Tsering Jampa, directeur van International Campaign for Tibet:
‘Het is voor ons allemaal een uitdagende tijd.
Het coronavirus heeft sneller en venijniger toegeslagen dan initieel verwacht. Veel van ons zitten in sociale isolatie. Anderen vechten op de intensive care voor hun leven, of hebben zieke familieleden, vrienden, of collega’s. Deze onbekende situatie geeft ons een gevoel van angst en ongerustheid. Mijn gedachten zijn bij jullie in deze onzekere tijd.
Ik denk ook met name aan diegenen die een vitaal beroep uitoefenen met alle risico’s van dien. Als boeddhist is dit voor mij een inspirerend voorbeeld van compassie in actie. Bedankt voor jullie inzet.
Ik hoop dat we van deze crisis leren dat we er met z’n allen samen voor staan. Iedereen ter wereld is op de een of andere manier getroffen door deze crisis, en we zitten uiteindelijk allemaal in dezelfde boot. Laten we er samen voor zorgen dat deze offers en dit lijden in ieder geval niet voor niets zijn geweest.
Graag wil ik jullie bedanken voor de blijken van zorg en medeleven over het welzijn van Tibetanen in Tibet die velen van jullie in de afgelopen periode hebben geuit. Het is hartverwarmend dat in deze voor onszelf moeilijke tijden jullie begaan zijn met het lot van mijn landgenoten.
Het is moeilijk om vast te stellen wat precies de situatie is in Tibet met betrekking tot het corona virus. Duidelijk is evenwel dat de Chinese regering alle ongewenste berichtgeving met harde hand onderdrukt. Tibetanen vormen als onderdrukt en sociaal gemarginaliseerd volk natuurlijk een extra kwetsbare groep.
Als de coronacrisis iets duidelijk maakt is dat het belang van mensenrechten en vrijheid van meningsuiting. Juist door het onderdrukken van initiële berichtgevingen over de uitbraak van het coronavirus in China heeft de Chinese Communistische Partij kostbare tijd verloren laten gaan en de mogelijkheid om de pandemie in de beginfase een halt toe te roepen niet gegrepen.
Op zijn sterfbed stelde de arts Li Wenliang dat Xi Jinping de werkelijke ziekte van China is en dat een gezond volk nooit met één stem spreekt. Li Wenliang was de eerste arts die aandacht vroeg voor het coronavirus, en is door de CCP met geweld de mond gesnoerd. Ook nu worden mensen in Tibet en China, die berichten plaatsen over het coronavirus of kritiek hebben op de aanpak, nog steeds opgepakt en monddood gemaakt.
De Dalai Lama zegt: juist in onzekere tijden krijgen we de kans tolerantie, geduld en begrip te oefenen. Ook zegt hij: mededogen en denken aan het welzijn van anderen geeft zelfvertrouwen. Hoe meer mededogen, des te minder angst.
Met jullie voel ik de diepe waarheid die achter deze simpele woorden schuil gaat.
De woorden zijn geen vaccin, maar geven ons wel de inspiratie om ons ook in deze uitzonderlijke periode te blijven inzetten voor onze medemensen.
Ik wens jullie daarbij heel veel kracht en wijsheid.’
Met vriendelijke groet, Tashi Deleg,
Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet.