Eeuwenlang werd de tiende dag van de maand gevierd in tempels en kloosters in het overwegend boeddhistische Himalayakoninkrijk Bhutan met religieuze maskerdansen. Tegenwoordig bevatten deze riten boodschappen over seksuele en reproductieve gezondheid en gendergerelateerd geweld – onderwerpen die vroeger als taboe werden beschouwd. De opleiding is opgezet door UNFPA.
Er is een verandering opgetreden in de mentaliteit van monniken, die nu vrijelijk discussiëren en opkomen voor kwesties van seksueel en op geslacht gebaseerd geweld, die in het verleden werden gezien als een privéaangelegenheid.
Het agentschap UNFPA was al in 2011 in zee gegaan met boeddhistische leiders, te beginnen met de Bhutan Nuns Foundation. In de afgelopen tien jaar zijn meer dan 1.500 nonnen uit 26 nonnenkloosters voorgelicht over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten en over het voorkomen van gender-gerelateerd geweld. Nonnen hebben een cruciale rol gespeeld door cruciale gezondheidskennis bij te brengen aan plattelandsvrouwen over zaken als het belang van een uitstrijkje, menstruele hygiëne, voorbehoedsmiddelen en gezinsplanning, en hebben zo het vertrouwen, respect en vertrouwen van de gemeenschap gewonnen.
Sinds 2014, toen UNFPA haar werk op het gebied van op levensvaardigheden gebaseerde brede seksuele voorlichting uitbreidde naar monniken, zijn 350 hoofden van kloosterinstellingen getraind in het geven van voorlichting over levensvaardigheden. De aanpak heeft geholpen de perceptie te demystificeren dat monniken niet mogen praten over de gezondheid van vrouwen en aanverwante zaken. Bijna 50 monniken die door het UNFPA zijn opgeleid, geven advies aan studenten in de 20 Bhutanese districten.
Het partnerschap met boeddhistische religieuze leiders heeft ertoe bijgedragen dat de diensten voor seksuele en reproductieve gezondheidszorg in de loop van de tijd vooruitgang hebben geboekt. De moedersterfte is gedaald van 380 in 1994 tot 89 per 100.000 levendgeborenen in 2017. Het gebruik van anticonceptiemiddelen is gestegen van 30,7 procent in 2000 tot 65,6 procent in 2018. En meer dan 95 procent van de bevallingen wordt nu gedaan door geschoolde geboorteverzorgers, tegenover 23 procent in 2000.