Het is de realiteit van ons bestaan dat we nooit volledige greep hebben op ons leven. Vandaag ben ik jarig. Met dit artikel wil ik samen met jullie mijn 95e verjaardag vieren. In al die jaren dat ik nu al leef heb ik één duidelijke zekerheid ervaren: je hebt je leven nooit helemaal in de hand.

Heel wat perioden van ziekte, gebrek en onmacht heb ik overleefd. Maar als ik er op terugkijk, ben ik er ook rijker door geworden. Vaak blijkt de meest onmenselijke situatie in ons leven achteraf een rijke en leerzame levenservaring te zijn. Ondanks ondraaglijke pijn of onvergetelijk verdriet dat een leven lang kan terugkeren in onuitwisbare herinneringen.

Vergeet nooit dat het leven door het wisselende contrast tussen licht en donker ook steeds weer nieuwe schoonheid schept.

Het verloop tussen donker en licht laat altijd ruimte voor nieuw leven. Dat is voor mij een belangrijke levenservaring geworden die ik vandaag met mijn lezers wil delen.

Zonder houvast van oprechte vrienden blijkt het onmogelijk om je met de dood voor ogen staande te houden. Maar zelfs in een dergelijke uitzichtloosheid, zoals ik zelf heb ervaren in mijn leven, kun je je gedragen voelen door een oersterke innerlijke kracht.

Haast als vanzelf komt de bewustwording van een innerlijke beleving waar je op dat moment geen naam voor hebt, maar die je als een Onbekende God kunt ervaren. Het voelt als een bron die ons aanmoedig om er nieuwe kracht en moed uit te putten, om de schoonheid van het leven niet uit het oog te verliezen.

De binnenkant van ons geloof, dat is ieders persoonlijke ervaring van een Onbekende God. Wie dit beleeft, voelt zich er nooit helemaal alleen voor staan. De beste leerschool van ons leven is daarom onze eigen levenservaring. Van al het mooie, maar ook van al ons vallen en opstaan, van het licht en het donker en het verloop van het contrast daartussen in ons leven.

Wie open blijft staan voor de nieuwe schoonheid die ons leven kan scheppen uit het contrast tussen licht en donker, leeft een leven dat steeds tot nieuw leven kan komen.

Categorieën: Paul de Blot, Columns
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

5 reacties op Ons leven is onvoorspelbaar

 1. Piet Nusteleijn schreef:

  Meneer de Blot,
  Wie open blijft staan…..van harte gefeliciteerd met uw verjaardag…voor de nieuwe schoonheid die ons leven kan scheppen…
  Dank u wel voor uw mooie zin(nen).
  Met groet.

 2. rana schreef:

  Prachtig , Dank je wel

 3. Ruud van Bokhoven schreef:

  Al is het leven nog zo hard, heb je tegenslag en ziekts te vorduren, je bent altijd sterker van geest met een positieve kijk op het leven. Paul ik wens je veel geluk en voor vandaag van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Namesté

 4. Corrie . schreef:

  Meneer de Blot,
  Mijn felicitaties voor U.
  Bedankt voor de wijze woorden

  Warme groet,
  Corrie

 5. Roni Klinkhamer schreef:

  Mooi. Hoopgevend. Hartelijk dank.
  Nog een fijne verjaardag en nog vele gelukkige jaren toegewenst.