Vegetarisme is meestal een onderwerp dat tot verdeeldheid kan leiden, zeker onder boeddhisten. Van wie velen het eten van vlees onverenigbaar vinden met het eerste voorschrift: het afzien van doden.

Toch eiste Boeddha niet strikt genomen dat kloosterlingen vegetariërs moesten zijn, en binnen bepaalde tradities, waaronder het Tibetaans boeddhisme, wordt er vlees gegeten in hun kloosters. Naar verluidt is ook de Dalai Lama een vleeseter, hij zou de dieren laten slachten door islamitische slagers.

Vegetarisme is niet noodzakelijkerwijs een moderne trend in Tibetaanse kringen, aldus Geoffrey Barstow, assistent-professor religieuze studies aan de Oregon State University. In feite waren vegetarische Tibetaanse lama’s een kleine maar sterke minderheid in het pre-communistische Tibet, die vaak het eten van vlees schuwden, ook al geloofden ze dat dit schadelijk zou zijn voor hun gezondheid.

Lees hier het artikel in Tricycle https://tricycle.org/magazine/tibetan-vegetarians/?utm_source=Tricycle&utm_campaign=8050fe6b9a-Newsletter_18_10_01_NS&utm_medium=email&utm_term=0_1641abe55e-8050fe6b9a-308250681

 

Categorieën: Dalai Lama
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op De veggie lama’s van Tibet

  1. MaartenD schreef:

    Me dunkt dat de vraag ook niet hoort te zijn of het mag van de Boeddha. Alles mag. Het ene is alleen kundiger dan het andere. De vraag lijkt me daarom: is het beter in geen of minder vlees te eten? Het antwoord daarop kunnen we simpel met ja beantwoorden.

    Met warme groet,

    Maarten