De Nederlandse bevolking groeit onevenredig en dreigt onbestuurbaar te worden door de steeds grotere zorgbehoefte van ouderen en de afname van verzorgers.

Voor de zorg van de kwetsbare mensen in onze samenleving wordt het steeds moeilijker om aan geschikt personeel te komen. Veel ouders hebben het vaak te druk om voldoende aandacht te besteden aan hun kinderen. We zien steeds meer oma’s of opa’s met hun kleinkinderen optrekken, omdat de ouders er niet genoeg tijd voor hebben.

De jeugdzorg krijgt het steeds drukker terwijl het al jarenlang niet meer in staat is om deze ontwikkeling het hoofd te bieden.

De overbelaste medewerkers zijn door steeds verdere bezuinigingen en reorganisaties gefrustreerd, ziek of inmiddels al opgebrand door niet te verdragen stress.

Terwijl het voor de meesten inmiddels weer wat beter gaat zijn de problemen in de jeugdzorg nog steeds groot. Dit is een vergeten crisis die snel veer meer aandacht verdient dan nu.

Er zijn gevallen bekend waar kinderen van asielzoekers wel 14 keer van school en woonplaats moesten veranderen. Ze kregen de kans niet om een band met vrienden op te bouwen. Een jongen vertelde dat hij tijdens zijn opvoeding met 130 begeleiders te maken heeft gehad!

Van een ideaal beleid voor kinderen is in Nederland bepaald geen sprake. Ook de aanpak van kindercriminaliteit krijgt niet de schoonheidsprijs. Net zo min als de strijd om het kinderpardon getuigt van enig liefdevol begrip voor kwetsbare kinderen.

Formeel heeft een kind tot zijn 18e jaar recht op begeleiding, ondersteuning en hulp in de vorm van oprechte aandacht. Maar daarna houdt alles van de een op de andere dg voor hun op en staan ze er alleen voor.

Kinderen met moeilijkheden kunnen vanaf hun 18e verjaardag nergens meer aankloppen. Dan kan er veel mis gaan in het vinden van een passende aansluiting op de door ons gewenste ideale samenleving.

Vaak wordt vergeten dat het onze kinderen zijn die de toekomst voor ons allemaal bepalen. Bij verkiezingen is het daarom steeds belangrijk hier rekening mee te houden. Een stem voor een betere toekomst voor iedereen, is een stem voor het belang van het kind van nu.

In Nederland zijn er ruim 10.000 dak- en thuisloze jongeren. Staatssecretaris Paul Blokhuis wil ze de komende jaren helpen naar een zelfstandig bestaan met een eigen thuis. Zo ‘n tien gemeenten willen dat voor eind 2021 alle dak- en thuisloze jongeren de hulp en ondersteuning krijgen die zij nodig hebben.

 

 

Categorieën: Mensenrechten, Paul de Blot, Gezondheid, Geluk, Columns
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Jongeren hebben recht op een goede toekomst – stem bewust

  1. Daishin schreef:

    En op wie moet je dan stemmen? Welke politieke partij lost dit op? Ehhhhhhhhh, het antwoord is geen een.