Ik krijg elke dag wel mails en berichten uit Belgisch Vlaanderen. Beste, staat er meestal boven die berichten. Niet beste Joop of redacteur of Rotterdammer of beste Dikke Man of Beste Boeddhist of Best Mens, of Beste Idioot maar Beste.

Ik vind het verschrikkelijk onpersoonlijk alsof de afzender niet de moeite neemt om mij persoonlijk te duiden en mij toeroept: hé joh. Het is een verarming van onze omgangsvormen en aanspreekmanieren. Helaas nemen de ‘Ollanders, sommige dan, deze afbraak over en beginnen het geschrift ook met Beste. Ik heet zo niet, ik heet Joop, achternaam Hoek. Ik wil gekend worden. Anders hadden mijn ouders me wel Beste genoemd.

Taal leeft, dat besef ik heel goed. Maar iemand beste zonder nadere aanduiding noemen is onbeschaafd. Ophouden daar mee. Laten we geïnteresseerd blijven in elkaar en dat tot uiting brengen in onze taal. Beste lezer.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd.

Categorieën: Joop Hoek
Tags: , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 2019 – dag 10 – beste

  1. Willem schreef:

    En zag laatst “besten” staan boven een E-mail aan een groep collega’s.
    De meervoudsvorm van onpersoonlijk.

Menu