Kerkklokken luidden op de Filippijnen en nationale en spirituele leiders in heel Azië uitten maandag hun verdriet door te rouwen om paus Franciscus die op 88-jarige leeftijd overleed na 12 jaar pausdom. De nederige stijl van de Argentijnse paus en zijn zorg voor de armen weerklonk ook buiten zijn volgelingen in de katholieke kerk. Hij reisde veel door Azië sinds hij in 2013 leider werd van de 1,3 miljard katholieken in de wereld.
Tijdens zijn ambtstermijn trok Franciscus grote menigten in landen als de Filippijnen, die overwegend katholiek zijn, maar ook Indonesië, Bangladesh en Thailand, waar moslims en boeddhisten de religieuze meerderheid vormen en katholieken in de minderheid zijn. Hij bezocht ook Zuid-Korea, Japan, Sri Lanka, Myanmar, Oost-Timor en Singapore.
Zinvol leven
De Dalai Lama, de spirituele leider van Tibet, heeft zijn verdriet geuit in een brief aan de leider van de diplomatieke missie van het Vaticaan in India. ‘Zijne Heiligheid Paus Franciscus wijdde zichzelf aan het dienen van anderen … door zijn eigen daden liet hij consequent zien hoe je een eenvoudig, maar zinvol leven kunt leiden. Het beste eerbetoon dat we hem kunnen geven is om een hartelijk mens te zijn, die anderen dient waar en op welke manier dan ook’, schreef de Dalai Lama.
In de paasboodschap van de paus op zondag, een dag voor zijn overlijden, noemde hij speciaal het overwegend boeddhistische Myanmar, dat lijdt onder de aardbeving van 28 maart waarbij duizenden mensen omkwamen. ‘Laten we in deze tijd niet nalaten om de bevolking van Myanmar bij te staan, die geteisterd wordt door lange jaren van gewapend conflict en die met moed en geduld de nasleep van de verwoestende aardbeving in Sagaing verwerkt’, aldus de boodschap. ‘We bidden voor de slachtoffers en hun dierbaren.’
In 2017 bezocht hij Myanmar, ook bekend als Birma, en ontmoette niet alleen de toenmalige democratische leider, Aung San Suu Kyi, maar ook de militaire leider die vier jaar later een staatsgreep pleegde die een burgeroorlog ontketende. Sindsdien heeft Franciscus regelmatig oproepen gedaan voor vrede en voor de benarde situatie van christelijke minderheden en staatloze Rohingya-moslims.
In 2018 ondertekenden China en het Vaticaan een overeenkomst over de benoeming van bisschoppen, op grond waarvan China kandidaten voor bisschoppen zou voordragen en de paus ze zou selecteren. In 2022 en 2023 benoemde China twee bisschoppen zonder toestemming van het Vaticaan, dat China beschuldigde van het schenden van de overeenkomst, die niettemin werd verlengd.
Geef een reactie