Ik schreef er al eerder over: met drie gezinnen hebben wij een eetclub, waarbij we uit eten kunnen gaan bij elkaar zonder een kapitaal uit te hoeven geven of ver te reizen: we wonen op loopafstand. We wisselen af bij wie we afspreken, en het uitgangspunt is dat elk gezin één gang maakt, rond een bepaald thema, vaak een land. Onze eetclub bestaat al ruim 15 jaar, en de meeste kinderen zijn het huis al uit, maar de eetclub bestaat nog steeds. Laatst werden we op een zondagmiddag uitgenodigd om bij één van ons moussaka te komen eten. Een ander bood aan een soepje te maken, ik bood dus aan om voor een toetje te zorgen. Moussaka is Grieks, dus ik ging zoeken naar een simpel vegan Grieks toetjesrecept, en kwam uit bij de Griekse melktaart. Het leek me een geschikt recept voor begin januari wanneer na de feestdagen iedereen let op suiker, koolhydraten en vet. Ik had nog wat stevia klontjes achter in de kast staan, het leek me een goede gelegenheid om dit eens op te maken. Het kan natuurlijk ook met suiker. Voor extra stevigheid voegde ik nog wat chia zaad toe, want er was niet zoveel tijd meer om de taart helemaal af te laten koelen en op te stijven. Het resultaat was goed gelukt en ik ga dit vaker maken. Het originele recept: https://theveggiesisters.gr/vegan-galatopita/
Veganistische melktaart: ingrediënten voor een bakblik of ovenschaal van ca. 20×30 cm:
- 1 liter water en 100 gram amandelmeel, of 1 liter kant-en-klare amandelmelk
- 175 gram griesmeel
- 190 gram suiker of 100 gram stevia en 90 gram suiker
- 180 gram appelmoes
- Geraspte schil van een citroen (of sinaasappel)
- 1 zakje vanillesuiker
- 1-2 theelepels chiazaad (mag ook weggelaten worden)
- Een klontje vegan boter plus een beetje voor het invetten van de ovenschaal
Doe de amandelmelk of water met amandelmeel, stevia en/of suiker, vanillesuiker, geraspte citroenschil en griesmeel in een pan. Breng al roerend aan de kook. Voeg dan een klontje boter, de appelmoes en eventueel chia zaad toe – dit zijn eivervangers. Als het weer aan de kook wordt gebracht en dikker wordt kan het vuur uit. Giet deze griesmeelpap in een beboterde ovenschaal en bak ongeveer 1 uur op 180°C in een voorverwarmde oven. Als de melktaart een mooie lichtbruine kleur heeft gekregen is deze klaar. Laat goed afkoelen en opstijven (anders is de melktaart niet snijdbaar), bestrooi hem met wat poedersuiker en eventueel wat kaneel. Eet smakelijk.
Geef een reactie