Wit: Heeft een hond de boeddhanatuur?
Zwart: Wie vraagt dat, een hond of een natuurliefhebber?
Wit: Jij vroeg dat laatst zelf aan mij.
Zwart: Nou en?
Wit: Na jou.
Zwart: Tja, de ene hond is de andere niet.

De bijgaande foto is een portret van Bella dat ik een paar maanden geleden van haar gemaakt heb terwijl ze zat uit te rusten tijdens een rondje wandelen. Even uitrusten was nodig vanwege slijtage in haar heupgewrichten en bovendien is ze de jongste niet meer. Haar gewrichten zijn versleten door het vele muurtje opklimmen en eraf springen dat ze haar hele leven heeft gedaan. Haar territorium is omgeven door muurtjes waarop ze haar ruik- en uitkijkposten heeft. Ze is zeer bedreven in de kunst van het opletten. Mindfulness.

Bella is de aardigste en zachtaardigste van alle levende wezens die ik ken. Ik verkeer in de luxe dat ik haar dagelijks ontmoet. Ruim een week geleden at ze niet meer, dronk niet meer en liep niet meer. Ze bleef als een dweil in haar nachtverblijf liggen terwijl een zwelling op haar hoofd in rap tempo toenam. Ik zag het aanvankelijk aan voor een op hol geslagen tumor en vreesde haar snelle dood en mijn verlies van de aardigste en zachtaardigste. Het bleek bij nader beschouwing een extreem geval van sinusitis: een joekel van een ontsteking in een voorhoofdsholte. De dierenarts heeft de holte gedraineerd en de infectie is inmiddels effectief behandeld ten koste van een forse hoofdwond en een fors verzwakte weerstand. Bella’s wereld is verkleind tot de rand van haar ziekenmand. Waar ze nu vooral op let – mindfulness – is dat ze haar hoofd niet stoot tegen de rand van de ziekenmand. En dat wat haar te eten wordt voorgezet vers is. Geen hondenbrokken.

Heeft een Boeddha de Bellanatuur?

Tekst en foto Bello Goff Smeets. Omslagfoto Joop Hoek.

Categorieën: Columns
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Goff – Heeft een hond de boeddhanatuur?

 1. Arisina schreef:

  Wat ziet ze er mooi uit.
  Bij deze een lieve aai voor Bella.

  • G.J. Smeets schreef:

   Ja, mooi he? Dank voor de lieve aai!

   Vanmiddag heb ik met Bella een autoritje gemaakt en we hebben een halfuurtje op het strand gezeten. Het strand, daar is ze gek op. Met haar kin op de rand van de mand heeft ze rondgekeken en is toen in slaap gevallen.