Gelovige mensen, zowel boeddhisten als christenen, mogen de belangrijkste momenten van het leven niet volgens religieuze tradities en riten vieren.
Voor Chinese boeddhisten, taoïsten en volksreligiebeoefenaars is het reciteren van sutra’s voor de doden een essentieel onderdeel van de overlijdensrituelen. Het communistische regime beschouwt deze traditie echter als een ‘feodale bijgelovige activiteit’.
Een lekenboeddhist in de noordoostelijke provincie Liaoning werd gearresteerd voor het thuis reciteren van sutra’s voor de doden, in april en juni, en werd beschuldigd van het ‘privé opzetten van een religieuze locatie’. Na de tweede arrestatie, eind juni, huurden overheidsambtenaren bijna 80 arbeiders in om het huis van de man te slopen, waar lokale boeddhisten zich verzamelden om te zingen nadat hun geliefden waren overleden. De politieagenten namen ook alle boeddhistische voorwerpen in het huis in beslag. ‘Ik wilde alleen maar mensen helpen,’ zegt de boeddhist droevig, en legde uit waarom hij mensen in zijn huis uitnodigde om te zingen.
Christelijke begrafenissen en huwelijken worden ook onderdrukt. Een lid van de kerk Three-Self Church van Fengqiu, vertelde Bitter Winter dat de twee Chinese christelijke raden nieuwe verordeningen op godsdienstige huwelijken en begrafenissen in mei vorig jaar uitvaardigden. De verordening verbiedt religieuze huwelijken en begrafenissen in openbare en privé plaatsen en verbiedt kerkkoren en muzikanten om religieuze activiteiten bij te wonen buiten hun woonplaatsen, inclusief huwelijken en begrafenissen, zonder de toestemming van die raden. Bij overtreding van de voorschriften worden de betreffende kerkelijke geestelijken en gemeenteleden ter verantwoording geroepen.
Een christen uit dat gebied vertelde hoe de lokale autoriteiten een jong christelijk echtpaar verboden hebben om hun kerkkoor en muzikanten aanwezig te laten zijn tijdens hun bruiloft op 1 oktober, de nationale feestdag in China, vorig jaar. In andere gebieden van de provincie Henan zijn soortgelijke regelingen ingevoerd.
Op 27 augustus viel de politie de begrafenisceremonie van een 73-jarig lid van de huiskerk in Xinye lastig. Een dozijn politieagenten in auto’s en op motoren blokkeerde de begrafenisstoet, geleid door een familielid met een kruis, op weg naar de begraafplaats. Ze namen de kleurrijke vlaggen met bijbelverzen van de gelovigen in de processie in beslag en hielden sommigen van hen vast, terwijl anderen wegliepen. De officieren verklaarden dat religieuze begrafenissen verboden waren en namen foto’s van de gearresteerden en registreerden hun identiteitsgegevens alvorens ze te laten gaan.
In augustus nodigde een christelijke familie in Anyang hun kerkkoor en muzikanten uit om hymnen te zingen op de begrafenis van een overleden familielid. Toen ambtenaren van de lokale overheid hiervan hoorden, dreigden ze elk kerklid dat naar de begrafenis kwam te arresteren. Geen enkel gemeentelid durfde te gaan. Op 8 mei straften de autoriteiten een kerk in Anyang voor het toestaan van het koor en de muzikanten om de bruiloft van een gemeentelid bij te wonen. Ambtenaren berispten de kerkleider met harde hand en gaven opdracht om de kerk een maand lang te sluiten.
Een niet-agentarische christen uit Yanshi vroeg haar familie herhaaldelijk om een christelijke begrafenis voor haar te organiseren na haar dood. Maar de familie kon de wens van de vrouw niet honoreren, uit angst voor repercussies van de overheid. ‘Mijn moeder geloofde haar hele leven in de Heer, maar we konden haar laatste wens niet in vervulling laten gaan,’ weende de dochter van de vrouw, die zich nog steeds schatplichtig voelde aan haar moeder.
‘Overheidsambtenaren zeiden dat begrafenissen op een andere manier konden worden gehouden, maar niet religieus’, vertelde een christen uit Xinyang aan Bitter Winter. ‘Ze staan zelfs geen kruizen en kerkkoren toe bij begrafenissen.’ Veel christenen uit de stad Ezhou in de centrale provincie Hubei meldden ook dat ze geen religieuze begrafenissen mochten houden voor overleden familieleden.
In augustus ging een predikant met meer dan tien leden van een kerk naar een begrafenis van een bejaarde. Gekleed in het wit en met witte vlaggen – een traditie tijdens de begrafenissen in China – zongen ze hymnen bij de kist, terwijl lokale ambtenaren binnenstormden en de aanwezigen verspreidden. ‘We durfden niet ongehoorzaam te zijn, omdat we wisten dat kerken waren gesloopt omdat ze zich tegen de regering hadden verzet,’ legde de dominee uit. Hij kreeg een verbod om de begrafenis van een ander gemeentelid in januari bij te wonen.
‘Volgens het beleid van de overheid mogen mensen geen religieuze huwelijks- en begrafenisceremonies houden’, legde een medewerker van het stadsbestuur van Ezhou uit. ‘Deze eis geldt met name voor CCP-leden en hun gezinnen. Aangezien de uitvoering van dit beleid streng wordt gecontroleerd, worden lokale ambtenaren erbij betrokken en kunnen ze zelfs worden ontslagen als ze een religieuze bruiloft of begrafenis niet tegenhouden’.
*Han Sheng is een pseudoniem.
Bron Bitter Winter https://bitterwinter.org/religious-weddings-and-funerals-banned-as-illegal-activities/
kees moerbeek zegt
Beste Han Sheng, ook hier hebben we huwelijkswetgeving en dat heeft op zichzelf niet met mensenrechtenschendingen te maken. Wil je hier religieus trouwen, islamitisch of voor de christenkerk, dan moet je eerst burgerlijk trouwen. Misschien een groot schandaal, maar voorkomt wel misbruik van m.n. vrouwen, bijv. gedwongen huwelijken.
Wil je dit lezen? https://www.uwwet.nl/wetten-en-regelingen/privaatrecht/burgerlijk-wetboek-1/5-huwelijk-trouwen.htm
https://www.uwwet.nl/wetten-en-regelingen/strafrecht/wetboek-van-strafrecht/48-overtreding-burgerlijke-staat-strafbaar-straf-verboden.htm
Ik wil niet flauw zijn, maar in Italië, thuisbasis van Bitter Winter doen ze ook aan huwelijkswetgeving. Of vervolgen ze daar ook christenen en boeddhisten?