Dood niet
Veroorzaak geen pijn
Geweldloosheid is de grootste religie
Mahavira
(grondlegger van het Jainisme)
Het Jainisme is een oude Indiase religie en filosofie. De grondlegger, Mahavira, was een tijdgenoot van de Boeddha. Waarschijnlijk hebben ze elkaar nooit ontmoet.
Jains hebben respect voor alle levende wezens. Ze vegen het pad waarop ze lopen van tevoren schoon met een bezem om geen insecten te vertrappen. Ahimsa (geweldloosheid) is de centrale leer van het Jainisme. Het hele doen en laten van de Jains is gericht op het niet-schaden van levende wezens, fysiek, verbaal en mentaal. Jains eten stikt vegetarisch.
In Wilrijk, deelgemeente van Antwerpen, staat de grootse Jaintempel buiten India. Zelfs in Antwerpen, waar een gemeenschap van ongeveer 2000 Jains woont, is het Jainisme maar weinig bekend.
Op vrijdag 7 december is Tine Vekemans te gast in het boeddhistische centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen. Het eerste deel van deze lezing geeft een algemene inleiding op deze numeriek kleine religieuze traditie uit India. We bekijken samen de geschiedenis, filosofie, en kosmologie van het Jainisme. Daarna gaan we dieper in op de concepten van karma en verlossing.
Voor de Jains is karma een materie die aan de ziel ‘vastplakt’ en daardoor alwetendheid en verlossing in de weg staat. Het verwijderen van dat karma zorgt dus voor spirituele vooruitgang en brengt de ziel dichter bij de verlossing. Helaas zorgt elke handeling die we doen voor de aanmaak van meer karma…
Maar hoe komt men dan ooit dichter bij de verlossing? Hoe beklimt een Jain de spirituele ladder? En hoe zit die ladder ineen?
Tot slot staan we even stil bij de mogelijke implicaties van deze doctrines voor het dagelijkse leven binnen een hedendaagse Jain gemeenschap
Tine Vekemans – South Asia Network Ghent [UGent]
Tine studeerde Oosterse Talen en Culturen. Ze heeft interesse in de politiek en religie in het moderne Zuid-Azië, en in Zuid-Aziatische migrantengemeenschappen elders in de wereld. Tine is sinds 2013 als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de vakgroep Talen en Culturen aan de Universiteit Gent. Daar geeft ze les over moderne Zuid-Aziatische geschiedenis en werkt ze een doctoraat af over Jainisme in migrantengemeenschappen in België, het Verenigd Koninkrijk, en de Verenigde Staten. Ze reist ook regelmatig naar India voor conferenties en bijscholingen over Jainisme. Tine gidst occasioneel voor het ‘Jain Cultural Centre Antwerpen’ in de Jain tempel in Wilrijk.