De Britse conservatieve afgevaardigde Tim Loughton heeft een wetsvoorstel ingediend om de beperkingen op de toegang tot Tibet voor Britse onderdanen tegen te gaan. De wet inzake wederzijdse toegang tot Tibet is bedoeld om de succesvolle Amerikaanse wet inzake wederzijdse toegang tot Tibet (RATA) die in december 2018 is aangenomen, te evenaren.
Net als de RATA vereist het voorstel van Loughton, als het in de Britse wet wordt opgenomen, dat jaarlijks verslag wordt uitgebracht over de beperkingen die worden opgelegd aan Britse onderdanen die de Tibet Autonome Regio (TAR) proberen binnen te komen, of het nu gaat om burgers, journalisten of diplomaten. In reactie hierop zou het de (Chinese) ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor deze beperkingen de toegang tot het Verenigd Koninkrijk ontzeggen.
De Chinese regering heeft strenge beperkingen opgelegd aan de toegang tot TAR, waarbij diplomaten, deskundigen van de Verenigde Naties, mensenrechtenonderzoekers en journalisten de toegang tot TAR zonder begeleiding wordt geweigerd. De ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk in Peking is sinds 2017 niet meer in staat geweest om de TAR te bezoeken. In zijn presentatie van het wetsvoorstel benadrukte Loughton ook de gevolgen van de beperkingen voor Tibetaanse vluchtelingen, die niet in staat zijn om de TAR te bezoeken om hun familie te bezoeken.
In een video bij de presentatie van het wetsvoorstel, zei Loughton: “We hebben mensen nodig om een aantal van de verschrikkelijke schendingen van de mensenrechten in Tibet aan de kaak te kunnen stellen”. Hij voegde eraan toe dat de wet de boodschap aan China inhoudt: ‘ u moet zich openstellen, wij moeten deze schendingen van de mensenrechten aan de kaak stellen, u moet de Tibetanen eerlijk behandelen.’
De eerste fase van de behandeling van het wetsvoorstel vond plaats in het Lagerhuis op 23 juli met waarin Loughton de inhoud van de wet schetste. De volgende fase van de behandeling van het wetsvoorstel door het parlement, de tweede uitleg, moet nog worden gepland. Na een derde fase ezing, met inbegrip van een debat, zal het Lagerhuis over het wetsvoorstel stemmen en, indien het succesvol is, het behandelen in het Hogerhuis.
Loughton, sinds 1997 parlementslid voor East Worthing en Shoreham, is een fervent voorstander van de rechten van inwoners vanTibet. Hij is voorzitter van de All Party Parliamentary Group for Tibet, een groep parlementsleden uit het hele politieke spectrum die zich inspannen om Tibet in het parlement ter sprake te brengen. Loughton was een van de parlementsleden die de Sikyong, de gekozen leider van de Tibetaanse regering in ballingschap, begroette toen dit parlement in juni het Verenigd Koninkrijk bezocht.
Bert Aarts zegt
Het verrast mij enigszins dat zo’n voorstel vanuit de conservatieve hoek komt. Als het maar gebeurd. Wat uiteindelijk het effect zal zijn is nog maar de vraag want China doet wat in hun ogen “moet” en dan is Engeland toch maar een hele kleine speler op wereldschaal.