Bij uitgeverij Asoka in Rotterdam is Bloei! van Kees Klomp verschenen. In deze bundel geven 22 essayisten hun mening over het thema werken en geluk in organisaties.

Economische crisis, ecologische crisis, doemdenken. Wat is er toch mis met onze huidige maatschappij? Volgens Kees Klomp zitten we in een collectieve identiteitscrisis. We zijn vastgelopen in ons destructieve gedrag dat voortkomt uit onze illusionaire gedachten en gewoonten. Als geld en geluk niet hetzelfde zijn, hoe moeten we dan verder?

Bloei Kees Klomp
“Bloei!”
Uitgeverij Asoka
ISBN: 9789056702892
Meer informatie

Volgens Klomp moeten we ons maatschappelijk gedrag, en daarmee onze gedachten en gewoontes, drastisch herzien. Bloei! zou hieraan een bijdrage kunnen leveren. Het boek bestaat uit een verzameling essays met alternatieve, spirituele visies op onderwerpen als economie, management, marketing, ondernemerschap, coaching, leiderschap, wetenschap, duurzaamheid, markt en maatschappij.

De essayisten hebben met elkaar gemeen hebben dat zij dagelijks mindful en met mededogen proberen te werken. Zij vertegenwoordigen een volgens de uitgever ‘maatschappij realistisch’ geluid: een gelukkigere maatschappij is geen idealistische toekomstmuziek. Het is een realiteit in het hier en nu. Niet dromen maar wakker worden. Kees Klomp, columnist bij het Boeddhistisch Dagblad, staat bekend om zijn onorthodoxe denkwijze en aanpak van economische problemen. Die niet problematisch hoeven te zijn.

In de in april van dit jaar door de boeddhistische omroep stichting (BOS) uitgezonden documentaire ‘Leve de crisis’ vertelt Kees Klomp hoe hij de crisis ziet als een springplank naar een samenleving die gebaseerd is op menselijkheid, hartelijkheid en duurzaamheid.

“LEVE DE CRISIS!, Springplank naar een betere samenleving”, uitgezonden op zondag 15 april 2012

Categorieën: Nieuws, Economie, Dharma en filosofie
Tags: , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

11 reacties op Bloei!, een verzameling essays over geluk in organisaties

 1. Gerolf T'Hooft schreef:

  Bloei! bevat geen 22, maar 41 essays! De eerste 22 staan in het papieren boek, de overige 19 zijn voor kopers van het boek gratis te downloaden als ebook, via http://www.asoka.nl!

 2. Joop Romeijn schreef:

  Dat is ook toevallig.
  Ik heb vandaag ook een recensie van dit boek geschreven en gepubliceerd in http://joopromeijn.blogspot.nl/2012/10/nieuwe-boeddhistische-boeken-een-rijke.html

  Ook vandaag heb ik in een eerdere blog nog een paar Asoka-boeken genoemd, geschreven door Ria Kloppenborg, a.s. woensdag 9 jaar geleden overleden.

 3. Joop Romeijn schreef:

  Nog even terugkomen op mijn recensie van Klomp; en terugkomen op mijn in het BD van 4 september overgenomen blog over nepcitaten.
  Op pagina 18 van zijn boek zegt Kees Klomp “There is no way to happiness, happiness is the way; de Boeddha heeft het ooit zelf gezegd.
  Nu heb ik heel veel sutta’s en sutra’s gelezen maar dit citaat herkende ik niet. Daarom ben ik de afgelopen dagen gaan zoeken. Helaas – voor Klomp – heb ik het niet als citaat van de Boeddha ‘OOIT ZELF’ gevonden. Wel op de website
  http://www.fakebuddhaquotes.com/there-is-no-path-to-happiness-happiness-is-the-path/ waar mogelijke auteurs de revue passeren.
  Als journalistieke factchecker in verkiezingstijd moet ik dus van dit citaat zeggen: DEZE BEWERING IS ONWAAR.

  Maar misschien vergissen fakebuddhaquotes en ik zich; ik loof een boek uit m’n eigen boekenkast uit voor wie kan aantonen dat de Boeddha wel zoiets moois (te mooi om waar te zijn, vind ik zelf) heeft gezegd.

 4. Para Nirvana schreef:

  Beste heer Romeijn,

  De wereld van de “hap-snap-dharma-snelle-jongens”, “wazige-hype-springers”, “pseudospirituele-blogbrakers” en “zelf-uitgeroepen-namaakleraren” zit vol van zulke fake boeddhaquotes. Vele van deze verdwaasde egotrippers hebben nog nooit zelfs maar één sutta gelezen. Zij kennen de gedachtewereld van de Boeddha niet, noch de gedetailleerde wijze van uitdrukken.
  Helaas voor deze schaamteloze “meditatie-hype-opportunisten”, sutta-teksten werken niet als lekker snelle soundbites … verzin dan lekker zelf maar wat, joh. Of ga niet na wie die uitspraak wérkelijk gedaan heeft. Lekker snel, lekker makkelijk.

  Ik hoop niet dat je het najagen van fake boeddhaquotes als een taak gaat zien … met alle onzin die tegenwoordig van de persen komt, heb je dan aan 24 uur per dag niet genoeg.

  Para Nirvana

 5. kees klomp schreef:

  oei. dat rijmt ook op bloei…

 6. Robbie Rosmalen schreef:

  Beste Para Nirvana,

  ik ben het helemaal met je eens. Ik heb zo min mogelijk geklikt op de prijsvraag “echte boeddhist”, want het is wel duidelijk dat er in Nederland (en elders ook wel) een enorme behoefte is om zich boeddhist te noemen, ongeacht of men toevlucht heeft genomen in Boeddha, Dharma en Sangha. De pseudo boeddhisten worden ook nog eens serieus genomen door de zgn boeddhistische media, zelfs geprezen om hun moed om Boeddha’s leer te verdraaien,(aan te passen)wat helemaal niet nodig is als men de moeite neemt om wat persoonlijke ervaring te krijgen van de leer dmv meditatie, studie en het in praktijk brengen van de instructies.

  Robbie

 7. kees klomp schreef:

  lieve mensen,
  na het lezen van jullie reacties weet ik weer waarom ik zo goed kan leven met de betitelingen quasi- of pseudo-boeddhist.ik neem ze dan ook met alle soorten van plezier in ontvangst, en zal ze als geuzentitel dragen!
  met vriendelijke groet, de hapsnap snelle dharma jongen en pseudo-spirituele blogbraker kees :-)

  • Para Nirvana schreef:

   Beste mijnheer Klomp,

   Ik schreef enkel een aanvulling op de reactie van de heer Romeijn en ik had het helemaal niet over u. Ik had het over een algemeen verschijnsel, niet over uw werk in het bijzonder. Ik heb nooit een boek van u gelezen, dus ik kan dat werk ook niet beoordelen. Derhalve slaan de door mij gebruikte epitetha niet op u. Dat u zich toch door mijn reactie aangesproken voelt, kan ik niet helpen.
   Het is echter vaardig om mij dan wel correct te citeren: ik schreef niet “hapsnap snelle dharmajongens” maar ik had het wél over ‘snelle jongens’ die zich van ‘hap-snap-dharma’ bedienen. Een subtiel maar belangrijk verschil.

   Dat uw reactie verder het beeld oproept van iemand die met zijn vingers in zijn oren stampvoetend rondjes loopt en hard “lalala, ik hoor jullie niet!” roept, dat zal dan wel weer aan mijn fantasie liggen.
   Fantasie is een fijne eigenschap, maar niet wanneer het om citeren gaat.

   P.N.

 8. kees klomp schreef:

  ik zou nu een ellenlange discussie kunnen beginnen over de vermeende zekerheid van de zaken die de boeddha wel en/of niet zelf zou hebben gezegd; maar dat doe ik niet. ik neem jullie opmerkingen – met open oren – tot mij, en laat ze voor wat ze zijn. ook ik ben een heel stuk milder geworden :-)

 9. Joop Hoek schreef:

  Heeft een van de lezers die reageerden op de uitgave van de bundel Bloei! het boek eigenlijk al gelezen?

 10. Rob Hogendoorn schreef:

  @KarmaKees: we leven in een vrij land, waarin niemand een ander kan verbieden citaten verkeerd toe te schrijven. Gelukkig maar.

  Drie concrete vragen: 1. heeft @Joop’s reactie je ook aan andere citaten in het boek doen twijfelen? 2. Zo ja, welke? 3. Ga je het boek van een erratum voorzien?

  @Joop Hoek: de inhoud van het boek staat (nog) niet ter discussie, volgens mij. De discussie gaat over het onjuist toeschrijven van een citaat, en de ontwijkende houding van KarmaKees zodra hij daarop wordt aangesproken.

  Zelf zal ik aan lezing niet snel toekomen: voor de meer verstrooiende lectuur heb ik echt geen tijd.

  Doe mij maar klassieke teksten, traditionele commentaren, wetenschappelijke studies, onderzoeksrapporten, statuten, notulen en dergelijke. Ieder zijn smaak, nietwaar?

  Ook aan jou drie vragen, @Joop Hoek: 1. Vanwaar deze vraag aan anderen? 2. Heb je het boek zelf helemaal gelezen? 3. Wat vind je ervan?