Twee miljoen Nederlanders hebben een boeddhabeeld in huis, hechten daar spirituele betekenis aan,  maar hebben totaal geen beeld van het boeddhisme. Zondagavond probeerde Arjen Lubach in zijn praatshow Zondag met Lubach een beeld op te werpen van het ‘echte’ boeddhisme. Zonder enige moeite had hij zijn bingokaart met boeddhistische onderwerpen snel vol, inclusief het doodslaan van een Rohingya moslim in Birma door boeddhisten, misbruik en Erica Terpstra die boeddhistische kloosters bezocht. Ik vrees dat na het bekijken van zijn show menig boeddhabeeld bij het grof vuil wordt gezet. De relatieve waarheid kan pijn doen.

Desondanks kijk hier voor het boeddhisme volgens Arjen Lubach. Spoel door tot bijna dertien minuten om de uitzending te bekijken. Bron VPRO.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef,  de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij  corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer.

 

 

Categorieën: Joop Hoek, Dalai Lama, Boeddhisme, Columns
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk