Het boeddhistische koninkrijk Bhutan heeft deze week vier nieuwe gevallen van het coronavirus vastgesteld. In alle gevallen gaat het om overzeese repatrianten naar Bhutan. De autoriteiten van het koninkrijk doen er, ondanks haar kleine omvang en beperkte middelen, alles aan om de verspreiding van de pandemie binnen haar grenzen te beperken.

In totaal zijn er 11 gevallen van besmetting vastgesteld, waarvan 5 patiënten in isolatie die inmiddels allemaal zijn hersteld. De nieuwste twee gevallen van besmetting zijn afgelopen maandag gemeld, ze kwamen uit het Midden-Oosten.

Kort nadat het nieuwe coronavirus zich over de hele wereld begon te verspreiden, nam Bhutan al snel een uitgebreid, op bewijs gebaseerd opsporings- en testregime aan en voerde het strikte quarantaineprocedures en grenscontroles in om te voorkomen dat zijn gezondheidszorgsysteem overbelast zou raken. De gecoördineerde respons werd versterkt door de traditionele gemeenschappelijke waarden van de natie, waarin alle niveaus van de samenleving, inclusief de koninklijke familie, eensgezind hebben gehandeld om sociaal-standhoudende maatregelen in te voeren en andere responsmaatregelen te ondersteunen. Met inachtneming van het vrije universele gezondheidszorgsysteem van het land, een belangrijk aspect van het bruto nationaal geluk (BNG)  van het koninkrijk sinds de jaren zeventig.

BNG is gebaseerd op vier onderliggende principes:  goed bestuur, duurzame sociaaleconomische ontwikkeling, het behoud en de bevordering van de cultuur en het behoud van het milieu. Het zogenoemde Nationaal Plan voor Paraatheid en Reactie van de overheid heeft een nationaal COVID-19-responsfonds gesticht, dat het mogelijk heeft gemaakt om een reeks preventieve maatregelen uit te voeren. Het fonds heeft snel publieke donaties aangetrokken, onder meer van leden van het parlement van Bhutan, die een maandsalaris hebben gedoneerd om de actie van het land op de pandemie te ondersteunen. Honderden Bhutanezen zijn sindsdien door de regering van Bhutan uit het Midden-Oosten en elders gerepatrieerd in twee fasen van speciale vluchten, waarvan de tweede op 18 april is begonnen.

Bijna 75 percent van de bevolking van Bhutan van ongeveer 770.000 mensen identificeert zich als boeddhist. Hindoes vormen een andere meerderheid. De meeste boeddhisten van Bhutan volgen ofwel de Drukpa Kagyu ofwel de Nyingma scholen van het Vajrayana Boeddhisme.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Politiek, Gezondheid, Zorg, Boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk