Het nationaal bureau voor boeddhisme in Thailand heeft het uitbrengen morgen van, wat door het bureau genoemd wordt, de horrorfilm Arbat (schendingen door monniken), afgeraden. De vrees bestaat dat door het zien van beelden waarin boeddhistische monniken drugs gebruiken en kusscènes worden getoond, het praktiseren en de geloofwaardigheid van boeddhisme wordt aangetast. De vertoning van de film is nu verboden.

Het ministerie van cultuur maakt bezwaar tegen deze opnamen. De boeddhistische monniken werden lang vereerd in Thailand maar liggen nu onder vuur na een reeks schandalen, waaronder gokken, corruptie en prostitutie, seks met vriendinnen, dronkenmangelagen, ongewild mogelijk gemaakt door giften uit de Thaise bevolking. De film zal het geloof van de bevolking in de boeddhistische clerus alleen maar verslechteren, vreest het ministerie.

De producent van de film zei gisteren dat hij bereid is enkele delen in de film aan te passen, maar de essentie en de plot van de film te willen bewaren. Thaise monniken liggen onder vuur door hun omhelzing van de commercie. Donaties vormden lang het fundament van het Thais boeddhisme. Elke ochtend halen monniken voedsel en geld op tijdens hun alms, bedelrondes in lokale buurten. Het bekend worden van beelden van de monnik Wiraphol Sukphol, die selfies maakte tijdens het vliegen in een privéjet, heeft een enorme verontwaardiging teweeggebracht.

Bron BNN.

Categorieën: Filmbespreking, Theravada, Dharma en filosofie
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Film met drugs en seks door monniken in Thailand verboden

  1. Arjan Schrier schreef:

    Bedankt, ik heb Sukpol gegoogled. En dan is er een aardig artikel over deze hele situatie te vinden. Eigenlijk horen leken geen geld te geven en monniken dat niet te accepteren. En gelukkig zijn er nog steeds zulke leken en monniken.

    http://www.huffingtonpost.com/2013/07/18/thailand-riveted-by-jetse_n_3615742.html