Volgens deskundigen worden de bezoeken van Tibetaanse boeddhistische leiders in Vietnam getolereerd en soms zelfs aangemoedigd. Dat is een ongebruikelijke uitzondering op de intolerantie van de communistische partij tegenover religieuze groeperingen die niet door de staat worden gesanctioneerd en is misschien bedoeld om kritiek op dat beleid tegen te gaan. Deskundigen zeggen echter dat Vietnam publiciteit rond boeddhistische leiders die onder toezicht staan van de Chinese regering vermijdt om diplomatieke problemen met Peking te voorkomen.
Tibetaans boeddhisme
Acht maanden vermiste Tibetaanse boeddhistische leider overleden
Toen de monniken woensdag op de hoogte werden gebracht van zijn overlijden, moesten ze een officieel overheidsdocument ondertekenen waarin zijn dood werd bevestigd, maar de Chinese ambtenaren maakten niet bekend wat er was gebeurd met het stoffelijk overschot van de abt, noch waar hij zich had bevonden tijdens de maanden dat hij vermist was, zeiden de bronnen.
USCIRF rapport 2025 wijst China aan als grootste schender godsdienstvrijheid
De Chinese regering heeft geprobeerd om de Oeigoerse identiteit uit te roeien door beperkingen op te leggen aan islamitische praktijken, moskeeën te slopen en dwangmaatregelen te nemen om het aanhangen van de ideologie van de Communistische Partij af te dwingen. Tibetaanse boeddhisten hebben ook te maken met toenemende beperkingen, waarbij de autoriteiten steeds meer controle krijgen over kloosters en zelfs proberen zich te mengen in het selectieproces van de volgende Dalai Lama, zoals in het rapport wordt opgemerkt.
Tibetanen uiten hun bezorgdheid over het stoppen van RFA, maar zeggen: ‘We horen jullie nog steeds’.
In Tibet dient RFA als een zeldzame bron van feitelijk, actueel nieuws en informatie over binnenlandse en internationale zaken en over de Tibetaanse spirituele leider, de Dalai Lama, die in Noord-India woont, en Tibetanen in het buitenland. Veel Tibetanen riskeren hun eigen veiligheid om stiekem af te stemmen op RFA en VOA en te luisteren naar deze uitzendingen, die de Chinese regering vaak heeft gestoord, volgens voormalige politieke gevangenen, Tibetanen, rechtenorganisaties en buitenlandse toeristen.
Fred van der Zee: ‘ Thangka’s ontwerpen heeft voor mij een grote meditatieve functie’
Onder de artiestennaam Digital Thangka tekent Fred van der Zee boeddhistische tanghka’s (Tibetaanse rolschilderingen met boeddhistische onderwerpen), gebaseerd op authentieke bronnen en tekenmethoden maar alles volledig via de digitale weg.
Dalai Lama arriveert in Dharamshala na succesvol bezoek aan Zuid-India
Tibetaanse artiesten voerden traditionele dansen uit en zongen gebeden en liederen bij zijn aankomst. Tibetanen voelen zich bevoorrecht om deel uit te maken van zo’n evenement waar ze getuige kunnen zijn van hun geestelijk hoofd. Tibetaanse politieke leiders en activisten van verschillende organisaties waren ook aanwezig.
Karma en Mededogen – hoe komen ze bij elkaar?
Een veel voorkomende interpretatie van karma is als volgt (ook heel gewone psychologie, trouwens):
Zij hebben het moeilijk omdat het hun karma is (eigen schuld dikke bult). Ik heb het moeilijk omdat zij iets fout hebben gedaan. Ik ben gelukkig door mijn goede karma. Zij zijn gelukkig omdat het ze mee zit.
Dit is makkelijk omdat het de eigen verantwoordelijkheid lekker klein maakt.
VS trekt zich terug uit VN Mensenrechtenraad – bezorgdheid Tibet over gedrag China
‘Deze actie verwijdert het Amerikaanse leiderschap in de VN en neemt een stem weg die degenen die de mensenrechten niet respecteren ter verantwoording heeft geroepen en zich heeft verzet tegen degenen die als doel hebben het internationale discours over mensenrechten te ondermijnen om autocratische agenda’s te passen’, zei Tencho Gyatso, voorzitter van de International Campaign for Tibet.
India verhoogt veiligheid van Dalai Lama
De stap komt als gevolg van de groeiende bezorgdheid over de veiligheid van de Dalai Lama vanwege de langdurige oppositie van China tegen zijn activiteiten. Peking probeert zelf de opvolger van de Dalai Lama aan te wijzen, die naar verwachting zijn opvolger zal benoemen of een indicatie zal geven over zijn opvolging als hij in juli 90 jaar wordt.
China verwijdert duizend monniken en nonnen uit Larung Gar Boeddhistische Academie
Larung Gar is lange tijd een symbool geweest van verzet tegen de Chinese controle over het Tibetaanse boeddhisme – maar daar heeft het onder geleden.
‘Lama Karta, hij had zo zijn eigen stijl. Steeds attent, vol wijsheid, maar toch met die twinkelende humor’
Overal waar Lama Karta kwam ontwapende zijn lach iedereen. Lama geloofde in de kracht van liefde en mededogen en de sterkte van een oprechte vriendelijkheid.
Voice for the Voiceless – Dalai Lama beschrijft 70 jaar strijd met China in nieuw boek
In de memoires deelt hij zijn ervaringen sinds hij op 16-jarige leeftijd het leiderschap van Tibet op zich nam, waaronder het onderhandelen met een reeks Chinese leiders, van Mao Zedong, die hij als 19-jarige ontmoette, tot zijn recente pogingen om te communiceren met president Xi Jinping.
‘De strijd om de identiteit van Tibet te beschermen is niet alleen politiek, maar ook diep cultureel’
Tijdens zijn bezoek aan de nederzetting benadrukte Sikyong de urgentie voor de Tibetaanse gemeenschap in ballingschap om hun cultuur, taal en identiteit te behouden temidden van China’s voortdurende pogingen om deze uit te wissen,
Mission Joy: Finding Happiness in Troubled Times
Mission: Joy – Finding Happiness in Troubled Times geregisseerd door Oscar award winnaar Louie Psihoyos geeft een inkijk in de bijzondere vriendschap tussen de Dalai Lama en de inmiddels overleden Aartsbisschop Desmond Tutu.
Tibetaanse diplomaten in ballingschap bezoeken Scandinavië
Het geplande bezoek onderstreept volgens het parlement de voortdurende strijd van Tibetanen onder Chinese heerschappij, waaronder mensenrechtenschendingen, culturele erosie en de behoefte aan internationale steun.
Ten minste acht Tibetaanse kloosters zwaar beschadigd door aardbeving
In totaal hebben naar schatting veertig kloosters en gebedshuizen – waarvan sommige meer dan 500 jaar oud – in verschillende mate schade opgelopen.
Meer dan 1200 boeddhistische monniken nemen in India deel aan het eerste Guru Padmasambhava Chanting Program
Guru Rinpoche, een monnik uit Amerika zei: ‘Dit is een heilige gebeurtenis om alle monniken op dit moment te laten bidden. De wereld is erg onzeker en erg wankel en we willen bidden voor vrede’.
Hans de Booij: ‘Boeddhisten volgen geen opleiding in het moorden’
‘Ik ga niet meer mee in emoties en maak geen keuzes. Ik zeg gewoon: dit voelt niet goed aan en ik wil niet weten waarom.’
China verscherpt controle op boeddhistische academie Larung Gar
Bij eerdere onderdrukkingen, met name in 2016-2017, werden duizenden kloosterwoningen gesloopt en veel beoefenaars onder dwang het land uitgezet. Als gevolg hiervan is de bevolking van Larung Gar gehalveerd, van ongeveer 10.000 tot een aanzienlijk kleiner aantal. Het Centraal Tibetaans Bestuur (CTA) zei dat de rapporten erop wijzen dat China van plan is om nieuwe regels op te leggen in Larung Gar, waaronder het beperken van de duur van het verblijf van de bewoners tot maximaal 15 jaar.
Eerste dag Tibetaans Nieuwjaar in USA en Vlaanderen
De nieuw verkozen vrouwelijke burgemeester van Minneapolis, Betsy Hodges, verklaarde officieel de Tibetaanse nieuwjaarsdag tot ‘De Dalai Lama dag van Vrede en Mededogen’.
‘Het is wel even wennen, Boeddha woont in de Ardennen’
Boeddha woont in de Ardennen, in het kasteel van het Tibetaans instituut Yeunten Ling in Huy. Kijk mee door de ogen van Emmaho.
Tibetaanse regering in ballingschap slaat alarm over vernietiging Tibetaanse taal en cultuur
Volgens de verklaring heeft de Chinese regering sinds 2021 systematisch Tibetaanse taalscholen gesloten, vooral in kloosters, en de sluiting van verschillende Tibetaanse taalprogramma’s afgedwongen. Het harde optreden werd in 2022 geïntensiveerd en was gericht tegen instellingen die gespecialiseerd onderwijs in de Tibetaanse taal aanboden, ondanks voorafgaande goedkeuringen van de overheid.
Chinese autoriteiten martelen Tibetaans dorpshoofd dood
Het harde optreden in mei 2024 volgde op de lancering van de ‘Zuivere Moedertaal’ campagne, geleid door de vereniging onder leiding van Khenpo Tenpa Dhargye, een Tibetaanse boeddhistische leraar. De campagne was gericht op het behoud van de Tibetaanse taal, die steeds meer wordt bedreigd door het Chinese beleid dat Mandarijn promoot als de dominante taal.
Tien december 1989 – Dalai Lama ontvangt Nobelprijs voor de Vrede
De prijs werd hem toegekend voor zijn pleidooi voor vreedzame oplossingen gebaseerd op tolerantie en wederzijds respect, evenals zijn inzet voor het behoud van het historische en culturele erfgoed van het Tibetaanse volk en 35 jaar later is zijn toewijding aan deze principes nog steeds sterk.