Eind december kwam één van mijn inspiratiebronnen, de website One Green Planet, met een overzicht van de 30 populairste recepten van 2016 dat ik u niet wil onthouden. Opvallend veel recepten bevatten geroosterde bloemkool uit de oven, niet alleen roosjes maar ook de gehele bloemkool. Gaat dat goed? Dit leek me wel interessant om ook eens te proberen.
Ik hou van de smaak van bloemkool, en bloemkolen zijn veelzijdige, ouderwetse Europese wintergroenten. In de herfstvakantie zagen we in Bretagne grote velden met bloemkolen. Ze komen met vrachtwagens naar Nederland, in februari krijgen ze van de Milieu Centraal groente en fruit kalender daarom een B op de schaal van A-E, in december en januari zelfs een A (Nederlandse bloemkool, volgens de kalender blijkbaar niet meer verkrijgbaar in februari).
Een geroosterde hele bloemkool doet het goed op tafel: het ziet er mooi uit. Je kunt ‘m zelfs af en toe bedruipen tijdens het bakken voor het echte groot-ding-in-de-oven gevoel (recept 2). En je kunt het met van alles en nog wat combineren.
Met kruiden kun je alle kanten op. Ik heb het gevoel dat voor recept 2 iemand zijn of haar hele kruidenrek heeft aangesproken (of om laten vallen). Toevallig had ik alle kruiden ook in huis, maar het is heel goed mogelijk om er een eigen draai aan te geven door een deel van de kruiden te vervangen of gewoon weg te laten. De recepten lenen zich goed voor variëren.
Recept 1: Bloemkoolstoofpot uit de oven
Ingrediënten:
- 1 hele bloemkool
- 1 pond (kleine rode) aardappelen
- 1 hele venkelknol en/of grote ui
- 1 pond winterpeen, in stukken
- 2-3 takken rozemarijn
- Een klein bosje peterselie
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels mediterrane kruiden zoals tijm en oregano
- 1/2 theelepel zout
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1/4 kop tahin
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel gerookte paprika
Verwarm de oven voor op 200 °C. Maak de bloemkool schoon, haal de blaadjes van de bloemkool, en plaats deze in het midden van een grote braadpan of ovenschaal.
Snij de aardappelen in tweeën en de venkelknol en/of ui in plakjes. Schep de aardappelen, venkel, ui en wortelen om met 3 eetlepels olijfolie, 1/2 theelepel zout, kruiden en specerijen (behalve de paprika), en de helft van de knoflook. Verdeel de groenten rond de bloemkool.
Meng 1 eetlepel olijfolie, citroensap, de rest van de knoflook, de tahin en gerookte paprika. Bestrijk de bloemkool met het mengsel (inmasseren met de vingers mag).
Dek de schaal af met een deksel of met aluminiumfolie en stoof gedurende ongeveer een half uur in het midden van de voorverwarmde oven. Haal deksel/folie eraf en bak nog 15-20 minuten. Check of de groenten goed gaar zijn (prik met een vork) en een bruin korstje hebben. Laat zo nodig nog even in de oven staan.
Snij in partjes. Lekker met een frisse salade en een stuk goed brood. In het originele recept wordt er een saus met linzen, cashewnoten en paddenstoelen bij gemaakt maar dat vond ik niet echt nodig.
Recept 2. Geroosterde bloemkool uit de oven Ingrediënten marinade: de maten zijn Amerikaans (een Amerikaanse theelepel is doorgaans groter dan een Nederlandse)
- 250 ml biologische yoghurt of ongezoete sojayoghurt
- de geraspte schil en het sap van een limoen (of citroen),
- 2 flinke theelepels worcestersaus (pas op, de originele worcestersaus is niet geschikt voor vegetariërs),
- 1 flinke theelepel appelazijn (of rijstazijn)
- 1 flinke theelepel sojasaus,
- 1 theelepels bruine basterdsuiker,
- 1 theelepel gemalen piment,
- 1 theelepel gedroogde tijm,
- 1 theelepel chilipoeder,
- ½ theelepel uienpoeder,
- ½ theelepel knoflookpoeder, of 1 teentje vers geperste knoflook
- ½ theelepel zeezout,
- ½ theelepel gemalen gember, of stukje geraspte verse gember
- ¼ theelepel cayennepeper,
- ¼ theelepel gemalen kaneel,
- < ¼ theelepel gemalen nootmuskaat
- < ¼ theelepel gemalen kruidnagel.
Meng alle ingrediënten door elkaar. Proef de marinade en voeg eventueel nog kruiden toe. Ik heb er ook nog 5 spice powder bij gedaan maar dat was een vergissing (in het recept stond all spice, dit is natuurlijk piment). Maar lekker was het wel: met 5 spice powder én piment.
Maak de bloemkool schoon, haal de blaadjes van de bloemkool, en plaats deze in het midden van een ovenschaal, op een velletje bakpapier. Zelf heb ik de bloemkool op een bedje van tijm en rozemarijn gelegd, omdat ik daar heel veel van had. Verwarm de oven voor op 220 °C.
Giet de marinade over de bloemkool, en zorg ervoor dat alle roosjes goed bedekt zijn. Laat eventueel een half uur of langer marineren, met een lepel kan naar beneden gelopen marinade weer bovenop gegoten worden (het deed me denken aan het bedruipen van een kip of gans). Bak op 220 °C in de oven gedurende 45 minuten of totdat de bloemkool door en door gaar is (prik met een vork om te checken). Af en toe bedruipen met marinade zorgt ervoor dat de smaak nog beter intrekt. Snijd de bloemkool aan tafel in partjes en serveer. Wij aten er luchtige aardappelpuree en snijboontjes (klasse B: uit Marokko aangevoerd per boot) bij. Een wens van de dochter.
Eindoordeel: marinade 2 vonden we lekkerder dan marinade 1, maar bij recept 1 was de bloemkool zachter geworden, bij recept 2 duurde het langer voor deze door en door gaar was. Natuurlijk kan ook bij recept 2 de bloemkool eerst een half uur gestoofd worden. Zelf ga ik het ook een keer proberen met bloemkoolroosjes: dan kan de marinade nóg beter doordringen in de bloemkool. Zie ook mindful eten en kliekjes Dan is natuurlijk wel de wow-factor weg.
De foto’s zijn niet geweldig, excuses daarvoor. De afgelopen weken waren nogal hectisch, en ik had wel iets anders aan mijn hoofd dan mooie foto’s maken.
Tot slot wil ik hier nog wijzen op een lezenswaardig artikel uit de Correspondent, opgedoken in mijn Facebookbubbel, over vegetarisch eten. Aan de hand van drie stellingen (of eigenlijk: drie waarheden als een koe) wordt uitgelegd waarom vegetarisch eten in feite de enige logische optie is.