Honderden politiemensen met wapenstok en honden, een politiehelikopter boven het hoofd, overvalwagens op de achtergrond, vegen het Amsterdamse plein, waarop zo’n 5000 0ngewapende mensen bijeen zijn gekomen om op dit plein, waar jaarlijks de vrijheid wordt gevierd en de offers herdacht van mensen die streden voor de vrijheid van demonstratie en meningsuiting, te demonstreren tegen racisme, schoon.

Aanleiding is de dood van George Floyd, de zwarte ongewapende man die vorige week in de VS tijdens een arrestatie door een nekklem  van een blanke politieman om het leven kwam. ‘Verwijder u of geweld zal worden gebruikt’, riep een politieagent door een megafoon tegen de menigte, die niets anders kan worden verweten dan dat ze de door de regering opgestelde anderhalve meter corona afstand overtrad.

De demonstranten verzetten zich hevig toen de politie hen wegsleepte. Sommige agenten gebruikte de lange lat om ze in beweging te krijgen. Links en rechts lagen gewonde demonstranten op het plein van de herdenking. De politie trad hard op, de burgemeester had daar opdracht voor gegeven.

Dit had de inhoud van een krantenartikel kunnen zijn na de massale demonstratie op de Dam in Amsterdam. Met merendeels jonge mensen met mondkapjes voor die opkwamen voor de rechten van hun gekleurde medemens. Maar het nieuws is nu anders: burgemeester Halsema ligt zwaar onder vuur omdat ze de demonstratie door liet gaan hoewel het te verwachten aantal demonstranten ver werd overschreden. Geen 300 maar 5000. Zij beroept zich op verkeerde informatie die tot haar kwam.

Een demonstrant zei dat het demonstreren boven de lichamelijke gezondheid ging en dat het aantal mensen op het plein inderdaad wel erg veel was. Maar soms breekt nood wet.

Ik ben blij dat de burgemeester de politie niet inzette tegen de demonstranten. Ja maar, roepen de medische deskundigen, voor je het weet is er weer een uitbraak van corona. Veel mensen die op dat plein aanwezig waren kwamen uit binnen- en buitenland en kenden elkaar helemaal niet. De medische experts hebben gelijk. De oplossing is simpel: sinds 1 juni kan elke Nederlander zich laten testen op het coronavirus. Doen dus. En een lijstje maken van je contacten.

Amsterdam is een stad van durvers. Tijdens de Duitse bezetting van ons land werd daar de Februaristaking uitgeroepen, uit protest tegen de Jodenvervolging. Er was toen geen corona, er dreigde wel een groter gevaar: arrestatie en executie. Toch kwamen veel mensen in opstand en trotseerden ze het gevaar.

Medisch gezien is de huidige demonstratie op de Dam een testcase. Over een aantal weken zal blijken hoe de overschrijding van de anderhalve meter afstand uitpakt. Ik word er vrijwel dagelijks mee geconfronteerd. In de winkel, op straat, in parken en de publieke ruimte. En daar hoor je nooit: ‘Verwijder u of geweld zal worden gebruikt.’ En worden er geen vragen gesteld over het gedrag van een burgemeester.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen is waargenomen, het abonnement op te zeggen. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren maar niet weten waartegen. Het boeddhisme de rug toe te keren.  Of aan de drugs te gaan. En zo gaat het maar door.

 

Categorieën: Joop Hoek, Mensenrechten, Politiek, Gezondheid, Geluk, Columns
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

4 reacties op Het jaar 2020 – dag 154 – schoonvegen

 1. Henk van Kalken schreef:

  Eens met elke letter van deze column Joop, Bedankt. Een tegengeluid dat het hetzegif van De telegraaf neutraliseert. Deze krant met het foute oorlogsverleden en sindsdien altijd rechts-populistisch gebleven zet zich al vanaf het aantreden van femke Halsema tegen haar af. Niet omdat ze zo slecht is, maar vanwege haar politieke achtergrond. Ik hoop dat deze column op Facebook komt, dan ga ik hem zeker delen.

 2. Jacob van Keulen schreef:

  Goed stuk. Als fervente krantenbezorger en lezer komen mij zowat alle kranten onder ogen. Graag wijs ik op de Trouw en het Parool,beide verzetskranten. Bij NRC zitten ook een paar “goeien” zoals Frits Abrahams die gisteren over de hypocrisie van Baudet schreef. Dit waren mijn “linkjes”.

 3. Guido schreef:

  Slecht stuk als je het mij vraagt. Je stelt tegenover het ene uiterste , het helemaal niets doen door Halsema, het andere uiterste, een gewelddadige ontruiming van het plein, alsof er daartussen niets anders is.
  Dat er niet eens gepoogd werd iets aan de uit de hand gelopen situatie te doen, al was het maar een oproep om meer afstand te houden door de politie of zo, valt haar wel aan te rekenen. Dat ze vervolgens zichzelf probeerde in te dekken door voornamelijk met het vingertje naar anderen te wijzen, zonder enige vorm van zelfkritiek, is ook al niet erg sterk.
  Naast het feit dat hele volksstammen zich maanden verplicht wisten zich aan de gestelde regels te houden wat corona maatregelen betreft en daar vaak voor beboet werden en een aantekening op hun strafblad voor kregen..stel nu dat er daar toch mensen elkaar besmet hebben op de Dam, wat niet ondenkbaar is en direct of indirect wordt er iemand daardoor ernstig ziek of nog erger sterft, dat wil toch niemand op zijn geweten hebben.
  Dat er wel degelijk opties waren is wel duidelijk geworden met de demonstratie in Rotterdam.
  Als hoofdverantwoordelijke moet Halsema op haar (niet)acteren aangesproken kunnen en moeten worden, het politieke oordeel is vervolgens aan de Amsterdamse raad.
  Dit staat allemaal los van het feit of het thema van de demonstratie wel of niet belangrijk is(wat het dus wel is), of Halsema een goede burgemeester is(vond haar wel een goed politicus toen ze nog in de kamer zat)en of de rechtse media en politieke populisten hierop springen alsof ze hun grote kans ruiken (wat ze al standaard doen).
  Ontzettend jammer dat de hele discussie over racisme (in Nederland) ondergesneeuwd dreigt te raken door dit voorval! Had ik me anders gewenst.