Het zijn spannende tijden voor boeddhisten in Indonesië. Net als in 1998 en 2013 neemt in aanloop naar de presidentsverkiezingen op 17 april aanstaande, de intolerantie naar de overwegend Chinese, boeddhistische gemeenschap toe. Kleine geweldsincidenten vinden opnieuw plaats. Eerder leidde deze onverdraagzaamheid tot rellen en een pogrom waarbij 500 mensen werden vermoord en honderden vrouwen verkracht. In 2013 werd een bomaanslag op een boeddhistische tempel in Jakarta gepleegd.

In de film maken we kennis met de boeddhistische gemeenschap in Indonesië. We spreken een slachtoffer van de rellen in 1998 en zijn getuige van hoe Indonesische boeddhisten bijeen komen rondom de Borobudur, de grootste boeddhistische tempel ter wereld, om de geboorte en verlichting van Boeddha te vieren. Deze jaarlijkse bijeenkomsten staan sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw in het teken van het vergroten van tolerantie. Een relevante boodschap aan de vooravond van de verkiezingen, nu de vlam opnieuw zomaar in de pan kan slaan.

Gespannen Stilte. Boeddhisten in Indonesië, zondag 14 april om 15.25 uur op NPO 2. Lengte: ca 36 minuten.

Categorieën: Mensenrechten, De boeddhistische blik, Politiek, Boeddhisme, Media
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op TV- Gespannen Stilte. Boeddhisten in Indonesië

  1. Walschap schreef:

    Indonesië staat de laatste decennia steeds meer onder invloed van een intolerant fundamentalisme, waar vele niet moslims mee te maken hebben. Kijk eens naar de aanslagen die hebben plaats gevonden in Indonesië. Er zijn tal van fundamentalisten die anders denkenden en gelovigen niet willen tolereren en dat wordt erger. Fundamentalisme is een totalitair onderdrukkingssysteem dat vroeger of later de ander wil onderwerpen en onderdrukken.