Op 24 en 25 juni vindt in Den Haag de NAVO-top plaats, waar een cruciale beslissing op tafel ligt: een investering van circa 800 miljard euro in militaire opbouw. In een wereld die wankelt tussen klimaatcrisis, groeiende ongelijkheid en geopolitieke spanningen, vraagt deze koers om kritische reflectie en krachtige leiders die voor vrede durven kiezen.
‘Nederland kan als gastland het verschil maken door voor vrede te kiezen. Daar is politieke durf voor nodig, om tegen de oorlogszuchtige dominante wereldpolitiek in te gaan en een eerste stap richting demilitarisering en vrede te zetten’ Aldus Alejandra Slutzky van het Platform Stop Racisme.
Immers, een wapenwedloop is volgens het Platform geen defensieve reflex, maar een politieke keuze. Door zwaar in te zetten op de militaire industrie, dreigt Europa weg te glijden in een logica van confrontatie en angst. Zoals de geschiedenis leert – van de Koude Oorlog tot hedendaagse conflicten – leidt verdere bewapening niet tot stabiliteit. Integendeel, meer wapens verkleinen de diplomatieke speelruimte en vergroten de kans op escalatie.
Het Platform: ‘Intussen rijst de vraag: wie profiteert van deze investeringen? Niet de burger, maar de defensie-industrie. Grote spelers als Rheinmetall, Lockheed Martin en Thales staan in de rij voor miljardencontracten. Zij hebben baat bij conflict, onrust en dreiging. Oorlogen worden niet beëindigd met wapens, maar vaak verlengd om zo de wapenhandel te blijven voeden.
De impact op de samenleving is eveneens ernstig. Elk miljard dat naar defensie gaat, gaat niet naar onderwijs, zorg en armoedebestrijding. In een tijd waarin burgers kampen met woningnood en stijgende kosten, is deze investering allesbehalve ‘noodzakelijk’.
Wat ontbreekt, is visie en durf om voor vrede te kiezen. Wat nu doorgaat voor ‘leiderschap’ is in feite niks anders dan spierballentaal. Dit leidt regelrecht naar oorlog, niet naar vrede. Veiligheid vraagt om politieke moed – niet om raketten.
De NAVO-top biedt een kans om die koers te herzien. Stop militarisering en ga terug aan tafel. Nederland kan als gastland het verschil maken. Een brede coalitie, waaronder het Platform Stop Racisme & Fascisme, roept op tot een Tegentop: een alternatief geluid dat tegen de wapenwedloop en voortgaande militarisering oproept.’
Meer informatie: