Beneden in een ruimte van de Bunkerwoningen staat de deur open. Een man staat achter zijn schildersezel. Ik zie drie abstracte figuren, half levensgroot, op zijn doek. Felle kleuren. Zijn dat zombies, vraag ik aan de man, wijzend op hun ronde hoofden zonder ogen, mond en neus. Ik weet het niet, zegt de man, ik weet niet wat ik maak. Mooi, zeg ik. Wat is er mooi aan, vraagt de man. Nou ja, ik vind het ook wel angstig, je zou er bang van worden, zeg ik. Dat is ook de bedoeling, zegt de man, die in een negatieve fase in zijn leven lijkt te verkeren. Succes nog, zeg ik, en gelijk denk ik: hoe kan je nou iemand succes wensen met zijn angst. Alles komt vanuit je geest, zeg ik ook nog. De man knikt bevestigend. Ik sprak hem al eerder, hij dacht toen dat ik een violist was.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef,  de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij  corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

3 reacties op Het jaar 2017 – de tweehonderdenachtenzeventigste dag – angst

 1. marein schreef:

  (maar) zijn deur staat dus wel open.

 2. Michel Ball schreef:

  al naar expo Anton Heyboer in Gemeentemuseum Den Haag geweest ? Wel even doen !

  Allerhartelijkst,

  -Michel Ball

  • Joop Ha Hoek schreef:

   Ik heb zelf genoeg oud werk van Anton aan de muur hangen. Maar wat bedoel je nou precies met je reactie. Waar reageer je op? Op mijn column? Het blijft in de lucht hangen.

Menu