Ja deze kop zal de aandacht wel trekken in het brave boeddhistische wereldje. Maar vraag je eens af wat je verwacht van het boeddhisme?

De uitspraak ‘Ga je mee neuken’ komt van een ex van mij. Nee, ik ben niet als monnik geboren- er lopen meerdere exen op deze wereld rond en de meesten zijn geen brave huisvrouwtjes maar levende levensgenieters. Deze ex, laat ik haar maar Loes noemen, rookt haar hele leven al hasjiesj, heeft een platencollectie waarvan het archief Beeld en geluid rooie oortjes van krijgt en is zo links dat de SP haar elke verjaardag een doos tomaten cadeau doet. Elke vierde mei loopt ze mee in de herdenkingstocht voor de gevallene in de Tweede Wereldoorlog. En ze verdomd het om met alle bobo’s de kerk in te gaan die met een vroom gezicht doen als of ze zelf ook in het verzet hebben gezeten. Ze is zo stoned als een konijn maar heeft een hartverwarmende welzijnswerkster tot haar dood toe verzorgd. En mede door haar toedoen heeft die ter nagedachtenis een monument gekregen en is er een kade naar haar vernoemd.

Oké, die Loes zit in haar stamkroeg en een studentje kijkt continu op zijn telefoon en roept opeens: ‘O jee, ik heb een date.’ Waarop Loes zegt: ‘ah, joh, rot toch op, vroeger zeiden we in de kroeg ‘Ga je mee neuken?’ En als het nee was, was dat meestal omdat iemand je voor was geweest.

In wat voor wereld leven we? Er dreigt een milieuramp, de scholen, de zorg, de landbouw, de woningbouw, enzovoort, alles staat op instorten en wij zijn gefocust op een plastic schermpje van acht bij vijftien centimeter.

En eindelijk komen nu de zorgmedewerkers, leraren en boeren in actie en gelukkig zijn de boeren de minst brave. Ik verwacht Loes binnenkort wel op de trekker, hoewel het gelijk aan je kant hebben niet betekent dat je gelijk hebt.

En Siddhartha? Ben jij er bij geweest toen hij zijn vader zei dat hij asceet wilde worden? En, Siddhartha is ook niet als asceet geboren. Hij had een zoon, Rahula, die samen met zijn vrouw zijn struikelblok voor de oplossing van de milieuramp, de scholen, de zorg, de landbouw, en de woningbouw waren. Maak niet de vergissing dat Siddhartha zijn familie voor zijn eigen zielenheil in de steek liet. Het is jouw wereld waar we in leven met alles erop en eraan. Dus als je zegt boeddhist te zijn dan is dat nogal wat.

En de hoog verhevene op zijn dubbele lotustroon? Ah, joh rot toch op, kijk effe of je geen date hebt. Wat is het boeddhisme? Mindfulness, jouw eigen kleine leventje in orde krijgen? Voor € 20.000- het etiket zenmeester op je hoofd geplakt krijgen?

Het gaat over wakker worden

Oh ja, deze wereld zal best wel vergaan, alles wat een begin heeft kent ook een eind, meneer Siddhartha had dat ook wel uitgevogeld samen met Leonard Cohen en Dirk Witte.

Everybody knows that the boat is leaking
Everybody knows that the captain lied
Everybody got this broken feeling
Like their father or their dog just died
Everybody talking to their pockets
Everybody wants a box of chocolates
And a long-stem rose
Everybody knows

Leonard Cohen

Je leeft maar heel kort, maar een enkele keer
En als je straks anders wilt, kun je niet meer!
‘Mens, durf te leven!
Vraag niet elke dag van je korte bestaan:
Hoe hebben m’n pa en m’n grootpa gedaan?
Hoe doet er m’n neef en hoe doet er m’n vrind?
En wie weet, hoe of dat nou m’n buurman weer vindt
En – wat heeft ‘het fatsoen’ voorgeschreven!
Mens, durf te leven!

De mensen bepalen de kleur van je das
De vorm van je hoed, en de snit van je jas
En van je leven!
Ze wijzen de paadjes, waarlangs je mag gaan
En roepen ‘o foei!’ als je even blijft staan
Ze kiezen je toekomst en kiezen je werk
Ze zoeken een kroeg voor je uit en een kerk
En wat j ‘ aan de armen moet geven
Mens, is dat leven?

Dirk Witte.

Durf je nu nog te roepen metoo#? Boeddhisme is zo ver ‘back to basic’, nog tot voor het oerbegin. O ja, elke Boeddha is uit neuken voortgekomen.

 

Categorieën: Mindfulness, Zeshin van der Plas, Boeddhistisch leven, Columns
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

11 reacties op Ga je mee neuken?

 1. Torem Keun schreef:

  Ik denk zelf dat de sexuele energie in het boeddhisme bedoelt is om een spirituele transformatie te ondergaan.
  Ik geef toe dat dat heel moeilijk is en daar zelf moeite mee hebt om daarmee om te gaan.

  • Zeshin schreef:

   Hallo Torem
   Ik hoop dat meningen en emotie’s oplaaien door dit stukje, dat lezers flink tegen zichzelf oplopen. Die meningen en emotie’s zijn maar tijdelijk, maar zijn wel de bron van lijden, haat afgunst, oorlog, enz. En waar seks voor bedoeld is? Om (onder anderen) een levensschool in stand houden, om te ‘leren’ inzien wat ons gevangen houd. en een daarvan is ‘lijden, haat afgunst en oorlog’ die voortkomen uit…. Laat ik het zo zeggen ‘als je niet weet dat je in een zelf gekozen gevangenis zit, hoe zou het idee van ontsnappen dan in je op komen?’.

 2. bolletje schreef:

  Pittig stukje.
  Ga je mee neuken? Ja, eigenlijk is dat wel eerlijker, dan dat hele ‘gedate’ en ‘elkaar leren kennen’, in veel gevallen.
  Nee, ik wil je niet leren kennen en jij mij ook niet…Lets face it…
  Ik bedoel, waarom er zo mysterieus over doen? Zullen we seks hebben? Ja of nee….Wil je een tosti, of niet?
  Of werkt het niet zo? Vind u dat controversieel? Ik vind van niet. Ik vind het vrij…onthecht.
  Als het maar…consentwaardig is hé…En dat kan het vrij makkelijk worden, als het een ja/nee vraag is…
  Dit zou een ‘mannelijke’ visie zijn, van mij. Onzin, vele vrouwen zullen hetzelfde denken. Maar bij ons wordt het meer geaccepteerd. Vrouwen dienen ‘netjes’ te zijn etc. Vrouwen zijn verliefd, mannen zijn geil (volgens de moraliteit van deze ‘samen’leving).
  Anyway, ik dacht dat taoisme voornamelijk bezig was met energie en seksuele energie en weet ik niet wat. Boeddhisme is niet per se preuts, maar heeft het ook niet expliciet over seks, geloof ik. Voor zover ik weet.

 3. Carla schreef:

  Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat de schrijver Zeshin van der Plas iets diepers ( nadenken ) aan wilt reiken met zijn woorden. Wellicht voorbij aan het woord neuken.
  Mooie Loes.

  • bolletje schreef:

   Soms is het heel diep, om platvloers na te denken.
   Soms is het oppervlakte al diep genoeg?
   Diepzinnig van mij?
   Neuken is ook maar een woord. Noem het wat je wilt.

   Reactie van de uitgever: Lees eerst eens goed de inhoud van het artikel van Zeshin alvorens te reageren, beste lezers. En licht er niet één term uit omdat dat zo lekker smoelt.

 4. Lana schreef:

  Arme meneer van der Plas… Eerst was het gewoon “ga je mee neuken” en nu dit… (#metoo boeddhisme) Gelukkig voor u is alles tijdelijk en gezien de anecdotes bent u vemoedelijk vast al heel dik over de helft.

  • Torem Kuen schreef:

   Dag Lana, volgens mij zegt Loes dat en niet de arme( ik neem ook aan dat hij weinig geld heeft) heer van de Plas.Hij citeert haar alleen. Volgens mij heeft u het verkeerd gelezen

 5. Harry Ockhuysen schreef:

  Kijk, dat is nog eens wakker worden! Dank je wel.

 6. Joost schreef:

  Joost vind Loes een topmeid. En ga je mee neuken, had al eerder gehoord in de nederlandse film ,, Simon,, . Misschien heeft meneer van der Plas die ook gezien.

 7. Henk van Kalken schreef:

  Seksualiteit heeft geen betekenis, maar is een leeg verschijnsel. Mensen géven betekenis, namelijk de betekenis die het voor hen heeft. De essentie van seks is:
  When you’re hot, you’re hot. When you’re not, you’re not.
  Vanwege het rijmen in het Engels.

Menu