• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Columns » B’eter – Simpele kruidige pompoencake

B’eter – Simpele kruidige pompoencake

2 december 2023 door Jana Verboom

Een van mijn collega’s had iets te vieren en bracht zelfgemaakte pompoencake mee voor bij de koffie. Toen ik haar naar het recept vroeg, bleek ze het zo uit haar hoofd op te kunnen zeggen. Het is heel simpel, zei ze. Zo gemaakt. We pakten er zo’n papieren hoesje van een theezakje bij en ze schreef het voor me op.

Mooi, dacht ik. Ik hou van simpele recepten die je uit je hoofd kunt leren en in een handomdraai kunt maken. Enige nadeel van dit recept is dat je even een pompoen tot puree moet koken en stampen. In het originele recept uit de VS gebruiken ze pompoenpuree uit blik. Dat hebben we hier in Nederland niet. Maar versgemaakte pompoenpuree smaakt ongetwijfeld beter.

Het recept van mijn collega bevat boter en eieren. De boter is uiteraard eenvoudig te vervangen door margarine of kokosolie, de eieren heb ik vervangen door gebroken lijnzaad gemengd met wat kookvocht van de pompoen.

Het originele recept is dit:

https://www.onceuponachef.com/recipes/spiced-pumpkin-bread.html

Ik geef hier mijn vegaversie.

Ingrediënten:

  • 2 kopjes of 300 gram zelfrijzend bakmeel, of bloem + bakpoeder (en/of baking soda)
  • ¼ theelepel zout
  • ½ – 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1-2 theelepels gemalen kaneel
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 170 gram margarine of kokosolie, op kamertemperatuur
  • 1 ½ kopjes of 200 gram suiker (ik gebruikte 170 gram)
  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad
  • een oranje pompoen, voor ca. 450 gram pompoenpuree, of net iets meer.

Eerst maak je de pompoenpuree. De pompoen hoeft niet geschild te worden, wel moeten de lelijke stukken schil worden weggesneden. Snijd de pompoen in stukken en verwijder de zaden. Snij het vruchtvlees met schil en al in blokjes. Kook met een bodempje water in 10-15 minuten gaar. Waarschijnlijk hoeven de pompoenblokjes niet afgegoten te worden, want we hebben een beetje vocht, (ca. 1 dl) nodig om de eieren te vervangen. Pureer de pompoen met de lijnzaad met een pureestamper, er mogen nog stukjes zichtbaar zijn. Laat bij voorkeur iets of helemaal afkoelen. Ik maakte de pompoenpuree een avond van tevoren. Meet ca. 500-600 gram af (pompoen + lijnzaad + kookvocht)

Verwarm ondertussen de oven voor op 160-175 graden.  Vet twee cakeblikken in, of een tulbandvorm, of een andere bakvorm naar keuze.

Meng in een middelgrote kom de bloem, het zout, eventueel het bakpoeder/baking soda, kruidnagel, kaneel en nootmuskaat.

Klop in een andere kom van een elektrische mixer de margarine en de suiker tot het goed gemengd is. Klop de pompoenpuree erdoor. Schrik niet als het beslag gaat schiften – dat is oké.

Voeg het bloemmengsel toe en meng op lage snelheid, of met de hand, tot alles nét gemengd is.

Schep het beslag in de ingevette vorm(en), en bak de pompoencake in de oven gaar. Baktijd hangt af van de grootte van de vorm en de oventemperatuur. Het originele recept adviseert 65 – 75 minuten op 165 graden, ik heb gemerkt dat het in een ondiepe vlaaivorm 45 minuten op 175 graden ook lukt.

De pompoencake is het lekkerst als de korst nog vers en knapperig is, maar is na een aantal dagen in de koelkast ook nog prima te eten.

Mijn collega vroeg of het me gelukt was om een vegan versie te bakken. “Ja” zei ik. Dat de vegan versie weliswaar net iets minder lekker was dan die met roomboter en eieren, maar dat dat oké was. Ik eet liever een cake die net iets minder smaakt maar waar geen dieren voor hebben hoeven lijden. Een puur plantaardige cake met volle aandacht voor de herkomst van alle ingrediënten eten is nu eenmaal fijner.

Categorie: B'eter, Columns, Geluk, Gezondheid, Voedsel Tags: Simpele kruidige pompoencake, vega

Lees ook:

  1. B’eter – mijn bio van vroeger is nu vega
  2. Jana – terug van weggeweest en oproep aan lezers
  3. Jana – terug van weggeweest en oproep aan lezers
  4. B’eter – Terug naar het thema – en bospaddenstoelensoep

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Johan zegt

    2 december 2023 om 22:35

    “Ik eet liever een cake die net iets minder smaakt maar waar geen dieren voor hebben hoeven lijden. ”
    Wat is er mis met een uitloopkip of een eigen kip die over het erf scharrelt en ons een ei schenkt of een in de wei grazende koe die melk geeft. Dat gaat al eeuwen zo en u noemt dat dierenleed.
    En ja diervriendelijkheid is belangrijk.
    Als mensen geen eieren of melk meer willen hebben bestaan kippen en koeien straks niet meer.
    Beginnen we niet te ver door te slaan met alles?
    Ongeacht de omstandigheden leiden alle levende wezens.

    • Joop Ha Hoek zegt

      3 december 2023 om 11:39

      Koeien en kippen zijn de slaven van de mens. Kippen leggen eieren omdat ze nageslacht willen maar de slavenhouder haalt de eieren steeds weg zodat de kip maar blijft leggen. En al heel snel naar het slachthuis gaat. Hetzelfde geldt voor koeien, die geven melk om hun kalfjes te voeden maar worden elke dag een tot twee keer gemolken tot ze vervroegd naar het slachthuis worden afgevoerd. Een koe kan wel twintig jaar oud worden maar sterft meestal in een abattoir rond haar zesde. Koeien en kippen zullen altijd blijven bestaan, ook zonder de mens als slavendrijver. Maar dan op een organische manier. Wij mensen hebben helemaal geen koeienmelk nodig om in leven te blijven. En ook geen eitje per dag. Het wordt ons maar aangepraat door melkfabrieken met valse groene labels en kippenbunkers, ook met vrije uitloop.

    • Jana zegt

      3 december 2023 om 14:10

      Uit 50% van de legkipeieren komen leghennen. Je zou maar als haantje geboren worden. In de keten zijn haantjes waardeloos en worden soms levend versnipperd.

      En koemelk hebben we dankzij het jaarlijks (!) direct na de geboorte bij de moeder weghalen van kalfjes. Die kalfjes gaan vaak dood, worden doodgemaakt, of eindigen als kalfsvlees.

      Er zijn uiteraard uitzonderingen maar in de gehele dierlijke productie- en consumptieketen is veel verborgen leed. Ook bij de productie van eieren en zuivel.

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 14 mei 2025
    Alleen maar zitten
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • God als de totaal andere – Karl Barth
    • Het wezen van het christendom
    • Guy – dhammazaadjes – Onwetendheid
    • Burgerinitiatief – ‘minister  van vreemdelingenhaat Faber uit ambt zetten’
    • Gedachten over een haiku 36 – Chiyo-ni

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.