Het meest kenmerkende voor het menselijk bestaan is het lichaam. In de tijd tussen leven en dood zijn we een veranderend lichaam-geest proces. We kunnen lichaam en geest wel onderscheiden, maar niet scheiden, het is een eenheid.

Op de spirituele weg observeren en onderzoeken we het lichaam-geest proces. Het gaat daarbij om het zuiveren van de geest, om zo te komen tot helder zien, ontwaken. Op weg naar dat ontwaken probeerde Boeddha verschillende manieren uit. Eén ervan was strenge ascese: uithongering van het lichaam, om de geest zo te bevrijden. Hij stopte toen hij er achter kwam dat dat niet werkte. Hij vond uit ervaring de juiste weg om de geest te zuiveren, en na zijn ontwaken onderwees hij dat.

Kern van die (oefen)weg is aandacht. Opvallend is dat de aanwijzingen uitgebreid beginnen bij aandacht voor het lichaam. Is dat niet opmerkelijk? Het gaat toch om het zuiveren van de geest? Waarom is aandacht voor het lichaam zo belangrijk? Wat is de invloed van de moderne media op ons lichaamsbewustzijn? Wat kan aandachtig bij/in het lichaam zijn, nu voor ons betekenen? Dat gaan we proberen te verhelderen.

Op vrijdag 29 november is Doshin Houtman te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen.

In 1988 begon Doshin Houtman met zenmeditatie. Ze trainde met Prabahasa Dharma Roshi en Jiun Hogen Roshi. Doshin woonde vijf jaar in het zencentrum de Noorder Poort in Wapserveen. Tijdens haar zentraining leerde Doshin Ruth Denison kennen, een pionier vipassanaleraar met een centrum in de Mojave-woestijn (USA). Vanaf 1998 werd Doshin ook haar leerling en werd ze getraind in ‘belichaamde aandacht’. In 2015 overleed Ruth op 92-jarige leeftijd. Doshin kreeg in beide scholen toestemming om de Dhamma te onderrichten. Ze begeleidt in Tilburg nu mensen bij de Sangha Inzicht & Bevrijding.

Praktisch: Vrijdag 29 november 2019 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen, België. Foto omslag Mark Schalken uit zijn boek Polderlichaam.

Categorieën: Boeddhisme, Theravada
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk