Een van mijn collega’s had iets te vieren en bracht zelfgemaakte pompoencake mee voor bij de koffie. Toen ik haar naar het recept vroeg, bleek ze het zo uit haar hoofd op te kunnen zeggen. Het is heel simpel, zei ze. Zo gemaakt. We pakten er zo’n papieren hoesje van een theezakje bij en ze schreef het voor me op.
Mooi, dacht ik. Ik hou van simpele recepten die je uit je hoofd kunt leren en in een handomdraai kunt maken. Enige nadeel van dit recept is dat je even een pompoen tot puree moet koken en stampen. In het originele recept uit de VS gebruiken ze pompoenpuree uit blik. Dat hebben we hier in Nederland niet. Maar versgemaakte pompoenpuree smaakt ongetwijfeld beter.
Het recept van mijn collega bevat boter en eieren. De boter is uiteraard eenvoudig te vervangen door margarine of kokosolie, de eieren heb ik vervangen door gebroken lijnzaad gemengd met wat kookvocht van de pompoen.
Het originele recept is dit:
https://www.onceuponachef.com/recipes/spiced-pumpkin-bread.html
Ik geef hier mijn vegaversie.
Ingrediënten:
- 2 kopjes of 300 gram zelfrijzend bakmeel, of bloem + bakpoeder (en/of baking soda)
- ¼ theelepel zout
- ½ – 1 theelepel gemalen kruidnagel
- 1-2 theelepels gemalen kaneel
- 1 theelepel gemalen nootmuskaat
- 170 gram margarine of kokosolie, op kamertemperatuur
- 1 ½ kopjes of 200 gram suiker (ik gebruikte 170 gram)
- 1 eetlepel gebroken lijnzaad
- een oranje pompoen, voor ca. 450 gram pompoenpuree, of net iets meer.
Eerst maak je de pompoenpuree. De pompoen hoeft niet geschild te worden, wel moeten de lelijke stukken schil worden weggesneden. Snijd de pompoen in stukken en verwijder de zaden. Snij het vruchtvlees met schil en al in blokjes. Kook met een bodempje water in 10-15 minuten gaar. Waarschijnlijk hoeven de pompoenblokjes niet afgegoten te worden, want we hebben een beetje vocht, (ca. 1 dl) nodig om de eieren te vervangen. Pureer de pompoen met de lijnzaad met een pureestamper, er mogen nog stukjes zichtbaar zijn. Laat bij voorkeur iets of helemaal afkoelen. Ik maakte de pompoenpuree een avond van tevoren. Meet ca. 500-600 gram af (pompoen + lijnzaad + kookvocht)
Verwarm ondertussen de oven voor op 160-175 graden. Vet twee cakeblikken in, of een tulbandvorm, of een andere bakvorm naar keuze.
Meng in een middelgrote kom de bloem, het zout, eventueel het bakpoeder/baking soda, kruidnagel, kaneel en nootmuskaat.
Klop in een andere kom van een elektrische mixer de margarine en de suiker tot het goed gemengd is. Klop de pompoenpuree erdoor. Schrik niet als het beslag gaat schiften – dat is oké.
Voeg het bloemmengsel toe en meng op lage snelheid, of met de hand, tot alles nét gemengd is.
Schep het beslag in de ingevette vorm(en), en bak de pompoencake in de oven gaar. Baktijd hangt af van de grootte van de vorm en de oventemperatuur. Het originele recept adviseert 65 – 75 minuten op 165 graden, ik heb gemerkt dat het in een ondiepe vlaaivorm 45 minuten op 175 graden ook lukt.
De pompoencake is het lekkerst als de korst nog vers en knapperig is, maar is na een aantal dagen in de koelkast ook nog prima te eten.
Mijn collega vroeg of het me gelukt was om een vegan versie te bakken. “Ja” zei ik. Dat de vegan versie weliswaar net iets minder lekker was dan die met roomboter en eieren, maar dat dat oké was. Ik eet liever een cake die net iets minder smaakt maar waar geen dieren voor hebben hoeven lijden. Een puur plantaardige cake met volle aandacht voor de herkomst van alle ingrediënten eten is nu eenmaal fijner.
Johan zegt
“Ik eet liever een cake die net iets minder smaakt maar waar geen dieren voor hebben hoeven lijden. ”
Wat is er mis met een uitloopkip of een eigen kip die over het erf scharrelt en ons een ei schenkt of een in de wei grazende koe die melk geeft. Dat gaat al eeuwen zo en u noemt dat dierenleed.
En ja diervriendelijkheid is belangrijk.
Als mensen geen eieren of melk meer willen hebben bestaan kippen en koeien straks niet meer.
Beginnen we niet te ver door te slaan met alles?
Ongeacht de omstandigheden leiden alle levende wezens.
Joop Ha Hoek zegt
Koeien en kippen zijn de slaven van de mens. Kippen leggen eieren omdat ze nageslacht willen maar de slavenhouder haalt de eieren steeds weg zodat de kip maar blijft leggen. En al heel snel naar het slachthuis gaat. Hetzelfde geldt voor koeien, die geven melk om hun kalfjes te voeden maar worden elke dag een tot twee keer gemolken tot ze vervroegd naar het slachthuis worden afgevoerd. Een koe kan wel twintig jaar oud worden maar sterft meestal in een abattoir rond haar zesde. Koeien en kippen zullen altijd blijven bestaan, ook zonder de mens als slavendrijver. Maar dan op een organische manier. Wij mensen hebben helemaal geen koeienmelk nodig om in leven te blijven. En ook geen eitje per dag. Het wordt ons maar aangepraat door melkfabrieken met valse groene labels en kippenbunkers, ook met vrije uitloop.
Jana zegt
Uit 50% van de legkipeieren komen leghennen. Je zou maar als haantje geboren worden. In de keten zijn haantjes waardeloos en worden soms levend versnipperd.
En koemelk hebben we dankzij het jaarlijks (!) direct na de geboorte bij de moeder weghalen van kalfjes. Die kalfjes gaan vaak dood, worden doodgemaakt, of eindigen als kalfsvlees.
Er zijn uiteraard uitzonderingen maar in de gehele dierlijke productie- en consumptieketen is veel verborgen leed. Ook bij de productie van eieren en zuivel.