Jon Kabat-Zinn koos voor de term mindfulness. Hij had het ook ‘Compassion Based’ kunnen noemen. Dan hadden we nu andere misverstanden gehad om over te schrijven.

Er is geen mindfulness zonder mildheid, respect, waardigheid. Mededogen of compassie staan niet naast of tegenover mindfulness, ze zijn er een wezenlijk element van. Een mindfulnesstraining die geen compassietraining is, is geen mindfulnesstraining.

Mindfulness is ontstaan in de zorg. Daar zijn deze waarden vanzelfsprekend aanwezig. Zorg is nu eenmaal de bestaansreden van de zorg.

Een heel andere situatie ontstaat wanneer mindfulness terecht komt in andere contexten. Daar moeten we veel explicieter zijn. Als een bedrijf mindfulness zou willen aanbieden, niet om de menselijkheid in het bedrijf te bevorderen maar louter om de productiviteit te verhogen, dan is dat geen mindfulness.

 

Deze tekst maakt deel uit van een serie over wat mindfulness niet is. Alle afleveringen van deze serie.

 

Omslagfoto Arrèt sur image, Erik Pevermagie, CC SA 04 door Onlysilence.

 

Categorieën: Edel Maex, Mindfulness
Tags: ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Mindfulness is niet: ‘waardevrij’

 1. Leon Roijen schreef:

  Geachte heer Maex,

  “Er is geen mindfulness zonder mildheid, respect, waardigheid.”

  “Mindfulness is ontstaan in de zorg. Daar zijn deze waarden vanzelfsprekend aanwezig. Zorg is nu eenmaal de bestaansreden van de zorg.”

  Helaas zijn die waarden helemaal niet zo vanzelfsprekend, ook niet in de zorg.
  Zorg is niet de enige bestaansreden van zorg.
  Zorg betekent ook inkomen, financieel gewin en zowel artsen in Nederland en België als grotere instellignen zoals ziekenhuizen gaan daarbij regelmatig voorbij aan die waarden die U als “vanzelfsprekend aanwezig” beschouwt.

  Daarbij moet ik wel de kanttekening maken – ik ken zowel het Nederlandse als het Belgische gezondheidssysteem – dat in het algemeen deze waarden bij Belgische artsen in veel hogere mate aanwezig zijn dan bij hun Nederlandse collega’s.

Menu