“Ik zie mezelf nog zitten op de wc op de Goudsesingel, vijf minuten voordat ik mijn huis uit moest. Tranen in m’n ogen. Ik hoorde m’n moeders stem nog, die zei ’s ochtends: ‘Kind, kun je echt niet meer terug dan?’ Huilen, huilen. Ik heb zulke mooie herinneringen aan Rotterdam en aan mijn huis. Mijn huis en Rotterdam loslaten, dat vond ik echt heel moeilijk. Maar ik bleef heel sterk voelen: het is de juiste keuze, ik móet dit doen. Ook al vind ik het zó moeilijk, je krijgt er zoveel voor terug.”
Inmiddels weet Masha één ding heel zeker: het besluit om destijds haar baan als bedrijfskundig adviseur op te zeggen, haar huis te verkopen en het avontuur aan te gaan, was de juiste. Op het moment dat we haar spreken zit ze in India, op een berg in de regio Dharamsala.
“In de Himalaya, met mystieke bossen”, vertelt ze. “De dalai lama woont hier in de winter. Hij is gevlucht vanuit Tibet, met tienduizenden Tibetanen. Het is hier super rustgevend en zen, heel boeddhistisch en overal lopen monniken.”
Zoals meer mensen stelde ook Masha zichzelf in coronatijd de vraag waar ze nu echt gelukkig van werd. “Ik voelde dat ik een beetje vaststond”, legt ze uit. “Is dit het nu vroeg ik me af. Ik was 35 jaar en deed mijn werk echt omdat het moest. Door corona kwam er een soort rust in mijn leven en ontdekte ik dat ik best mooie dromen had en misschien wel een hele andere kant op zou willen. Ik wilde altijd al heel graag de wereld zien, maar heb het nooit als een optie gezien. Ik dacht altijd dat het niet kon.”
‘Ticket to freedom’
Eigenlijk begon het voor Masha nog met het relatief kleine idee om drie maanden naar Ibiza te gaan. Maar toen kreeg ze, zoals ze het zelf omschrijft, ‘een helder inzicht’. “Ik ga m’n huis verkopen. Ik wil de wereld over reizen en een heel ander leven leiden dan hoe het hoort. We denken vaak dat we heel lang de tijd hebben om onze dromen na te jagen, maar dat is natuurlijk niet zo. Het kan volgend jaar of morgen over zijn.”
Ze gooide het roer rigoureus om. Om het leven te leiden zoals zij het wilde, moest ze de plek waar ze het allerliefst was achter zich laten. Als haar ‘ticket to freedom’, zo omschrijft Masha de stap om haar veilige thuis in de verkoop te zetten. Ze kocht een camper, richtte het voertuig in en trok naar Ibiza.
In eerste instantie was het haar intentie om voor langere tijd op het Spaanse eiland te blijven, maar uiteindelijk voelde ze heel sterk de behoefte om meer van de wereld te zien. Ze stalde haar camper in Nederland en vertrok in november vorig jaar naar Thailand. Daar bleef ze uiteindelijk vier maanden, alvorens ze anderhalve maand geleden via Nepal terechtkwam in India.
“Ik deel veel over mijn reis, over wat ik leer en ontdek, over mezelf, het leven en culturen”, zegt Masha. “Ik hoop ook anderen te inspireren.”
Wat Masha vooral wil, is een betekenisvoller leven leiden. “Wat is nu eigenlijk levensgeluk? Waarom ben ik hier? Waar word ik echt gelukkig van? En hoe kan ik bijdragen? Ik ben net tien dagen in stilteretraite geweest. Ik vind dat heel erg interessant, om me daarin te verdiepen en kennis te verzamelen om het ook een betekenisvolle reis voor anderen te maken. Ik deel veel over mijn reis, over wat ik leer en ontdek, over mezelf, het leven en culturen. Ik hoop ook anderen te inspireren.”
Eigen platform
Dat doet ze tegenwoordig via Master Journey, een eigen platform met een website, podcast en YouTube-kanaal waarin ze haar volgers meeneemt op reis, ‘dwars door eeuwenoude wijsheden, levensfilosofieën en andere culturen’. Het is de bedoeling dat ze daar op termijn haar inkomsten uithaalt; nu bekostigt Masha haar reis nog uit de opbrengst van haar huis.
“Ik heb m’n leven nu zo ingericht dat ik een maand of iets langer ergens blijf”, vertelt Masha, die nu in het dorpje Dharamkot een appartement huurt. “In deze anderhalve maand in India heb ik mijn website gelanceerd en heel veel geschreven. Ik ben ook een boek aan het schrijven, dus besteed m’n tijd wat dat betreft wel nuttig. Ik heb nog een aantal interviews staan met een monnik, een non en een Tibetaanse vluchteling. En over twee weken wil ik weer voor een maand gaan reizen.”
In Thailand verbleef ze op het eiland Ko Tao, dat bekend staat als het duikparadijs van Azië. Masha woonde in een bungalow op het strand voor 180 euro per maand. “M’n leven verandert zo snel. Elke plek brengt me zoveel groei als persoon. In Nepal was ik vier maanden en heb ik een YouTube-kanaal geopend, m’n podcast naar een nieuw niveau gebracht en ben ik reiki gaan geven. Ik ontdek steeds meer over mezelf, de ervaringen verrijken me als mens. Het levert me zoveel op.”
Tien dagen niet praten
Neem die tiendaagse stilteretraite, waarin ze ook nog eens een les kreeg van de dalai lama. “Tien dagen mediteren en kijken wat voor inzichten je dan krijgt, in stilte. Het was een introductie in het Tibetaans boeddhisme. Nu heb ik helemaal niet de intentie om boeddhist te worden, maar ik vond het interessant om lessen te volgen, gezien mijn interesse voor oude wijsheid, levensfilosofie en de mind.”
Elke ochtend kreeg ze drie uur lang les over specifieke boeddhistische onderwerpen, gericht op filosofie en psychologie. “De rest van de dag was het mediteren en niet praten. In een heel mooi, mystiek bos, eigenlijk als in een Harry Potter-film. Dat was heel bijzonder om te ervaren, ook hoe je in stilte zo verbonden kunt zijn met 100 mensen zonder een woord te zeggen.”
Waar ze over anderhalve maand is, weet Masha niet. Ze maakt doelbewust geen plannen. “Ik probeer m’n leven zo te leiden naar wat mijn hart me ingeeft. Dat kan altijd weer veranderen. Als ik er op een gegeven moment klaar mee ben, stop ik ermee. Dat vind ik het mooiste. De magie van het onbekende, wat ik vroeger dus heel spannend had gevonden, omarm ik nu volledig. Ik vind het heerlijk dat ik niet weet hoe dingen precies gaan lopen en dat het leven me zo verrast met alles wat op m’n pad komt, met mensen die ik ontmoet.”
Hand van dalai lama
Zo ook de dalai lama, van wie ze dus al eens een les kreeg tijdens de stilteretraite, maar die ze een week geleden ook echt fysiek ontmoette en de hand schudde. “Dat was heel speciaal. De dalai lama is de hoogst spirituele leider van het Tibetaans boeddhisme en voormalig politiek leider van Tibet. Je krijgt de mogelijkheid om hem wat te vragen en daarna geeft hij je een zegen. Ik heb hem wat persoonlijks gevraagd. Het is heel bijzonder hem dan in de ogen te kunnen kijken. Die man is 88, maar zo liefdevol naar iedereen.”
Spijt van haar keuze heeft Masha tot dusver niet gehad. Voor bijna iedereen is een sprong in het diepe eng, benadrukt ze. Wat ze anderen graag zou willen meegeven? “Durf te vertrouwen en geloven in jezelf”, zegt ze.
“Uiteraard zal je eerst jezelf moeten leren kennen: wie ben ik, wat wil ik nu eigenlijk? Daarna kun je er expressie aan geven in je leven. Durf te kiezen voor jezelf en een leven wat jou gelukkig maakt. Wat ik kan en gedaan heb, kan uiteindelijk iedereen. Oké, ik had een huis te verkopen, maar het gaat ook heel erg om het dúrven doen. Het leven biedt mogelijkheden op het moment dat we uit ons vaste stramien stappen. We kunnen zoveel meer uit het leven halen dan we denken. Dat hoop ik ook aan anderen te laten zien.”