Corona veranderde ons aanraakgedrag. Anderhalve meter afstand moest besmetting voorkomen. Sinds 25 september zijn de meeste maatregelen afgeschaft. Worden de onaanraakbaren nu weer aanraakbaren?
Verrassend dat men zich, nu de regels worden afgeschaft, toch vaak net zo ongemakkelijk voelt als toen die lastige regels werden ingevoerd. Opvallend hoe binnen anderhalf jaar nieuw gedrag gemeengoed is geworden. Dus zit het onwennig als in de schouwburg weer alle stoelen bezet zijn en iedereen schouder aan schouder zit.
In de kerkzaal van onze Doopsgezinde Gemeente stonden afgelopen zondag de stoelen weer in rijen opgesteld, en niet meer los en op afstand zoals de gewoonte was geworden. Voordat corona kwam, stonden die rijen er jaar in jaar uit. En toch oogde die losse opstelling intussen vertrouwder, terwijl ze toch voortkwam uit de pandemie. We hebben ons de anderhalve meter eigen gemaakt.
Kijk je naar de diverse culturen in deze wereld, dan is er ook zonder corona veel verschil in de onderlinge aanraakbaarheid. Japanners houden ceremonieel afstand en raken elkaar niet aan. Brazilianen groeten standaard met de omarming, abraço, inclusief een paar klopjes op de rug. Ik had in mijn Braziliaanse tijd medelijden met de Japanse immigranten in Brazilië: welke cultuur volgden ze in hun omgangsvormen?
Elkaar al dan niet aanraken zegt sowieso iets over onze sociale relaties. Onaanraakbaarheid kan voor permanente sociale verschillen staan, zoals in India gebruik is met een hele categorie in de bevolking die als onrein wordt gezien. Het sociale verschil wordt uitgedrukt in symbolisch gedrag.
In deze tijd na corona lijkt het onderscheid tussen wel- en niet-gevaccineerden tot een tweedeling te leiden. Niet-gevaccineerden voelen zich de onaanraakbaren van onze samenleving. Vertrouwen is daardoor meer dan voorheen een vereiste in de omgang tussen mensen.
Zo is onze samenleving weer eens een sociaal laboratorium voor aanraakgedrag.
Henk Molenaar zegt
Blanke mensen worden in India gezien als onrein maar aanraakbaar, want business. De onaanraakbaren, Dalit, voelen zich een veel gevallen weer verheven boven de blanke westerling, want zij zitten in elk geval in het Arische kastenstelsel. En de blanke man maar denken dat hij de enig is die kan discrimineren….helaas, overal ter wereld wordt er meer gediscrimineerd dan in Nederland, vooral de discriminatie onder gekleurde mensen is enorm. Maar daar mogen wij nooit wat van zeggen, want de buitenlander is puur, zuiver, niet corrupt en enorm vrouwvriendelijk natuurlijk. Ik zeg, ga eens als jonge blondine alleen door India reizen en je ziet hoe vriendelijk de manlijke bevolking daar is…..Wij blanken zijn onrein volgens de Aryan Brahmin traditie, iets wat wij kennen uit nazi Duitsland. Ook nu wil niemand het zien…….