Het gerenommeerde Mahasi meditatiecentrum in Birma biedt volgens de aan dit centrum verbonden Alan Clements voor het eerst in de geschiedenis van het bestaan van het centrum westerse yogi’s, leraren, beginnende en ervaren mediteerders de gelegenheid deel te nemen aan twee zogenoemde wijsheid- en mindful retraites. Ze vinden volgend jaar januari en februari plaats in Birma.
De volgens de organisatoren zeldzame retraites worden aangeboden door het Mahasi Sasana centrum in Yangon (MSY), en de Boeddha Sasana Foundation in de Verenigde Staten/Canada (BSF), en zijn specifiek bedoeld voor westerlingen die geïnteresseerd zijn in de opleiding in de technieken van inzichtmeditatie in een centrum dat een wereldwijde reputatie heeft op dat gebied.
Al bijna zeventig jaar onderhoudt het centrum een continue 24-uurs meditatie voor maar liefst 500 yogi’s tegelijk. Deze meditatiepraktijk en opleiding hebben invloed op het leven van miljoenen mediteerders, zowel in Birma (Myanmar) en anderen die wereldwijd oefenen in de traditie van Mahasi Sayadaw. De technieken zijn aangepast aan een verscheidenheid van denkbeelden in het westen – medische, educatieve, correctionele, psychotherapeutische, zakelijke, persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling, naast de geïntegreerde aanpak van boeddhistische filosofie en verlichting. In Zuid- en Zuidoost-Azië, heeft de Mahasi-methode van inzichtmeditatie het gezicht van de boeddhistische praktijk sterk beïnvloed.
Sinds 1962 is het Mahasi Center afgesloten van de wereld, slechts in zeldzame omstandigheden kan een handvol beoefenaars er terecht. Door de democratische ontwikkeling in Birma is het centrum gereed om ook buitenlanders te ontvangen die belangstelling hebben in, wat wordt genoemd, de technieken van de systematische mindfulness van boeddhistische inzichtmeditatie, die op dit moment de wereld lijkt te overspoelen. Geworteld in een lange monastieke en geïntegreerde ethische traditie, wetenschappelijke benadering en meditatie, gebaseerd op een pedagogische benadering en resultaten. De retraites van volgend jaar markeren volgens de organisatoren het begin van een nieuw tijdperk in boeddhistische opleiding en praktijk.
De retraites bieden praktische inzichten in het hart van boeddhistische inzichtmeditatie en de emancipatorisch leer van de Boeddha. Ze zullen worden geleid door het de abt van het centrum, de eerwaarde Sayadaw U Jatila en andere leraren van de op de Mahasi Sasana gebaseerde methode. Onder wie Alan Clements, voormalige monnik, dr. Ingrid Jordt, voormalig non, en dr. Jeannine Davies, lange tijd beoefenaar in de Mahasi traditie.
Altijd al open voor westerlingen
Vipassanaleraar Dingeman Boot zegt in een reactie dat het onjuist is dat het centrum nu voor het eerst in de geschiedenis westerse yogi’s, leraren, beginnende en ervaren mediteerders de gelegenheid biedt deel te nemen aan twee zogenoemde wijsheid- en mindful retraites.
Dingeman Boot: ‘Naar mijn mening is die gelegenheid er altijd al geweest. Zelf ben ik in dat centrum geweest van november 1989 tot maart 1991 (met een onderbreking van drie maanden) om er Vipassana meditatie te beoefenen. Mijn leraar was de in het artikel genoemde Sayadaw U Jatila, die in de jaren 90 ook een keer in Nederland is geweest. In het artikel staat dat het Mahasi Center sinds 1962 afgesloten van de wereld is en dat in slechts zeldzame omstandigheden beoefenaars er terecht kunnen. Dat is dus onjuist; toen ik er was kon iedereen er terecht en als westerling was je zeer welkom. Voor zover ik weet is dat altijd zo geweest.’
‘Na mijn vertrek 1991 ben ik verschillende keren voor telkens ca 2 maanden terug geweest in Birma, maar was dan in andere meditatiecentra omdat ik meende daar een betere begeleiding te kunnen krijgen. Ik ben daarna wel enkele keren op bezoek geweest in het Mahasi-centrum. Toen ik er ca. veertien geleden was smeekte men mij bijna om er te komen mediteren. Ongeveer tien jaar geleden viel het mij op dat alles (gebouwen en bestrating) er vrij verwaarloosd uitzag. De laatste keer dat ik het centrum bezocht was in februari 2013. Het viel mij toen op dat alles er totaal anders uitzag. Kennelijk was er een heel andere wind gaan waaien en was het weer goed verzorgd. Ik heb toen ook met enkele westerlingen gesproken die daar Vipassana meditatie beoefenden en zij waren zeer te spreken over het verblijf en de begeleiding.’
Sedert 1949
Het Mahasi-centrum bestaat sedert ca. 1949, toen de toenmalige premier van Birma U Nu Mahasi Sayadaw uitnodigde de leiding op zich te nemen van dit centrum. Mahasi Sayadaw is begonnen om naast monniken ook leken uit te nodigen om daar te komen mediteren. Vanuit dit centrum zijn geleidelijk andere meditatiecentra gevestigd over heel Birma, die aanvankelijk onder supervisie bleven van het Mahasi centrum.
Om in Birma voor langere tijd te kunnen mediteren heb je een meditatievisum nodig, deze is tot drie maanden geldig, in plaats van een toeristenvisum dat drie weken geldig is. Voor het aanvragen van een meditatievisum bij de Birmese ambassade in Brussel heb je een uitnodiging (sponsorletter) nodig van het centrum waar je gaat mediteren.
‘Tot slot kan ik vermelden dat je geen verblijfskosten hoeft te betalen, maar dat alles plaats vindt op basis van dana (vrijgevigheid),’ zegt Dingeman Boot.