In 1947 publiceerde Simon Vestdijk, die ‘sneller schreef dan God kon lezen’, het essay De toekomst der religie. Hierin voorspelt hij dat met name het christendom op den duur vervangen zal worden door een mystiek-sociale religie in de trant van het boeddhisme. – In 1980 wordt cultuurhistoricus en vrijdenker dr. Anton Constandse door Vestdijkkroniek gevraagd het te beoordelen vanuit zijn standpunt als atheïst, ook omdat hij over de historie van het humanisme en de vrije gedachte verscheidene boeken schreef.
‘Het christendom wordt op den duur vervangen door een mystiek-sociale religie in de trant van het boeddhisme’
(Simon Vestdijk)
Klik deze link aan en lees de hele tekst.
Wulf zegt
Ik vraag me af waarom we steeds bij maar één bepaalde stroming willen behoren, kunnen we het zelf niet af? Zelf je pad volgen tussen alles is blijkbaar te eng. Bij Steiner, de antroposofie, bespeur ik zowel een christelijke als boeddhistische lijn. Uiteindelijk draait het meeste om het afleggen van waar de wereld bol van staat, geweld, haat, begeerten, materialisme. Doe-het-zelf met gezond verstand! Vooral ook nog na deze Kerst.
Paul Delfgaauw zegt
Wulf, ik denk dat veel mensen het (nog) niet zelf kunnen. In de vorige eeuw waren de krachten van veel instituties, vooral kerken als dogmatische instituties erg sterk: er werd voor de mensen gedacht en erger: hierdoor werd hun vrjheid, hun denken geknecht. In de jaren 60 kwam er een gelukkig vrijheidsgolf over Nederland (en ook daarbuiten). Wind van verandering…
Veel mensen moeten nog steeds leren leven met die vrijheid; moeten zelfstandig leren denken. Dat leverde verwarring en onzekerheid op: iedereen moest het ineens zelf gaan doen: denken en omgaan met vrijheid.
Dat leidde tot verwarring: mensen verloren hun geloof of gingen iets anders geloven, een andere richting volgen. Naar een andere kerk of juist weg ervan; naar een andere politieke partij. Velen gingen zichzelf ‘ontdekken’.
Nu nog leven we in het verlengde ervan en zoeken vele mensen nog naar richting. Dan krijgt, zoals je zegt het ‘gezond verstand’ de kans. Als mensen meer zichzelf worden, dan keren ze zich uiteindelijk tegen geweld, haat, begeerten, materialisme.
Ondanks de vele crises gaat de wereld ook de goede kant op. Dat is hard werken, samen met anderen, samen de wereld (weer) mooier maken, en vooral vrediger, rechtvaardiger.