Dokter Hussam Abu Safiya is kinderarts en directeur van het Kamal Adwan-ziekenhuis in Noord-Gaza. Tijdens de genocide in Gaza bleef hij onder levensgevaarlijke omstandigheden voor zijn jonge patiënten zorgen, totdat hij door het Israëlische leger werd gevangengenomen. Nu zit hij zonder proces vast in een Israëlische gevangenis.
Als erkenning voor zijn moed en toewijding is Dr. Abu Safiya voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. The Rights Forum en Dokters voor Gaza staan volledig achter zijn nominatie en hebben daarom een brief opgesteld aan het Noorse Nobelcomité. Daarin schrijven ze dat de toekenning van de Nobelprijs aan dokter Abu Safiya ‘niet alleen bij zou kunnen dragen aan het herstellen van zijn vrijheid en veiligheid, maar ook een symbool van hoop zou zijn voor iedereen die, zelfs in de donkerste tijden, trouw blijft aan zijn of haar humanitaire plicht.’
Dodenherdenking
‘4 mei inclusief’: Een dodenherdenking met ruimte voor Palestijnse slachtoffers
Een comité van rijksambtenaren en oud-diplomaten heeft het initiatief genomen voor een alternatieve dodenherdenking op 4 mei, waarbij ook ruimte is om de slachtoffers van de genocide op de Palestijnen te herdenken.
De herdenking vindt om 19.00 uur plaats op de Laan van Reagan en Gorbatsjov in Den Haag. ‘De verschrikkingen van de genocide op de Palestijnen en door het hierop terzijde schuiven van mensenrechten en internationaal recht door de Nederlandse staat,’ staat op de website als reden voor het initiatief, dat de naam ‘4 mei inclusief’ draagt.
Naast de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog willen de initiatiefnemers ook de slachtoffers herdenken van genocide en andere vormen van onderdrukking en oorlogsgeweld op andere plekken in de wereld, ‘mede door toedoen of nalaten van de Nederlandse staat’. Daarnaast willen ze niet alleen herdenken, maar ook solidariteit tonen met mensen nu in Nederland die zijn gevlucht voor dergelijk geweld, of familie hebben die daar onder lijden.
Vorig jaar waren er ook oproepen om de dodenherdenking te verbreden, en hierbij ruimte te maken voor de slachtoffers van Israëlisch geweld in Gaza nu. Dat riep sterke tegenreacties op van mensen die daar een devaluatie van 4 mei in zagen, en deze juist exclusief voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog wilden behouden. Op en rond de Dam werd door de politie strikt gecontroleerd op uitingen van solidariteit met de Palestijnen.
‘Dit nooit meer’
Het comité 4 mei inclusief is het daar niet mee eens. De belangrijkste boodschap van 4 mei – ‘dit nooit meer’ – is een belofte waar slachtoffers nu niet van kunnen worden uitgesloten, stellen ze, zeker als de Nederlandse staat steken laat vallen in het beschermen van deze slachtoffers of bijdraagt aan geweld. 4 mei verliest geloofwaardigheid nu ‘er hoogwaardigheidsbekleders op de Dam staan die momenteel geen enkele actie ondernemen om de genocide op de Palestijnen te stoppen,’ zegt het comité. Met andere woorden, je kunt niet met droge ogen ‘nooit meer’ zeggen wanneer je de huidige genocide faciliteert of steunt. ‘De Holocaust had nooit mogen gebeuren. En mag ook geen legitimatie zijn voor de genocide in Gaza,’ staat in een persbericht van het comité. Je kunt niet met droge ogen ‘nooit meer’ zeggen wanneer je de huidige genocide faciliteert of steunt.
Actueel herdenken
De initiatiefnemers willen herdenken actueel maken, door solidair te zijn met ‘de pijn en het verdriet van levende slachtoffers of vluchtelingen in Nederland, veroorzaakt door toedoen of nalaten van de Nederlandse staat.’ Ze kijken hierbij nadrukkelijk niet alleen naar Palestijnen, maar naar ‘eenieder die nú slachtoffer is vanwege diens identiteit, daarover verdriet of pijn ervaart, en over eenieder die opkomt voor “nooit meer”‘. Dat betekent dat andere groepen die in de afgelopen jaren ook graag herdacht wilden worden op 4 mei, maar dat niet mochten, ook welkom zijn bij het initiatief.
De initiatiefnemers vragen deelnemers een bloem mee te nemen. Vlaggen zijn niet gewenst, om zo het inclusieve karakter te waarborgen. The Rights Forum heeft zich aangesloten bij het initiatief.
Claire Schut zegt
De open brief van The Rights Forum, Dokters voor Gaza, Jewish Voice for Peace e.a. aan het Nobel Prize Committee vindt u hier: https://rightsforum.org/petitie/support-dr-abu-safiya-nobel-peace-prize/ U kunt nog tekenen. Zegt het voort.