Binnenkort een feestje? Of gewoon eens zin in een extra bijzondere taart? Dan is dit recept écht iets dat je eens moet proberen. Raw, vegan en oh zo verrukkelijk: deze vegan ‘kwark’taart met limoen en avocado, en een bodem van amandel en dadel. Ik schreef al eerder hier in de rubriek B’eter een recept voor chocolademousse op basis van avocado, die het heerlijk romig maakt. Ook hier zorgt de avocado voor een romig effect, zonder dat er ei, room of melk nodig zijn.

Ik maakte deze taart onlangs voor een cateringklant die er speciaal om had gevraagd. Ze had de taart enkele jaren daarvoor voor het eerst (en laatst) gehad, maar het was haar altijd bijgebleven, en voor het knalfeest op haar 50e verjaardag moest en zou hij op tafel staan! Zo leuk, als ik via mijn klanten nog weer extra nieuwe inspiratie opdoe. En lekker, want er moet dan natuurlijk eerst getest en geproefd worden.

De taart maak je het beste op de dag zelf, maar dan wel minimaal 5-6 uur voordat je hem wilt serveren, want je moet hem eerst maken (en neem daar lekker ruim de tijd voor, stress is voor niemand goed). Daarna moet hij 2 uur in de vriezer en vervolgens nog 2 uur weer iets ‘opwarmen’ in de koelkast.

Zelf maakte ik de definitieve taart 1 dag van tevoren, vroor hem in, haalde hem 4 uur voordat ik hem ging serveren uit de vriezer, hield hem een uur buiten de koelkast om wat te ontdooien, en vervolgens liet ik hem nog 3uur in de koelkast verder ontdooien. Maar hij is (ijs)koud ook heel lekker, dus het maakt feitelijk allemaal ook weer niet zoveel uit, zolang hij niet strak bevroren is, maar ook niet echt op kamertemperatuur, dan wordt hij té zacht.

Conclusie, de perfecte zomertaart: lichtzoet door de ahornsiroop en dadel, friszuur van de limoen en heerlijk koel door de vries-koel behandeling.

Ingrediënten voor 1 taart (8-10 stukjes):

Bodem
100 gram dadels (ontpit)
– 300 gram amandelen (wit, geblancheerd)
– 75 gram kokosrasp
– 4 EL ahornsiroop
– 1 tl vanillepoeder (ongezoet, te koop bij biowinkels)
– snufje zout

Vulling
– 4 avocado’s
– 3 limoenen
– 120 ml agavesiroop of 50-50 agave en ahornsiroop
– snufje zout

Garnering (optioneel)
– plakjes limoen of extra limoenrasp (1 extra limoen)
– paar extra amandelen
– wat je verder maar als inspiratie te binnen schiet, ik had bijv. nog wat groene ‘sukade’ taartdecoratie in huis en vond dat wel leuk staan ?

Benodigdheden:
– keukenmachine of blender (ik raad heel erg een keukenmachine aan, maar je kan het ook met een goede blender proberen)
– springvorm van 24 cm doorsnede
– vel bakpapier voor op de bodem van de springvorm

Bereiding:
Ontpit de dadels en doe ze samen met de rest van de ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine. Mix tot een fijne massa en schep op de beklede springvorm. Druk het mengsel vervolgens uit over de bodem met de onderkant van een lepel, eventueel geholpen gewoon met schone vingers.

Maak dan de keukenmachine schoon. Rasp de schil van ongeveer 3 limoenen tot je ongeveer 7 gram hebt. Pers dan de limoenen uit en meet 100 ml sap af. Ontpit de avocado’s en doe het vruchtvlees in de keukenmachine samen met de limoenrasp, het limoensap en het snufje zout. Mix tot een gladde emulsie en voeg in de tussentijd ook nog de siroop toe. Schenk dan de puree over de bodem uit en strijk glad met een spatel (spatel in een aaneengesloten spiraal over het oppervlak laten gaan werkt het best).

Zet de taart 2 uur in de vriezer en laat hem dan nog 2 uur staan in de koelkast (na 1 uur kun je de taart alvast aansnijden).

Ik wens je een feestelijk en smakelijk taartmoment toe!

Categorieën: B'eter, Voedsel, Gezondheid, Boeddhistisch leven
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk