Autoriteiten in een Tibetaanse regio Qinghai, in het noordwesten van China, hebben de hoofden van plaatselijke boeddhistische opgeroepen geen ‘illegale berichten’ te verspreiden, te bekijken  of te beluisteren op sociale media tijdens vergaderingen van de communistische partij in Peking en Lhasa volgende maand.

De waarschuwing werd tijdens een bijeenkomst eerder deze maand met de leiders van alle Tibetaanse kloosters gegeven. De monniken en nonnen in die kloosters mogen geen sociale media gebruiken om te luisteren of kijken naar foto’s en videoclips van wat China noemt illegaal materiaal tijdens de periode van het 19de Congres van de Chinese communistische partij, zo meldt Radio Free Asia (RFA). In voorgaande jaren grepen Tibetanen vergaderingen van de communistische partij van China aan om in verzet te komen tegen de Chinese overheersing van Tibet door China.

Het schenden van het verbod zal ernstige gevolgen hebben, zo meldt een bron aan RFA. China is bang voor onlusten tijdens het congres. Tibetanen in de westelijke Chinese provincies hebben nu te maken met intensieve controle op internet-communicatie. De politie controleert de berichten naar en van het buitenland. Niet alleen Tibetanen staan onder verscherpt toezicht. Tien Han Chinezen worden momenteel verdacht van het luisteren naar en het verspreiden van illegaal politiek materiaal. In verband met het congres zijn alle reizen in de TAR in die periode verboden en worden internationale toeristen geweerd uit Tibet.

Bron RFA.

 

Categorieën: Mensenrechten, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk