Ik voel me zo verschrikkelijk naar: een terugval heet dat. Bij sarcoïdose gaat het op en af. Nu dus weer af. “Overal pijn,” zeg ik tegen mijn vrouw. Het codewoord voor “het is weer zover”. Meer hoef ik niet te zeggen.
Vreemd genoeg heb ik zoveel steun aan het woord “Wie is hij die ziek is?” van de veertiende eeuwse Japanse zenmeester Bassui. Zijn dialoog met een zieke patiënt heb ik vorig jaar in een artikel vermeld.
Ook Dogen, een zenmeester die een eeuw eerder in Japan leefde, is mij tot steun met zijn verhandeling over boeddhanatuur (‘Bussho’, in zijn verzamelwerk Shobogenzo). Ik hoef het niet te lezen. Ieder woord ervan resoneert tot in mijn vezels.
Zenboeddhisme als steun in gezondheid en ziekte. De ‘andere kant’ van het leven kennen, het is zo verinnerlijkt dat het het leven zelf is geworden.
Mijn lezers zullen even moeten wachten op nieuwe artikelen tot het weer beter gaat.
Robert Keurntjes zegt
Sterkte!
Jules Prast zegt
“Zonder lijden kun je niet groeien. Zonder lijden kun je niet de vrede en vreugde krijgen die je verdient. Ga alsjeblieft niet voor je lijden op de loop. Omhels je lijden en koester het. Ga naar de Boeddha toe, ga bij hem zitten en laat hem je pijn zien. Hij zal met liefdevolle vriendelijkheid, mededogen en oplettendheid naar je kijken en je methoden laten zien met behulp waarvan je je lijden kunt omhelzen en het diepgaand kunt onderzoeken.”
Thich Nhat Hanh, ‘Het hart van Boeddha’s leer’
Sjoerd Windemuller zegt
Intermitterende (rot)ziekte, ik wens je veel wijsheid en geluk Jules Prast, wie je ook bent die deze ziekte heeft!
Tom zegt
Hé Jules, da’s balen man!
Ik stuur je “good vibes”. Beterschap!!
Anne zegt
Herkenbaar. Hoe het boeddhisme richting kan geven aan omgaan met chronisch ziek zijn.
Sterkte en wijsheid.
Jules Prast zegt
Dank, allen!
Pim zegt
Sterkte Jules en het ga je goed!