‘Israël zou repercussies moeten krijgen voor het enorme aantal burgerslachtoffers van haar anti-Hamas operatie in Gaza. Handels- en reisbeperkingen moeten worden overwogen als gevolg van de ‘bommenregen’ op Gaza’, vindt de Belgische vicepremier Petra De Sutter.
‘We kunnen niet wegkijken terwijl er elke dag kinderen worden gedood in Gaza, het is tijd voor sancties tegen Israël. De bommenregen is onmenselijk. Het is duidelijk dat Israël zich niets aantrekt van de internationale eisen voor een staakt-het-vuren. Er moet een onderzoek komen naar de bombardementen op ziekenhuizen en vluchtelingenkampen. Dit is oorlogsgeweld dat nooit aanvaardbaar is,’ zei De Sutter, die extra financiering voorstelde voor het Internationaal Strafhof in Den Haag, waarvan Israël de jurisdictie niet erkent.
Ze stelde voor om de invoer van producten uit de door Israël bezette Palestijnse gebieden te verbieden. Ambtenaren en militairen die schuldig zijn bevonden aan oorlogsmisdaden, evenals gewelddadige radicale joodse kolonisten, zouden volgens haar niet naar de EU mogen reizen.
Israël begon vorige maand met de bombardementen op Gaza als vergelding voor een dodelijke inval van de Palestijnse militante groep Hamas, waarvan de strijders ongeveer 1400 mensen doodden en tientallen gijzelaars gevangen namen tijdens een inval op 7 oktober. In de maand daarna zijn er meer dan 10.000 mensen gedood in Gaza, volgens een telling van lokale functionarissen.
De Belgische premier Alexander De Croo hekelde de militaire tactieken van Israël tijdens een bijeenkomst van diplomaten in Brussel begin deze week. ‘Als je een heel vluchtelingenkamp bombardeert met de bedoeling om één terrorist uit te schakelen, dan vind ik dat niet meer proportioneel. Zoiets is een brug te ver.’ Beide Belgische politici veroordeelden de agressie van Hamas.
Consumentenboycots
McDonald’s en Starbucks behoren tot de vele westerse bedrijven die te maken hebben met consumentenboycots vanwege het conflict in Gaza. McDonald’s kwam in opspraak nadat een Israëlische franchisenemer had gezegd dat het duizenden gratis maaltijden verstrekte aan de Israëlische defensiemacht. Op dezelfde manier kreeg Starbucks te maken met boycotoproepen nadat het bedrijf het niet eens was met een post op het sociale media platform X (voorheen Twitter) van de vakbond van de keten waarin solidariteit met Palestina werd betuigd.
In beide gevallen weren er protesten in landen als Libanon, Saoedi-Arabië, Marokko, Turkije, Jordanië en Maleisië – ondanks franchisenemers die hun loyaliteit aan de lokale gemeenschap uitspraken. Er waren ook aanvallen op de twee ketens in het Verenigd Koninkrijk.
Veel andere Amerikaanse bedrijven zijn het doelwit, in sommige gevallen puur vanwege de steun van hun regering aan Israël. Hieronder vallen KFC, Pizza Hut en Burger King, maar ook merken als Coca-Cola, Pepsi, Wix en Puma. Google en Amazon worden geboycot omdat ze diensten aanbieden aan de Israëlische regering en het Israëlische leger om wat velen beschouwen als apartheid tegen de Palestijnen in stand te houden.