• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart

Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart

8 augustus 2020 door Anneke Comello

Binnenkort een feestje? Of gewoon eens zin in een extra bijzondere taart? Dan is dit recept écht iets dat je eens moet proberen. Raw, vegan en oh zo verrukkelijk: deze vegan ‘kwark’taart met limoen en avocado, en een bodem van amandel en dadel. Ik schreef al eerder hier in de rubriek B’eter een recept voor chocolademousse op basis van avocado, die het heerlijk romig maakt. Ook hier zorgt de avocado voor een romig effect, zonder dat er ei, room of melk nodig zijn.

Ik maakte deze taart onlangs voor een cateringklant die er speciaal om had gevraagd. Ze had de taart enkele jaren daarvoor voor het eerst (en laatst) gehad, maar het was haar altijd bijgebleven, en voor het knalfeest op haar 50e verjaardag moest en zou hij op tafel staan! Zo leuk, als ik via mijn klanten nog weer extra nieuwe inspiratie opdoe. En lekker, want er moet dan natuurlijk eerst getest en geproefd worden.

De taart maak je het beste op de dag zelf, maar dan wel minimaal 5-6 uur voordat je hem wilt serveren, want je moet hem eerst maken (en neem daar lekker ruim de tijd voor, stress is voor niemand goed). Daarna moet hij 2 uur in de vriezer en vervolgens nog 2 uur weer iets ‘opwarmen’ in de koelkast.

Zelf maakte ik de definitieve taart 1 dag van tevoren, vroor hem in, haalde hem 4 uur voordat ik hem ging serveren uit de vriezer, hield hem een uur buiten de koelkast om wat te ontdooien, en vervolgens liet ik hem nog 3uur in de koelkast verder ontdooien. Maar hij is (ijs)koud ook heel lekker, dus het maakt feitelijk allemaal ook weer niet zoveel uit, zolang hij niet strak bevroren is, maar ook niet echt op kamertemperatuur, dan wordt hij té zacht.

Conclusie, de perfecte zomertaart: lichtzoet door de ahornsiroop en dadel, friszuur van de limoen en heerlijk koel door de vries-koel behandeling.

Ingrediënten voor 1 taart (8-10 stukjes):

Bodem
–
100 gram dadels (ontpit)
– 300 gram amandelen (wit, geblancheerd)
– 75 gram kokosrasp
– 4 EL ahornsiroop
– 1 tl vanillepoeder (ongezoet, te koop bij biowinkels)
– snufje zout

Vulling
– 4 avocado’s
– 3 limoenen
– 120 ml agavesiroop of 50-50 agave en ahornsiroop
– snufje zout

Garnering (optioneel)
– plakjes limoen of extra limoenrasp (1 extra limoen)
– paar extra amandelen
– wat je verder maar als inspiratie te binnen schiet, ik had bijv. nog wat groene ‘sukade’ taartdecoratie in huis en vond dat wel leuk staan ?

Benodigdheden:
– keukenmachine of blender (ik raad heel erg een keukenmachine aan, maar je kan het ook met een goede blender proberen)
– springvorm van 24 cm doorsnede
– vel bakpapier voor op de bodem van de springvorm

Bereiding:
Ontpit de dadels en doe ze samen met de rest van de ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine. Mix tot een fijne massa en schep op de beklede springvorm. Druk het mengsel vervolgens uit over de bodem met de onderkant van een lepel, eventueel geholpen gewoon met schone vingers.

Maak dan de keukenmachine schoon. Rasp de schil van ongeveer 3 limoenen tot je ongeveer 7 gram hebt. Pers dan de limoenen uit en meet 100 ml sap af. Ontpit de avocado’s en doe het vruchtvlees in de keukenmachine samen met de limoenrasp, het limoensap en het snufje zout. Mix tot een gladde emulsie en voeg in de tussentijd ook nog de siroop toe. Schenk dan de puree over de bodem uit en strijk glad met een spatel (spatel in een aaneengesloten spiraal over het oppervlak laten gaan werkt het best).

Zet de taart 2 uur in de vriezer en laat hem dan nog 2 uur staan in de koelkast (na 1 uur kun je de taart alvast aansnijden).

Ik wens je een feestelijk en smakelijk taartmoment toe!

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Gezondheid, Voedsel Tags: Anneke Comello, avacado, B'eter, limoen, recept, vegan, zomertaart

Lees ook:

  1. Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart
  2. Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart
  3. Anneke Comello – vegan voorjaarsquiche
  4. Anneke – Vegan Boerenkool met Ballen

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Anneke Comello

Anneke Comello is eigenaresse van Lovingly Wholesome - Anneke kookt en verzorgt biologische & vega(n) catering op locatie en huiskamermaaltijden in Nijmegen-Lent. Ook geeft ze diverse (kook)workshops, o.a. op het gebied van aandachtig eten en mindfulness. Ze heeft gewerkt bij een communicatiebureau op het gebied van verduurzaming van de levensmiddelensector en bij de Triodos Bank. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door
  • Locaties
  • Overzicht op kaart

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

14 sep
Tao en geluk; vijf bijeenkomsten
14 sep 23
22 sep
Retraite: natuur en meditatie
22 sep 23
24 sep
Meditatiedag: handleiding voor creatieve meditatie
24 sep 23
24 sep
Theme Sunday with Ven. Amy: Dealing with Difficult People
24 sep 23
24 sep
De Vier Zegels van het boeddhisme
24 sep 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    De taal van het lijden  (deel 1 van 3)

    gastauteur - 20 september 2023

    De taal welke zich op verschillende momenten in ons leven aan ons openbaart, meestal in de vorm van verlies, pijn en verdriet, het diep begrijpen ervan, te leren het lijden te omarmen, er ruimte voor te creëren, zodat het uiteindelijk los kan komen.  Leren één te worden met de ontvouwing van het leven en het ontdekken, blootleggen en hervinden van deze nobele waarheid. Hoewel dit vaak een erg zware taak lijkt, en voor velen van ons te moeilijk om zelfs maar over na te denken, ligt er binnen dit proces van herkennen en het omarmen van lijden, een ontvouwen van kalmte, vreugde, vrede en harmonie met onszelf en de wereld om ons heen. Elke keer dat we dichter bij deze ontvouwing komen, tillen we een klein stukje van de sluier op die ons ware wezen omhult.

    Taigu – Tibetaans bijgeloof op gespannen voet met anatman

    Taigu - 19 september 2023

    Het geloof dat Tibetaanse boeddhisten vertegenwoordigen in de zielsverhuizing van de dertiende naar de veertiende Dalai Lama, en bij diens overlijden naar de vijftiende, onderstreept nog eens de ondoorzichtige magie waarvan het Tibetaanse boeddhisme is doortrokken. Je zou het een scepticus niet kwalijk kunnen nemen, wanneer deze de conclusie trekt dat bij de overgang van de ene op de andere Dalai Lama een loopje wordt genomen met het leerstuk van anatman, een van de klassieke hoekstenen van het boeddhisme.

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 11 september 2023

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    Pseudo-Cicero, pseudo-troost?

    Erik Hoogcarspel - 11 september 2023

    Cicero voert in zijn epistel aan dat we niet overmatig moeten rouwen om de dood van een geliefde, omdat er bij de dood voor de geliefde zelf weinig verloren gaat. Het leven is nu eenmaal niets dan ellende. Als je de pech hebt geboren te zijn geworden, kun je maar beter gauw dood zijn. Je hoeft ook niet oud te worden om te slagen in het leven.

    Wat loert daar in de duisternis?

    Kees Moerbeek - 10 september 2023

    Eeuwenlang zwierven ze in de bergen, de bossen, de velden, in de rivieren en langs de kust en joegen de Japanners de stuipen op het lijf of belaagden ze. Ze zijn ook nu niet weg te denken, de yokai.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Open Monumentendag 2023 – Levend erfgoed
    • Ardan
    • Is bewustzijn een soort stof, of is stof een soort bewustzijn?
    • De virtuele denkster 442
    • Het denken (1) – Boeddhisme is gezond verstand

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.