• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing Earth of the Heart – vegapizza

Refreshing Earth of the Heart – vegapizza

17 september 2022 door Refreshing Earth of the Heart

De filosoof Jean-Paul Sartre heeft gezegd: ‘Als je eenmaal iets weet, ben je verantwoordelijk. Voor wat je doet, en voor wat je niet doet’. Een vorige keer beschreef ik al hoe we in de herfstvakantie in Frankrijk met eigen ogen hebben kunnen zien hoe pasgeboren kalfjes eenzaam opgesloten stonden in een soort hondenhokken. Ze worden direct na de geboorte van hun moeder gescheiden, de melk die van nature voor de kalfjes bedoeld is gaat naar de zuivelindustrie. Het beeld van die kalfjes heeft mijn ogen geopend voor het dierenleed dat gepaard gaat met de productie van zuivel.

De uitdaging is nu om te zoeken naar vlees- en zuivelvrije gerechten die zelfs door mijn eigen proefpanel van vega-sceptici worden geaccepteerd. Vandaag de vega-pizza, zónder kaas.

Veel mensen vinden helaas dat ze geen tijd hebben om zelf pizza te maken. Terwijl het heel meditatief is om in volle aandacht deeg te kneden, groente te snijden, ondertussen mijmerend over de herkomst van de ingrediënten. Koken met aandacht nodigt ook uit om stil te staan bij diegenen die maar wat blij zouden zijn met wat deeg of groente, zoals de slachtoffers van de ramp op de Filippijnen.

Vega-pizza (voor 4 personen: één dikke of twee dunne pizza’s)

Voor het pizzadeeg:

  • 250 gram meel
  • ½ zakje gist
  • 1 theelepel zout
  • 125 ml lauwwarm water, of zoveel als nodig is voor een soepel deeg
  • Scheutje olijfolie
Basis voor tomatensaus.
Basis voor tomatensaus.

Koop een pot of pakje kant-en-klare tomatensaus of maak het zelf met:

  • Scheutje olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd, 1 stengel bleekselderij, in stukjes, 1 wortel, in stukjes, 1 teen knoflook
  • Oregano, tijm, basilicum, rozemarijn, en/of salie
  • 1 blik tomatenblokjes of gepelde tomaten, of ½ pak gepureerde tomaten
  • 1 theelepel zout

Tempé vulling:

  • 250 gram tempé, in blokjes
  • Scheutje olijfolie
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus of tamari
  • 2 eetlepels wijnazijn
  • ½  theelepel chilipoeder, ½ theelepel komijn, ½ theelepel oregano, ½ theelepel paprikapoeder
  • 2 teentjes knoflook uit de pers

Groentevulling:

  • Scheutje olijfolie
  • 1 ui in ringen
  • 1 paprika in plakjes
  • 1 stengel bleekselderij, in plakjes
  • ½ bakje champignons, in plakjes
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes

Garnering:

  • Zwarte olijven in plakjes
Pizzadeeg kneden.
Pizzadeeg kneden.

Maak eerst het pizzadeeg. Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg en laat het op een warme plaats ca. 1 uur rijzen. Ik maak meestal een dubbele hoeveelheid, omdat het een gedoe is om een half zakje gist af te passen, en ik bewaar de helft. Gistdeeg is lang in de koelkast houdbaar, ik adviseer wel om af en toe (om de dag) verse meel toe te voegen en het deeg even door te kneden, zodat de gist in goede conditie blijft.

Terwijl het deeg rijst maak je tomatensaus. Eventueel kun je kant-en-klare tomatensaus gebruiken, of een ingevroren restje.  Ik geef hier als voorbeeld de ingrediënten van mijn tomatensausrecept. De bereiding spreekt voor zich.

Tempé roerbakken.
Tempé roerbakken.

Roerbak de tempé met alle overige ingrediënten uit het blokje tempé vulling enkele minuten in een wok of pan met dikke bodem of een anti-aanbak laag.

Roerbak in een andere pan (of dezelfde, als je de tempé apart hebt gezet) enkele minuten de groenten.

Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Maak nu de pizza of pizza’s. Zelf maak ik het liefst dunne pizza’s door het deeg met de deegroller (of een wijnfles) uit te rollen; we maken er dan een aantal met verschillend beleg zodat er voor elk wat wils is: mijn dochter lust bijvoorbeeld geen olijven maar gebruikt graag plakjes verse tomaat. De dunne pizza’s bak ik bij 250 graden, zo hoog als mijn oven aankan, in korte tijd gaar.

Gebakken pizza met tempé.
Gebakken pizza met tempé.

Doe het uitgerolde deeg op een ingevette bakplaat en bedek het met de tomatensaus, de tempé, de groenten, en de olijven. Bak de pizza op zo hoog mogelijke temperatuur gaar. De baktijd hangt af van de temperatuur, de dikte van het deeg en de hoeveelheid vulling (ca. 6-15 minuten). Snij in punten en serveer met een rauwkostsalade.

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: Jean-Paul Sartre, pepernoten, Refreshing Earth of the Heart

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – plofkipvrije tajine
  2. Refreshing Earth of the Heart – paddenstoelen-venkelrisotto
  3. Refreshing Earth of the Heart – ovenschotel met prei, paddenstoelen, pompoen en een kruidenkorstje
  4. B’eter – Gazpacho

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. kees moerbeek zegt

    17 september 2022 om 15:41

    ‘De filosoof Jean-Paul Sartre heeft gezegd: ‘Als je eenmaal iets weet, ben je verantwoordelijk. Voor wat je doet, en voor wat je niet doet’. ‘

    Volgens de huidige maatstaven is Sartre nogal besmet, omdat hij kritiekloos achter Mao aanliep. De vijand van mijn vijand is mijn vriend zal het wel geweest zijn. In de de tijd van Sartre was kon al bekend zijn dat Mao niet okee was. Hij was tegen het kapitalisme en ach ja mensenrechten, wie maalde daar om? Nu malen we daar wel om, dus waar is de disclaimer?

    Als de pizza’s maar vega zijn? Wie is die ik toch? Akelig over kalfjes in een soort hondehokken, terecht. Mao en mensenrechten dan?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het wezen van het christendom
    • Guy – dhammazaadjes – Onwetendheid
    • Burgerinitiatief – ‘minister  van vreemdelingenhaat Faber uit ambt zetten’
    • Gedachten over een haiku 36 – Chiyo-ni
    • Ardan – Een boot die waarschijnlijk nooit komt…

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.