De Dalai Lama heeft de minister-president van de Tibetaanse regering in ballingschap Lobsang Sangay en diens voorganger Samdong rinpoche aangewezen als zijn officiële plaatsvervangers  om hem te vertegenwoordigen op buitenlandse bijeenkomsten. De 82-jarige spirituele leider kampt sinds vorig jaar met soms ernstige vermoeidheidsverschijnselen en heeft al een paar keer bezoeken in het buitenland af moeten zeggen.

De benoeming van de gezanten is opmerkelijk omdat de Dalai Lama een paar jaar geleden al zijn politieke functies heeft neergelegd en sindsdien officieel fungeert als de spiritueel leider van de Tibetaanse boeddhisten. Lobsang Sangay is een ervaren politicus en Samdong rinpoche een prominente boeddhistische geleerde maar ook de voormalige minister-president van de Tibetaanse regering in ballingschap. De aanwijzing van de gezanten is voor onbepaalde tijd. De Dalai Lama maakte zijn beslissing vorige week in Dharamsala, India, bekend.

De Dalai Lama noemt Sangay en Samdong vertrouwde vrienden die op de hoogte zijn van zijn denken. Hij zegt een volledig vertrouwen in beiden te hebben. Penpa Tsering, vertegenwoordiger voor Office of Tibet in Washington, die de Tibetaanse regering in ballingschap vertegenwoordigt, bagatelliseert de betekenis van de verklaring van de Dalai Lama. Hij spreekt van een algemene verklaring omdat de Dalai Lama soms te moe is om te reizen en zijn bezoek aan de VS in april zelfs heeft opgeschort, maar zal blijven reizen in India en Europa, met korte verbindingen. Tsering verwacht geen grote verschuivingen in de representatie van de Dalai Lama.

Carole McGranahan, antropoloog en historicus aan de universiteit van Colorado zegt dat de Dalai Lama nooit fysiek vervangen kan worden en vertegenwoordigd. Een groot deel van de goodwill voor Tibet is volgens haar te danken aan de Dalai Lama en specifiek toe te schrijven aan zijn persoonlijke interacties met wereldleiders en het grote publiek dat hij aantrekt. De Dalai Lama staat symbool voor Tibet, stelt ze.

Bron BNN. Foto Pixabay.

Categorieën: Dalai Lama, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk