Mahavira, de stichter van het jainisme was een tijd- en streekgenoot van de Boeddha. Ze zouden elkaar evenwel nooit ontmoet hebben. Het boeddhisme en jainisme vertonen veel overeenkomsten, maar ook verschillen. Jains eten strikt vegetarisch. Ze voeren het principe van “ahimsa” (geweldloosheid) hoog in het vaandel. “Je oogst wat je zaait”, of het principe van karma is een ander centraal punt in hun leer. Het doel van het jainisme is zelfrealisatie (verlichting).

Op donderdag 9 mei en zondag 2 juni organiseert het Vlaamse boeddhistisch centrum Ehipassiko een geleid bezoek aan de prachtige Jaintempel in Wilrijk, Vlaanderen, de grootste Jaintempel buiten India.

Tine Vekemans en 2 Jain-nonnen

De gids is Tine Vekemans – South Asia Network Ghent [UGent]. Tine studeerde Oosterse Talen en Culturen. Ze heeft interesse in de politiek en religie in het moderne Zuid-Azië, en in Zuid-Aziatische migrantengemeenschappen elders in de wereld. Ze is sinds 2013 als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de vakgroep Talen en Culturen aan de Universiteit Gent. Daar geeft ze les over moderne Zuid-Aziatische geschiedenis en werkt ze een doctoraat af over jainisme in migrantengemeenschappen in België, het Verenigd Koninkrijk, en de Verenigde Staten. Ze reist ook regelmatig naar India voor conferenties en bijscholingen over jainisme. Tine Vekemans gidst occasioneel voor het ‘Jain Cultural Centre Antwerpen’ in de Jaintempel in Wilrijk.

 

 

 

Categorieën: Achtergronden, Boeddhisme
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk