Orthodoxe gelovigen staan elkaar naar het leven; mystici van alle gezindten kunnen elkaar goed vinden. In hun zoektocht naar God komen ze blijkbaar dikwijls op dezelfde paden terecht. Mohammad Ibn Arabi ( 1165-1240). Mysticus, filosoof en dichter, schreef veel langere of kortere teksten, stevig verankerd in de Koran, maar toch met een duidelijke universele boodschap.

De geboortegrond van Ibn Arabi heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het universele karakter van zijn werk. Hij werd geboren in Spanje dat op dat in die periode een grote bloei kende van de Joodse, Christelijke en Islamitische cultuur. Ibn Arabi zocht de wijsheid in zichzelf. Wie zichzelf ten diepste kent, kent God, was één van zijn leerstellingen. In het boeddhisme vinden we een variant op die gedachte terug. Een gedicht dat goed aansluit bij het boeddhistisch en Christelijk gedachtengoed over meditatie en contemplatie is Turmoil in your hearts:

Turmoil in your hearts

Were it not for
the excess of your talking
and the turmoil in your hearts,
you would see what I see
and hear what I hear!

In 1977 werd het Muhyidin Ibn Arabi genootschap opgericht om diens werk te duiden, en meer bekendheid te geven. Het genootschap heeft een informatieve website http://www.ibnarabisociety.org/ . Wetenschappers uit de hele wereld postten er hun artikelen. Zo gaat Mohamed Haj Yousef, docent aan de universiteit van de verenigde Arabische Emiraten in op de bewering van Ibn Arabi dat de wereld is ontstaan uit genade en dat alle levende wezens tot die genade terug zullen keren. Pijn en ellende zijn volgens Ibn Arabi dus een tijdelijke aangelegenheid.

 

Categorieën: Achtergronden, Boeddhisme
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk