Is het u ook opgevallen dat de supermarkten dezer dagen adverteren en stunten met vlees, vlees, en nog meer vlees? Daar hoeven wij natuurlijk niet aan mee te doen. Ik zet eters de laatste tijd varianten van het volgende menu voor: een driegangendiner met Marokkaanse accenten. Het mooie van dit menu is dat je alles op een rustig moment van tevoren klaar kunt maken. Met volle aandacht mooie aardse wintergroenten snijden en van doodgewone ingrediënten met net wat extra kruiden toch iets bijzonders maken.
De kleuren van deze gerechten passen ook wel bij de kerst: een groen soepje, groene, rode en oranje groenten. Het snijden met volle aandacht is nodig ook: mijn handen zitten vol littekens, stille getuigen van momenten met minder concentratie. Vooral het raspen van de ui is een gevaarlijk klusje. Het kan natuurlijk ook machinaal. Al deze gerechten kunnen een halve dag van tevoren worden klaargemaakt.
Voorgerecht: soep met prei, doperwten en verse munt
Hoofdgerecht: couscous met tajine van quorn (of een andere vleesvervanger) en abrikozen en groenten op Marokkaanse wijze; daarbij een salade van gekookte wortel.
Nagerecht: peren tarte tatin
Ik geef hieronder de recepten voor de soep, de tarte tatin, en de groenteschotel. Voor de andere gerechten verwijs ik naar eerdere stukjes: Plofkipvrije tajine en beter variëren met wortel
De tajines houden de gerechten vrij lang warm. Laat rustig sudderen op een laag pitje met vlamverdeler, of zet gewoon het gas uit. Warm eventueel voor gebruik even op.
Marokkaanse soep met prei, doperwten en munt (6 personen)
Ingrediënten:
- 3 preien (of 2 dikke, of 5 dunne);
- Ca. 200 gram diepvries doperwtjes;
- 750 ml groentebouillon (van blokjes);
- ½ pakje sojaroom of klein blikje kokosmelk
- 1 flinke eetlepel fijngehakte verse munt;
- 1 flinke eetlepel fijngehakte verse koriander;
- 1 theelepel komijnpoeder;
- Eventueel zout naar smaak.
Deze soep kan prima een hele of halve dag van tevoren worden klaargemaakt, of meegenomen worden naar een diner waar iedereen een gang bijdraagt. Haal van de prei de oude, donkergroene bladdelen weg, snijd elke prei door de lengte in tweeën, en maak de preien goed schoon. Snij de halve preien in plakjes. Breng de prei met de bouillon (water met 1½ bouillonblokje) aan de kook, samen met de doperwtjes. Laat ongeveer 10 tot 12 minuten zachtjes koken. Haal dan van het gas af, voeg de komijnpoeder toe en pureer de soep met een staafmixer tot een smeuïge, groene massa. Roer de sojaroom of kokosmelk door de soep. Vlak voor het opdienen: proef of de soep zout genoeg is en subtiel naar komijn smaakt, voeg eventueel nog komijn en/of zout toe. Eventueel opnieuw opwarmen, indien nodig. Roer nu de munt door de soep en strooi de koriander op de soep. Of serveer de koriander er apart bij als garnering, in het geval dat er mensen in het gezelschap zijn die niet van verse koriander houden. Sowieso is garneren met een beetje koriander een mooie manier van opdienen.
Marokkaanse groenteschotel (6 personen)
Gebruik een tajine of een gewone (braad)pan of een ovenschotel.
Ingrediënten:
- 150 gram uien, in reepjes
- 750 gram groente: schijfjes of stukjes wortel, pastinaak, pompoen, bloemkool, broccoli, en/of courgette, etc.
- Scheutje olijfolie
- Scheutje water
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- Een beetje geraspte verse gember
- Zout naar smaak en peper
Zet de pan of tajineschaal op het vuur met een scheut olijfolie. Leg onderin de ui, bestrooi met zout en peper, stapel daar de overige groenten op. Bestrooi met de specerijen en gember, en nog een beetje zout en peper. Voeg een scheutje water toe, sluit de tajine, schaal of pan af, zet op een klein pitje (op een vlamverdeler) of eventueel in de oven op 150 graden en laat langzaam garen. Voeg tussentijds eventueel nog wat water toe. Gebruik je waterige groente zoals courgette, dan is dat waarschijnlijk niet nodig. Laat minimaal een half uur stoven, langer is beter. Zet uit als de groente gaar is, dit gerecht blijft nog lang warm. Warm eventueel vlak voor het opdienen nog even op.
Peren tarte tatin (8 porties)
Ingrediënten:
- 150 g bloem
- 125 g kokosolie
- 135 g suiker (bij voorbeeld witte basterdsuiker)
- Scheutje sojaroom (over van de soep), net genoeg om er een samenhangend deeg van te maken.
- 4 rijpe handperen (bijv. conference of doyenne du comice)
Ook dit gerecht kan grotendeels van tevoren worden klaargemaakt. Schuif pas in de oven als je aan het hoofdgerecht begint, dan is het toetje klaar als je het nodig hebt.
Meng of kneed 100 g kokosolie, 50 g suiker, de sojaroom en de bloem in de keukenmachine of met de hand tot een deegbal. Voeg net genoeg sojaroom toe: niet te weinig want dan kruimelt het deeg teveel om uit te rollen, en niet te veel want dan plakt het deeg te veel om uit te rollen. Het komt vrij nauw. Laat minimaal 45 min. Op een koele plek rusten, dan gaat het uitrollen een stuk gemakkelijker.
Schil de peren, halveer in de lengte en verwijder het klokhuis. Smelt de rest van de kokosolie en de rest van de suiker in een pan met dikke bodem tot een bruine karamel.
Vet de vorm in en schenk de karamel in de vorm (pas op, heet!). Leg de peer erin met de bolle kant naar beneden en het smalle uiteinde naar binnen. Rol het deeg op een met meel bestoven oppervlak uit tot een ronde lap van ca. 2 mm dik die iets groter is dan de vorm. Bedek de peer ermee en stop bij de rand in. Lukt het uitrollen niet of breekt de lap in stukken: geen nood, de smaak zal er niet minder om zijn.
Ruim een half uur (+ tijd om de oven voor te verwarmen) voor het opdienen: Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bak de tarte tatin ca. 25 min. in de oven. Laat ca. 5-10 min. afkoelen. Bedek de taart met een groot bord en keer voorzichtig om; pas op: er kan wat perensap uit lopen. Serveer lauwwarm.
Mijn tarte tatins van de laatste tijd waren niet mooi genoeg om op de foto te zetten, het werd een beetje een zooitje (ik ben niet geduldig genoeg om deeg volledig af te laten koelen en het lukt me meestal niet om de lap ongeschonden over de peren te draperen – als ik het ultieme recept heb gevonden zal ik dat melden!) maar smaakten heerlijk.
Serveer met verse muntthee. In West-Sahara serveren ze drie glazen groene thee met munt:
Le premier verre est aussi doux que la vie, le deuxième est aussi fort que l’amour, le troisième est aussi amer que la mort. | The first glass is as gentle as life, the second is as strong as love, the third is as bitter as death. |