Gotabaya Rajapaksa, de nieuw en achtste gekozen president van Sri Lanka, heeft duidelijk gemaakt dat zijn prioriteit ligt bij het dienen van de Singalese boeddhistische meerderheid in zijn land, die de sleutel tot zijn overwinning was. Gotabaya Rajapaksa won de verkiezingen met de massale steun van de Singalezen die hem als een oorlogsheld begroeten. Tamils en christenen in Sri Lanka stemden op andere kandidaten.

De Tamils in Sri Lanka houden hem verantwoordelijk voor oorlogsmisdaden toen hij de machtige minister van defensie in de regering van zijn broer Mahinda Rajapaksa was die het land tien jaar lang sinds 2005 regeerde.

De nieuwe president verwees in een speech na de eedaflegging naar ‘de eerbare boeddhistische monniken uit de vier windstreken van dit land, wier zegen de grootste stimulans was voor deze verkiezingsoverwinning. Vanaf het allereerste begin was ik me ervan bewust dat de belangrijkste factor in deze overwinning de Singalese meerderheid in het land was.’

De plechtigheid werd gehouden in de 140 v.C. gebouwde Ruwanweli Seya Boeddhistische tempelcomplexen in het oude koninkrijk Anuradhapura in het noorden en midden van Sri Lanka. Volgens het epische ‘Mahāvaṃsa’ werd Ruwanweli Seya gebouwd door de Singalese koning Dutugemunu, afkomstig uit het zuiden van het eiland, die de controle over de noord-centrale regio verwierf na het doden van de Tamil koning Elara.

Gotabaya Rajapaksa betuigde zijn respect voor een standbeeld van Dutugemunu voorafgaand aan zijn toespraak, die werd uitgezonden op de staatstelevisie.

President Rajapaksa, die ook afkomstig is uit het zuiden van Sri Lanka, beloofde de Singalese cultuur en het boeddhistische erfgoed ongehinderd te zullen beschermen. Hij herinnerde er ook aan dat hij afkomstig is uit een Singalese boeddhistische familie en een product is van de belangrijkste boeddhistische school van het land.

Een van de eerste officiële taken van de nieuwe president was het benoemen van een vermeende oorlogsmisdadiger Kamal Gunaratne als secretaris van defensie. Wiens troepen behoren tot de 53e divisie en worden beschuldigd van het seksueel misbruiken en doden van de vrouwelijke Tamil-journaliste Isaipriya.

Bron BNN.

 

Categorieën: Nieuws, Krijgsmacht, Politiek, Boeddhisme
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk