Een Sri Lankaanse rechtbank heeft donderdag de omstreden boeddhistische monnik Galagodaatte Gnanasara tot zes maanden gevangenisstraf veroordeeld voor de intimidatie van de activiste Sandya Eknaligoda. Het is de eerste keer dat de omstreden monnik in de gevangenis beland wegens haatdelicten jegens moslims.

Veel Srilankanen verwelkomden de ontwikkeling op de sociale media als één die hoop geeft te midden van de bezorgdheid over de straffeloosheid van de saffraanmafia in het overwegend boeddhistische Sri Lanka. Het incident waarvoor de monnik is veroordeeld vond plaats in januari 2016, toen een rechtbank de ontvoering van de echtgenoot van Sandya Eknaligoda behandelde die al acht jaar wordt vermist.

Galagodaatte Gnanasara, leider van de gewelddadige boeddhistische organisatie Bodu Bala Sena bestormde met andere monniken de rechtszaal en bedreigde mevrouw Eknaligoda, door haar vermiste echtgenoot een “LTTE spion” te noemen, De Tamiltijgers, voluit de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), vormen een militante organisatie van de Tamils in Sri Lanka. Ze vechten sinds de jaren zeventig voor een onafhankelijk Tamil Eelam, letterlijk Tamilthuisland. een organisatie van Tamiltijgers.

De ontvoerde cartoonist Eknaligoda staat bekend om zijn kritische houding ten opzichte van de regering van Sri Lanka. Acht militaire verdachten die met zijn verdwijning te maken zouden hebben zijn twee jaar geleden op borgtocht vrijgelaten. In Sri Lanka worden duizenden critici van het regime vermist.

Bron BNN.

Categorieën: Rechtspraak, Mensenrechten, Politiek, Theravada
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu