Zo mooi kan de dag zijn. Vanmorgen stond onze recensent en bio-boerin Elisabeth ter Borg op en zag het boeddhisme zich ontplooien in de akkers, de zonnestralen en de lucht. In mens en dier, aardworm en vogel, met elkaar een.  Zo mooi is een dag, zo mooi is het boeddhisme. Moge iedereen gelukkig zijn.

Ochtendgloren door Elisabeth ter Borg

Categorieën: Natuur, Fotografie en film, Achtergronden, Boeddhisme
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

8 reacties op Een mooie, boeddhistische dag

 1. Henk schreef:

  Inderdaad: mooi. Illusoir, maar mooi. De gelukwens en het beeld verwarmen me.
  Dank.

 2. Dat is heel mooi natuurlijk. En ik gun je zo’n ervaring van harte.

  Maar probeer nu hetzelfde kunststukje nog eens als je woont in het hartje van een grote stad, in een flatje op vijf hoog, met gezinnen van allerlei samenstelling en herkomst boven je, onder je, naast je, waar zo’n 500 stadsbussen per dag onder balkonnetje van 1,5m2 doordenderen, zodat je het roet elke week dik van je ramen kan poetsen, waar je stuikelend over andermans fietswrakken door naar urine ruikende hallen en liften elke ochtend naar buiten struikelt om te hopen dat je eigen fiets er nog staat om naar je werk te kunnen en waar je ‘s avonds te moe bent om de urine nog weer te ruiken wanneer je thuiskomt. Dán, dan heb je het echt wel begrepen.

  Rients Ritskes krijgt hier weinig sympathie, maar sommige uitspraken van hem raakten mij behoorlijk. In dit kader het verschil tussen ‘Easy to recognise Nirvana’ en ‘Hard to recognise Nirvana’.

  Ik ga ondertussen verder met mijn koan ‘Als er geen stofje opdwarrelt, verdwijnt de hele wereld.’ :)
  Alle goeds _/|\_

  • Sjoerd schreef:

   Die “koan” lijkt zo op het oog veel op de uitkomst van een consequente toepassing van de fysica.
   Grappig!

  • Henk schreef:

   Herkenbaar, maar daarom kun je nog wel zijn met wat er op zo’n moment is en ervan genieten. Kwestie van niet-afgeleid zijn en ondanks het genieten in staat zijn door de illusie heen te zien.
   En van koans heb ik niet zoveel verstand… Ik ben ooit in het geluid van één klappende hand blijven steken:-)

   Ook alle goeds

  • Anne schreef:

   Als stadsbewoner vraag ik me af welke stad dit moet zijn. Ik woon in een achterstandswijk maar we staan hier niet elke week roet van de ramen te poetsen, we leven hier met meer dan 80 culturen overwegend Afrikaans samen in ons stadsdeel zonder al te veel gedoe, liften en gangen ruiken gewoonlijk niet naar urine en fietsen worden echt niet constant gestolen en staan gewoon in fietsenrekken (want anders haalt de politie ze weg). Het vooroordeel over deze stadswijk en het idee dat vooral mannelijke jonge bewoners fietsen stelen, overal tegenaan plassen en hun buren terroriseren maakt wel dat vooral jonge mannen uit deze wijk moeilijker aan werk komen.
   Dit is Amsterdam Bijlmer en niet Calcutta.

   En nou het mooiste. Op vijf minuten lopen kan ik vanuit downtown Bijlmer midden tussen de hoogbouw net zo een uitzicht hebben als op deze foto en de flats zijn hier gemiddeld ruim en gelegen aan grote weiden en parken. En flat van 80 tot 100 vierkante meter is hier geen uitzondering. Er leven hier roofvogels en er bloeien beschermde orchideeën.
   En ja het ruik hier anders dan in andere stadsdelen. Naar eten, want eten doen de meeste culturen hier graag en vooral samen. Niet naar urine.

 3. Ooms Erik schreef:

  mens eet dier
  vogel worm
  zo mooi
  met elkaar
  een