of knoflookpoeder of vlokken

– 400 gram quinoa

– 250 gram studentenhaver

– 2 eetlepels zelfgemaakte chilipoeder (zie boven)

– 1 ½ groentebouillonblokje

– 600 ml water

Fruit ui en knoflook in de olie, voeg de overige ingrediënten toe, roer goed door tot het bouillonblokje is opgelost en kook tot de quinoa gaar is. Kijk op de verpakking van de quinoa wat de kooktijd is.

Variaties op dit recept: vervang studentenhaver door gedroogde abrikozen of andere vruchten en noten naar keuze, of vervang quinoa door couscous, gierst of andere granen. Let goed op bij het bereiden met couscous dat de bouillonblokjes goed zijn opgelost. Klontjes bouillon zijn erg vies.

 

 

 

 

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: boerenmarkt, chili, Jana Verboom, kerrie, Maggi wonderstamppotten, Noorwegen, slowfood

Lees ook:

  1. B’eter – Koken in de wildernis
  2. Arabisch rijstgerecht Mejadra/mujadara
  3. B’eter van Jana -Salade in een weckpot
  4. Jana – Mueslicake met abrikozen en hazelnoten

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2025 – dag 129 – vrede en alle goeds
    • De dood van de paus
    • Seks: Joodse posities in Joods Museum Amsterdam
    • Paus Leo XIV – ‘help ook elkaar om bruggen te bouwen – met dialoog, met ontmoeting’
    • Aardbeving van magnitude 3,7 schokt Tibet

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.