Gisteren was ik in het fitnesscentrum voor een manuele behandeling vanwege artrose, Daar kom je niet zomaar binnen- de ingang is verstopt met poortjes. Ik neem meestal het rechter, dat naar mij toezwaait na een druk op de knop van de baliemedewerkster. De eerste bezoeken kwam het hekje tegen mij aan omdat ik vermoedde dat het naar binnen open zou draaien. De geest is een raar ventje.

Instinctief besloot ik tijdens het passeren van de poort een buiging te maken naar de baliemedewerkster die mij tijdens het passeren altijd toeroept dat ze ziet dat het beter met me gaat. Ik ontken dat altijd en dan lachen we naar elkaar. Ik boog tijdens het binnengaan en ze schrok zich rot omdat ze dacht dat ik onwel werd en tegen de vlakte zou gaan. Dat zei ze ook: ik schrik me rot. Om haar te troosten boog ik nogmaals en vervolgde mijn weg naar de manueel therapeut.

Met buigen moet je dus voorzichtig zijn. Ik heb in een eerdere column al eens beschreven wat er gebeurde in het Chinese restaurant in de voormalige hoerenbuurt op Katendrecht- tegenwoordig zou dat een afwerkplek heten geloof ik.

Na een heerlijke maaltijd ging ik met mijn gezelschap na afgerekend te hebben naar de buitendeur. Ik was wat stram na een lange zit vanwege de artrose en maakte enkele buigingen richting personeel. Dat begon terug te buigen, de kok werd zelfs uit de keuken gehaald om mee te buigen. Het was niet gemakkelijk om de exercitie te beëindigen.

Het is dus zo dat de een schrikt van een buiging en een ander daarin meegaat.

Ik maak ook een buiging voor jullie, mijn lezers.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd.

Categorieën: Joop Hoek, Boeddhisme, Columns
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

4 reacties op Het jaar 2019 – dag 134 – buigschrik

 1. Roni Klinkhamer schreef:

  Hahaha, wat een leuk stukje weer, dank je wel!
  Fijn begin van de dag met zo’n leuk nieuw woord: buigschrik.
  thanxxx

 2. Ruud van Bokhoven schreef:

  Dank je Joop.
  Een buiging terug. Namesté.

  Ruud

 3. Irene schreef:

  Mag ik terugbuigen uit respect en dank voor alle stukjes die vaak tot overdenken stemmen. Ook brengen ze vaak herkenning en/of een glimlach.
  Dank.
  Buiging.

 4. Joost schreef:

  En ik maak ook een buiging voor u heer Hoek, voor weer een mooi stukje schrijfwerk. Dank daarvoor.