Ik realiseerde me onlangs dat de meeste van de recepten die ik hier tot nu toe heb gedeeld vrij bewerkelijk waren. Omdat ik ook graag laat zien dat vegan koken met de seizoenen helemaal niet zo tijdrovend hoeft te zijn, deel ik daarom graag mijn recept voor een roerbakschotel met herfstgroentes (spruitjes en pompoen).
Simpele recepten heb ik zelf ook wel hard nodig, want de afgelopen maanden ben ik druk geweest met een nieuwe baan en een ontzettend leuk door mijzelf opgezet project: het runnen van een tweewekelijks huiskamerrestaurant voor 50-60 mensen op de ecologische woongemeenschap waar ik woon. Ons Meergeneratie Woonproject heet Eikpunt en staat in het dorpje Lent, net ten noorden van Nijmegen.
Onder de naam Lovingly Wholesome (“liefdevol” en “gezond”) kook ik daar veganistische warme maaltijden waarvoor mensen kunnen aanschuiven aan een lange rij houten tafels, verdeeld over twee rondes: 17.30 voor de vroege eters en 19.00 voor de degenen die later thuis komen van hun werk of gewoon liever wat later tafelen. Het publiek is een gezellige mix van oude en jonge buurtgenoten, vrienden en bekenden uit Nijmegen en omstreken, onbekenden die het super leuk vinden om gewoon gezellig aan te schuiven zodat ze niet alleen te hoeven eten en drukke veganisten die met veel plezier eens zelf niet in de keuken staan maar gewoon hoeven komen opdagen.
Koken voor zoveel mensen vraagt natuurlijk sowieso om eenvoudige recepten. Daarnaast hield ik ook nog eens minder tijd over om voor mezelf in de keuken te staan in de dagen eromheen, terwijl ik juist met die fysieke arbeid wel stevige bouwstoffen nodig had, vandaar dat ik juist dit soort recepten ben gaan maken de laatste tijd. De precieze recepten die ik maak voor de huiskamermaaltijden blijven vooralsnog ‘geheim van de kok’, als mensen iets heel lekker vinden, mogen ze gewoon een andere keer dat ik het weer maak terugkomen! ;)
Ingrediënten (hoofdgerecht voor 4 personen). Bereidingstijd 30 min.
- grote rode ui
- 2 tenen knoflook
- 400-500 gram verse spruiten
- kleine pompoen (ongeveer 500 gram)
- 2 EL curry masala pasta (ik gebruik die van het merk GEO van de Ekoplaza, die is vegan en super lekker)
- klont vegan margarine of kokosolie
- 1/2 zakje sojabrokken (die koop ik ook bij de biologische supermarkt)
- 0,2 L kokosmelk
- stuk gember van 2×5 cm
- sojasaus
- 320 gram zilvervliesrijst
- flinke handvol geroosterde pinda’s (ik vind de gezouten het lekkerst, maar teveel zout is niet zo gezond natuurlijk, dus je kunt ook ongezouten nemen).
Bereidingswijze:
Schil en snijd de pompoen in stukken van 2×2 cm. Ik gebruik een stoommandje in een pan om de pompoen voor te garen (feitelijk roerbak ik deze helemaal niet mee….) maar je kunt de pompoen ook in water koken. Dit neemt wel wat van de smaak en de textuur weg. Een eenvoudig metalen stoommandje koop je voor een paar euro bij de Blokker, een super aanschaf wat mij betreft, past in bijna alle pannen. Stoom of kook de pompoen in ongeveer 15 minuten beetgaar.
Zet in een ruime steelpan de sojabrokken onder water met een snufje zout of een lepeltje bouillonpoeder en breng aan de kook. Kook in een andere pan ook de zilvervliesrijst volgens de verpakking.
Laat de sojabrokken zodra ze koken nog 15 minuten zachtjes doorpruttelen, proef daarna of het goed kauwbaar is (het wordt vrij elastisch, de smaak is dan nog niet zo geweldig, maar als het eenmaal door de saus zit is het prima!).
Pel dan de spruiten, snijd ze doormidden en snij de ui, knoflook en gember fijn. Fruit de ui, knoflook en gember een paar minuten aan in een wok met wat kokosolie of vegan margarine. Voeg dan de spruitjes toe en roerbak deze nog 5-7 minuten mee. Daarna de currypasta en de sojabrokken toe en blus af met de kokosmelk en een scheutje sojasaus. Voeg tot slot nog de pompoen toe en laat deze nog een paar minuten meesudderen totdat de spruitjes ‘al dente’ zijn (voor zover ze dat nog niet waren).
Serveer met de pinda’s eroverheen en de rijst ernaast. Dan ziet het er ongeveer zo uit als de bijgevoegde foto. Dit was weliswaar een net iets ander gerecht dat ik fotografeerde, maar wel een curry met groenten dus het lijkt er erg op! Je maakt heel gemakkelijk een ‘chic’ rijsttorentje door de rijst in een kopje of kommetje te doen, stevig aan te drukken en die vervolgens om te keren op een bord (eventueel nog even op de onderkant tikken met je hand).
Smakelijk!