In het Engels kwam ik de volgende uitdrukking tegen: “dress up, dress down”, wat zoiets betekent als chiquer maken of juist het tegenovergestelde. Zo kun je een eenvoudig jurkje opwaarderen met een mooi sieraad of een net jasje, met gympen of een oud fleecevest wordt datzelfde jurkje meer doordeweeks. Dit kwam ik tegen omdat ik me interesseer in minimalisme: met weinig kleding toekunnen en er toch elke dag leuk uitzien. Met andere woorden, je hoeft niet voor een bijzondere gelegenheid nieuwe kleding te kopen, je kunt ook ‘winkelen in eigen kledingkast’ en kiezen voor een bijzondere kledingcombinatie. Dat is natuurlijk veel beter voor het milieu, want de kledingindustrie is een bron van groot lijden en destructie van klimaat, Moeder Aarde en levende wezens.
Ik bedacht dat je zoiets ook met recepten kunt doen. Je kunt kiezen voor meer of minder bijzondere ingrediënten, zoals bruine bonen vervangen door chique bonen, of andersom, en je kunt een gerecht afmaken met vers citroensap, een toefje verse kruiden, of een paar druppels truffelolie. Of deze juist weglaten.
Zo had ik afgelopen week zin in mijn kerstpompoen, maar dan versimpeld en uitgekleed. Dit was het origineel: https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/230839-beter-kerstpompoen-in-plaats-van-kerstkalkoen/
Ingrediënten voor 4 personen als hoofdgerecht:
- 1 flespompoen, geschild en van zaden ontdaan, in blokjes gesneden (van 1-2 cm)
- 2 scheutjes (ca. 2 x 2 eetl.) olijfolie
- 2-3 eetl. harissa (naar smaak en soort)
- 1 theel. komijnpoeder
- zout en peper
- 3 uien, in dunne halve ringen
- 2 eetl. balsamicoazijn
- 100 gram cashewnoten (ongebrand en ongezouten, 30 minuten geweekt in heet water)
- 2 eetl. tahin
- sap van 1 citroen
- een blik witte bonen, uitgelekt
- (zilvervlies)rijst, bulgur, couscous of quinoa
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng ca. 2 eetlepels olijfolie, harissa en komijn in een grote kom, en hussel daar de pompoenstukjes doorheen totdat alles goed gemengd is. Stort op een bakplaat of in een grote ovenschaal. Rooster de pompoenblokjes 25-30 minuten in de oven tot ze gaar zijn.
Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de ui heel langzaam op laag vuur tot deze volledig zacht en gekarameliseerd is (dit duurt ca. 15-20 minuten). Roer regelmatig om aankoeken te voorkomen en voeg een scheutje water toe als dat wel gebeurt, dan komt het weer los. Blus op het laatst de ui af met de balsamicoazijn en roerbak nog ca. 2 minuten. Voeg wat zout en peper toe, haal van het vuur en zet apart.
Kook ondertussen rijst, bulgur, couscous of quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Quinoa is mijn favoriet, vanwege de eiwitten, vitaminen en mineralen.
Maak als laatste de romige cashew-tahin-bonencrème, een soort hummus. Giet de cashewnoten gedeeltelijk af, maar bewaar het weekwater. Doe de cashewnoten in de beker van de blender of keukenmachine, giet er een scheut weekwater bij en draai tot een gladde saus. Pureer in een grotere kom – dit kan de kom zijn waarin de pompoen met harissa en andere smaakmakers is gemengd, eerst afwassen hoeft niet – de witte bonen met de tahin en het citroensap en roer daar de cashewcrème doorheen. Breng op smaak met zout en peper.
Leg op elk bord een portie pompoen, cashew-tahin-bonencrème, en gekarameliseerde ui, samen met de rijst, bulgur, couscous of quinoa. Strooi er eventueel nog wat peterselie overheen, maar daar wordt het uiteraard weer feestelijker van. Voor mij een kleine moeite, want ik hoef alleen de tuin in te lopen om een paar takjes te plukken.
Recepten aankleden of uitkleden: ik deed het natuurlijk al, maar ga dat voortaan wat vaker en wat bewuster doen.
Geef een reactie