Het boeddhisme heeft volgens de Dalai Lama een speciale band met Rusland. ‘In Rusland zijn er regio’s waar mensen van oudsher boeddhisten zijn. Dit zijn de republieken Kalmykia, Boerjatië en Tuwa. Toen ik in Tibet was hadden we veel topgeleerden en abten van grote kloosters die uit die gebieden kwamen’, zegt de Tibetaanse spiritueel leider in een interview met het Russische nieuwsmedium Sputnik.

Hij vindt dat Russische boeddhisten meer aandacht moeten besteden aan de studie van het boeddhisme. De Dalai Lama: ‘Je kunt uit de boeddhistische literatuur kennis over psychologie, kwantumfysica putten en deze in de academische context bestuderen. Het zal van nut zijn voor alle mensen – religieuze mensen en niet-gelovigen. Hij zegt dat veel mensen uit Mongolië en boeddhistische regio’s van Rusland momenteel studeren in Tibetaanse kloosters in India.

De Dalai Lama gaf toe dat alle religies als medicijnen zijn die de gelovigen “gemoedsrust” helpen bereiken. ‘Ik ben een boeddhist. Maar ik zeg nooit dat het boeddhisme de beste religie is. Alle belangrijke religieuze tradities zijn als medicijnen, ze helpen allemaal om gemoedsrust te bereiken.’

De Dalai Lama sprak in een exclusief interview met Sputnik over zijn visie op de wereldpolitiek, inclusief de manier waarop hij de rol van Russische en Amerikaanse presidenten, democratie en het belang van religies ziet. Hij zegt te geloven dat Rusland een brug tussen Europa en Azië kan slaan.

De hele wereld staat voor een zeer moeilijke periode, zegt de Dalai Lama in het interview, in een duidelijke verwijzing naar talrijke conflicten en argumenten. President Poetin moet volgens de Dalai Lama heel goed nadenken (over die situatie), rekening houden met een breder perspectief en een langetermijnbelang. Dat is belangrijk, vindt de Dalai Lama.

En over de situatie in en rond de VS zegt de geestelijk leider dat president Trump voor miljarden dollars wapens aan Saoedi-Arabië heeft verkocht. ‘Ik denk dat dit verkeerd is. Hij heeft zich ook teruggetrokken uit het Parijse klimaatakkoord. Dit is jammer’. De Dalai Lama zegt in het interview het monarchiemodel af te wijzen en is democratie het enige aanvaardbare systeem in de huidige realiteit.

Bron Sputnik.

Categorieën: Dalai Lama, Politiek, Boeddhisme, Milieu, Media
Tags: , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Dalai Lama – Rusland heeft speciale band met het boeddhisme

 1. kees moerbeek schreef:

  De Russische belangstelling voor het boeddhisme dateert van de Tsaristische tijd toen ‘Rusland’ uitbreidde naar het Oosten: kolonisatie. Dit doet niets af aan de verdienste van Russische onderzoekers, die daar niets mee te maken hadden. Desondanks was en is de politiek/militaire belangstelling wezenlijk.

  Tibet was in die tijd ook van groot strategisch belang voor het imperialistische Rusland en het imperialistische VK, de kolonisator van het Indiase schiereiland.

  Historisch gezien heeft Mongolië een bijzondere relatie met China en Rusland. Mongolië was een tijdlang overheerser van China en in ieder geval eeuwenlang een bedreiging. Ook bedreigde China Mongolië en was dit land een buffer tegen het Tsaristisch Russisch imperialisme en de opvolger ervan.

  Een ander punt is dat miljoenen boeddhisten onder Stalin gedeporteerd zijn.

  ‘Hij (de Dalai Lama) zegt te geloven dat Rusland een brug tussen Europa en Azië kan slaan.’ Dat Poetin ooit de gewenste brugfunctie van de DLL zou kunnen vervullen is nihil. Alhoewel, in de politiek is alles mogelijk.

  Namo Guanshiyin pusa!

Menu